Artikel top billede

En kerneopgave i alle it-projekter og i alle strategier: At kunne styre dine forandringer

Klumme: Grundigt kendskab til forretning eller it-systemerne har reelt ikke den store betydning, når it skal kobles på forretningen. Til gengæld er det uhyre vigtigt at mestre forandringsledelse. Kan du det?

Hvad er det for mekanismer, som opstår, når forretningen kommunikerer med it-afdelingen - og omvendt?

Er det væsentligt at kende til forretningen som it-medarbejder, og er det væsentligt at kende til drift og udvikling som koncernledelse?

Ofte oplever jeg som business partner, at et grundigt kendskab til forretningen eller it-systemerne reelt ikke har den store betydning, når vi taler om at koble it op på forretningen.

Derimod kræves der et særligt fokus på forandringsledelse - for det er jo reelt det, som der er behov for, når koncernledelsen udstikker nye retningslinjer i form af strategier, mål og behov.

Netop det at eksekvere en strategi betyder ofte, at der opstår et behov for at forandre it-porteføljen.

Nye it-systemer skal indkøbes, registreringer af data skal effektiviseres, nye medarbejdere skal ansættes.

Så hvad sker der reelt med it-afdelingen, når ledelsen ønsker at forandre på baggrund af strategier og mål?

Har koncernledelsen fokus på it-afdelingen og de forandringer, som der skal ske her, så koblingen lykkes?

Hvordan får ledelsen it-afdelingen med tidligt i beslutningsprocessen?

Tung organisering

Ofte oplever forretningen, at it-afdelingen er svær at gøre fleksibel, området er komplekst, og organiseringen er tung.

At organiseringen er tung, beror ofte på, at it omfatter en væsentlig del af en virksomheds procedurer og informationsgrundlag.

Derfor er erfaringerne, at det er svært at forandre it-afdelingen.

Men fordi it netop er så vigtig for en virksomhed og dens processer, bør ledelsen tage aktivt del i de forandringsprocesser, som er nødvendige, når strategier og mål skal eksekveres igennem digitalisering.

Forretningens strategier, mål, behov og krav vil være omdrejningspunktet, når der skal skabes en mærkbar sammenhæng mellem forretning og it, og it-porteføljen er produktionsapparatet, som skal omsætte behovene og kravene og dermed medvirke til forandringerne.

It-porteføljen skal effektiviseres i forbindelse med koblingen.

Et ineffektivt produktionsapparat koster en virksomhed dyrt. Derfor kan det indimellem være uforståeligt, at forretningen ikke stiller større krav til it-afdelingen.

Det vil desuden lette arbejdsprocesserne hos it-afdelingen, hvis retningslinjerne blev tydeliggjort. Det vil blandt andet gøre det nemmere for it-afdelingen at udarbejde sin it-strategi som støttefunktion.

En hensigtsmæssig løsning kan være en person, et team eller en afdeling, som er i stand til at foretage koblingen, arbejde med værdikæden og effektivisere it-porteføljen, så it-afdelingen forstår, hvilke leverancer afdelingen har ansvar for.

Måle effekten af strategierne

It-afdelingen bør så måles på løsningen af det indeværende års leverancer, og på den måde er det muligt at måle effekten af strategierne og de gevinster, som en virksomhed ønsker at opnå.

Vejen frem mod forandringer kræver, at det er en ansat, som kan sit håndværk, for hvis it-afdelingen skal kobles op på forretningen, er det væsentligt, at det er en person, som ud over at have forståelse for forandringsledelse og informationsflowet i it-systemerne kan mestre opgaven i at foretage koblingen.

Det er vigtigt, at personen kan gå ind i et hvilket som helst forretningsområde og foretage koblingen.

En af de væsentligste kompetencer, som umiddelbart kræves, er et dybdegående kendskab til produktionssystemer generelt.

Man skal have stor erfaring med, hvordan en værdikæde fungerer i virksomheden og være i stand til at sætte kæden i kontekst med virksomhedens it-portefølje.

Personen skal være i stand til at gøre værdikæden levende og bruge værdikæden som et arbejdsredskab - inklusive it-porteføljen.

Derudover skal personen forstå de bagvedliggende mekanismer for virksomhedens strategier og få dem omsat til krav og projekter, der videreformidles som bestillinger til it-afdelingen.

Det er ressourcekrævende, omkostningstungt og ineffektivt, hvis det er it-afdelingen, som skal forstå forretningens behov, forsøge at omsætte behovene og deres bevæggrunde og på den baggrund levere de ønskede produkter.

Forretningen bør sætte sig i spidsen, stille de rigtige krav til it-afdelingen, så it-afdelingen kan levere de produkter, som afdelingen er ekspert i.

I mange virksomheder vil det betyde en omorganisering af forretningens håndtering af krav og behov og en ny måde at tænke løsningen af it-opgaver.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Dynamics Excellence Day 2021 - indblik, best practice og øget værdi

Med Microsoft Dynamics 365 er Microsoft rykket mod skyen og har fuld integration til både Dynamics, CRM, Office 365, Power BI og Cortana. Det giver utrolig mange muligheder, hvis du griber det rigtigt an. Vi sætter fokus på værdiskabelse og forbedring for både nuværende og nye Dynamics-brugere.

07. oktober 2021 | Læs mere


CISO Trends 2021: Sikkerhed, trusler og strategi

Vi kan ikke komme uden om, at CISO'ens rolle bliver mere og mere markant i de fleste organisationer grundet det evigt omskftelige trusselsbillede. It-sikkerhed er forlængst blevet en forretningskritisk disciplin, hvor dele af og hele organisationer kan blive lagt ned af at enkelt angreb. Derfor ser vi nærmere på det overordnede trusselsbillede, og hvordan CISO'erne konstant skal være på vagt over for nye trusler.

12. oktober 2021 | Læs mere