Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Sådan beviser du it-afdelingens værd over for forretnings-folkene

Klumme: It-afdelingen kommer kun indenfor i varmen, hvis den kan bevise, at it skaber værdi. Her har du opskriften på, hvordan du gør.

Bidrag direkte til top og bund.

Det er kravet til it-direktøren i dag, og det stiller helt anderledes krav om synliggørelse af værdien af it, end it-afdelingen har været vant til.

Men det er ikke en nem øvelse; forretningsudvikling og finansiel transparens er nyt territorium i it-afdelingen, der historisk set er blevet betragtet som et kostcenter.

De teknologiske muligheder er gået i blodet på forretningen, der har den digitale virksomhed på agendaen.

Men det betyder også, at forretningen begynder at bruge penge på it, og de spørger ikke nødvendigvis it-afdelingen, før de går i gang.

It-budgetterne flytter ud

Nogle analytikere taler om, at så meget som 90 procent af it-budgettet flytter ud af it allerede i 2020.

Når produktudviklingen går i gang med at udvikle softwarebaserede produkter, gør de det selv.

Når marketing skal bruge en app og et CRM-system til den gode kundeoplevelse, gør de det selv. 

Og når produktionen skal indføre ny integreret robotteknologi eller 3D-print, gør de det også selv.

Lidt af en træls situation at stå i for it-direktøren, der har ambition om stadig at være it-direktør i et spændende job i 2020.

For hvordan får man lov til at være med?

Du skal give noget for at få noget

Med lidt held kan han få lov til at lave integrationen til de nye robotter (for det er jo noget med netværk), eller han kan få lov til at etablere udviklingsmiljøet til produktudviklingens nye software-drenge.

Men den slags outsourcer man jo, så hvad gør en klog?

Jeg tror grundlæggende på, at man skal give noget, før man får noget.

Hvis du som støttefunktion ikke kan vise værdi til forretningen, får du heller ikke lov til at bestemme noget.

Jeg har set eksempler nok på, at forkromede governance-programmer ikke har gang på jord, simpelthen fordi de, der skal leve i programmet, ikke får noget som helst ud af det selv.

Og det gælder også for it-afdelingen: Hvis du bare stiller dig op i forretningen og kræver at være med, sker der med stor sikkerhed ingenting.

Bevis, at it skaber værdi - og du får lov til at være med til alt de sjove.

Så hvordan beviser man it's værdi? Man kan komme langt med flotte ord, nystrøget skjorte og lidt smiger, men det beviser desværre ikke noget.

Når it-afdelingen bliver andet og mere end serviceleverandør og support og rykker længere frem i forretningen, skal der også bygges et fælles referenceapparat.

Med andre ord: Det er ikke længere tilstrækkeligt at måle og formidle værdien af it udelukkende i de traditionelle it-metrikker. It-værdien skal formidles i forretningstermer.

Ordreindgang

For eksempel vil salg være mere tilbøjelig til at forstå værdien af oppetid, hvis det bliver omsat til ordreindgang frem for de traditionelle it-metrikker.

Hvis du ikke måler og formidler værdien på en måde, der giver mening for forretningen og ikke kun for it-afdelingen, så er det svært at argumentere for, at it er andet og mere end et kostcenter.

Tjekklisten til at komme i gang med bevisførelsen kunne begynde med disse fem punkter:

Kend din kostbase. Helt ned til mindste skrue: Hvorfor kører denne server med denne SLA? Hvad koster den? Hvilken værdi har den for forretningen, og hvem betaler?

Kend din forretning: Hvad tjener I penge på? Hvor skabes værdien? Og foretag en vurdering af, om it-budgettets fordeling afspejler værdiskabelsen.

Overvej din afregningsmodel med forretningen: Skal forretningen betale for it som service? Efter forbrug? Eller vil du finde en anden måde at få dens accept af de prioriteringer, der altid er nødvendige?

Brug eksempler

Brug eksempler. Intet kommunikerer så godt som det gode eksempel, casen vi kan forholde os til og genkende.

Og husk, at eksempler inkluderer både de positive, hvor investeringen skaber værdi, og de negative som for eksempel på sikkerhedsområdet, hvor en manglende investering har en konsekvens.

Tag ansvar. Vis organisationen, at digitale investeringer er dit domæne, og at it-afdelingen tilfører værdi i form af viden og forretningsmæssigt overblik.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Undgå nedbrud når der kommer opdateringer til din Dynamics 365
Hyppige opdateringer af din Dynamics 365 sikrer hurtig adgang til nyeste funktioner og opdateringer. Men metoden rummer også risici. Læs her, hvordan du minimerer dem.