Telebranchens opråb: Giv os længere bindingsperioder og drop gratis wifi

Teleindustriens investeringer i nye løsninger og bedre infrastruktur dykker voldsomt, og nu kræver branchen politisk handling. Blandt andet skal bindingsperioden forlænges, og gratis wifi i kommunerne skal droppes.

Længere bindingsperioder på mobilabonnementer og færre politiske initiativer, der fjerner incitamentet til nye investeringer.

Det er nogle af budskaberne fra den danske telebranche i forbindelse med, at der torsdag er samråd på Christiansborg om den problematiske situation i den danske telebranche. 

Det vakte stor opsigt, da en en rapport fra Erhvervsstyrelsen for nogen tid siden kortlagde situationen i den danske telebranche:

Både omsætningen og beskæftigelsen i branchen og investeringerne i ny infrastruktur bevæger sig nemlig i den forkerte retning.

De danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet var på knap 5,5 milliarder kroner i 2013.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

Her er de konkrete forslag
Derfor er både Dansk Industris ITEK og organisationen Teleindustrien nu klar med konkrete forslag til teleordførerne i Folketinget.

I et længere udspil fra DI, som du kan læse her (PDF), kan man blandt andet læse, at DI foreslår, at regeringen gør det til et selvstændigt fokusområde at fremme investeringerne i digital infrastruktur til glæde for den digitale vækst.

Herunder ønsker DI blandt andet, at man stopper med at sætte gang i initiativer, der "på den ene eller den anden måde underminerer det markedsbaserede princip," som den danske telepolitik bygger på.

Blandt andet nævnes diskussionerne om bredbånd på Bornholm og offentligt finansieret gratis wifi. 

"Senest har regeringen desuden i en vækstplan for turisme taget initiativ til, at kommunerne kan lave egne wifi-netværk i by og sommerhusområder."

"Disse ændrede politiske signaler skaber usikkerhed om fremtidige investeringer i såvel udkantsområder som i de indre byer og er derfor stærkt skadelige for investeringerne i digital infrastruktur," lyder det fra DI.

Længere bindingsperioder
I oplægget anbefales det også, at at man justerer afskrivningsreglerne for teleinvesteringer, da den årlige afskrivning af investeringer i infrastruktur, ifølge DI, er væsentlige højere i de øvrige nordiske lande.

Et konkret forslag er også, at man fra regeringens side gør telerselskabernes gravearbejde lettere.

"Samgravning kan sikres ved, at regeringen pålægger kommunerne, at de forud for tildelingen af gravetilladelser til væsentlige gravninger skal sikre, at den, der får gravetilladelsen, forud har annonceret gravningen, så andre har mulighed for at tilkendegive interesse i at være med i en samgravning."

Dansk Industri foreslår desuden, at man ændrer de tilladte bindingsperioder, så Danmarks regler på dette område i højere grad minder om de regler, man har i eksempelvis Norge og Sverige.

I nabolandene kan bindingsperioden være på op til 24 måneder, mens man i Danmark kun tillader seks måneder.

"Danske teleselskaber anbefaler derfor en forlængelse til 12 måneder som et moderat kompromis."

Endelige kommer DI-udspillet ikke overraskende ind på priserne for at opsætte mobilantenner på kommunale ejendomme og grunde.

"I dag er det visse steder svært at lave en bæredygtig businesscase for opstilling af mobilsendemaster i udkantsområder, og derved er der ikke incitament til at forbedre dækningen."

Kun industrien kan sikre investeringerne
Jakob Willer fra Teleindustrien skriver i en mail til Computerworld, at "vi har brug for massive investeringer i milliardklassen hvert eneste år for at sikre en god digital infrastruktur i Danmark. Det er alene industriens aktører, der kan sikre disse investeringer."

"Men det kræver stabile og forudsigelige rammevilkår - og en ambitiøs politik for at fjerne barrierer og stimulere efterspørgslen og anvendelsen af digitale tjenester."

Organisationen Teleindustrien foreslår blandt andet, at politikkerne sikrer "en rød tråd i telepolitikken, som handler om at sikre, at der er incitamenter til at investere i infrastruktur og til at være til stede og konkurrere på det danske telemarked."

Det anbefales også, at man rydder barrierer af vejen og undgår "indgreb og initiativer som fratager selskaber incitamenter til at investere" - herunder nævnes igen Bornholm og gratis wifi i kommunerne som udhensigtsmæssige politiske inititativer.

Endelig lyder to forslag fra Teleindustrien:

"At fastsætte klare rammer for kommunernes rolle og for, hvordan man gennem afgrænsede og målrettede initiativer kan sikre at infrastrukturen også kommer ud, hvor markedet ikke rækker - på måder, der ikke forvrider konkurrencen."

"At stimulere efterspørgslen - og sikre en nyttiggørelse af allerede eksisterende infrastruktur til fx telemedicinske løsninger, hjemmepleje og undervisning."
Læs også:

fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd

Magtskifte på bredbåndsmarkedet: Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier

Bundlede mobil- og bredbåndsløsninger storhitter: Men det har en pris

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Delivering enduring customer engagement: Why now is the time to invest in a solid data foundation

Never has it been more important to have a robust data management strategy that enables a 360 view of the customer. The most successful companies in the current environment are harnessing the value of their data by proactively monitoring changes in customer behaviors & experiences and making targeted investments to address them.Hear firsthand how Maersk is offering a completely differentiated customer experience by putting data at the heart of their digital-transformation journey.

23. april 2021 | Læs mere


Premium
Test: Beosound Level er et retro-vidunder, der tør tænke nyt og gammelt
Test: Det er både nye tanker og klassiske dyder, der forenes i den nyeste kreation fra Struer. Resultatet er overbevisende og dyrt.
Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.