Telebranchens opråb: Giv os længere bindingsperioder og drop gratis wifi

Teleindustriens investeringer i nye løsninger og bedre infrastruktur dykker voldsomt, og nu kræver branchen politisk handling. Blandt andet skal bindingsperioden forlænges, og gratis wifi i kommunerne skal droppes.

Længere bindingsperioder på mobilabonnementer og færre politiske initiativer, der fjerner incitamentet til nye investeringer.

Det er nogle af budskaberne fra den danske telebranche i forbindelse med, at der torsdag er samråd på Christiansborg om den problematiske situation i den danske telebranche. 

Det vakte stor opsigt, da en en rapport fra Erhvervsstyrelsen for nogen tid siden kortlagde situationen i den danske telebranche:

Både omsætningen og beskæftigelsen i branchen og investeringerne i ny infrastruktur bevæger sig nemlig i den forkerte retning.

De danske teleselskabers samlede investeringer i blandt andet fastnet og mobilnet var på knap 5,5 milliarder kroner i 2013.

Det er lidt over otte procent mindre end i 2012, og hvad værre er: Siden investeringerne toppede i 2008 med 9,8 milliarder kroner, er de siden faldet uafbrudt år for år.

Her er de konkrete forslag
Derfor er både Dansk Industris ITEK og organisationen Teleindustrien nu klar med konkrete forslag til teleordførerne i Folketinget.

I et længere udspil fra DI, som du kan læse her (PDF), kan man blandt andet læse, at DI foreslår, at regeringen gør det til et selvstændigt fokusområde at fremme investeringerne i digital infrastruktur til glæde for den digitale vækst.

Herunder ønsker DI blandt andet, at man stopper med at sætte gang i initiativer, der "på den ene eller den anden måde underminerer det markedsbaserede princip," som den danske telepolitik bygger på.

Blandt andet nævnes diskussionerne om bredbånd på Bornholm og offentligt finansieret gratis wifi. 

"Senest har regeringen desuden i en vækstplan for turisme taget initiativ til, at kommunerne kan lave egne wifi-netværk i by og sommerhusområder."

"Disse ændrede politiske signaler skaber usikkerhed om fremtidige investeringer i såvel udkantsområder som i de indre byer og er derfor stærkt skadelige for investeringerne i digital infrastruktur," lyder det fra DI.

Længere bindingsperioder
I oplægget anbefales det også, at at man justerer afskrivningsreglerne for teleinvesteringer, da den årlige afskrivning af investeringer i infrastruktur, ifølge DI, er væsentlige højere i de øvrige nordiske lande.

Et konkret forslag er også, at man fra regeringens side gør telerselskabernes gravearbejde lettere.

"Samgravning kan sikres ved, at regeringen pålægger kommunerne, at de forud for tildelingen af gravetilladelser til væsentlige gravninger skal sikre, at den, der får gravetilladelsen, forud har annonceret gravningen, så andre har mulighed for at tilkendegive interesse i at være med i en samgravning."

Dansk Industri foreslår desuden, at man ændrer de tilladte bindingsperioder, så Danmarks regler på dette område i højere grad minder om de regler, man har i eksempelvis Norge og Sverige.

I nabolandene kan bindingsperioden være på op til 24 måneder, mens man i Danmark kun tillader seks måneder.

"Danske teleselskaber anbefaler derfor en forlængelse til 12 måneder som et moderat kompromis."

Endelige kommer DI-udspillet ikke overraskende ind på priserne for at opsætte mobilantenner på kommunale ejendomme og grunde.

"I dag er det visse steder svært at lave en bæredygtig businesscase for opstilling af mobilsendemaster i udkantsområder, og derved er der ikke incitament til at forbedre dækningen."

Kun industrien kan sikre investeringerne
Jakob Willer fra Teleindustrien skriver i en mail til Computerworld, at "vi har brug for massive investeringer i milliardklassen hvert eneste år for at sikre en god digital infrastruktur i Danmark. Det er alene industriens aktører, der kan sikre disse investeringer."

"Men det kræver stabile og forudsigelige rammevilkår - og en ambitiøs politik for at fjerne barrierer og stimulere efterspørgslen og anvendelsen af digitale tjenester."

Organisationen Teleindustrien foreslår blandt andet, at politikkerne sikrer "en rød tråd i telepolitikken, som handler om at sikre, at der er incitamenter til at investere i infrastruktur og til at være til stede og konkurrere på det danske telemarked."

Det anbefales også, at man rydder barrierer af vejen og undgår "indgreb og initiativer som fratager selskaber incitamenter til at investere" - herunder nævnes igen Bornholm og gratis wifi i kommunerne som udhensigtsmæssige politiske inititativer.

Endelig lyder to forslag fra Teleindustrien:

"At fastsætte klare rammer for kommunernes rolle og for, hvordan man gennem afgrænsede og målrettede initiativer kan sikre at infrastrukturen også kommer ud, hvor markedet ikke rækker - på måder, der ikke forvrider konkurrencen."

"At stimulere efterspørgslen - og sikre en nyttiggørelse af allerede eksisterende infrastruktur til fx telemedicinske løsninger, hjemmepleje og undervisning."
Læs også:

fem grunde til at dit teleselskab snart vil være totalt forandret

Den danske telebranche bløder: Markant dyk i omsætning og beskæftigelse

Her er krisen i den danske telebranche: Derfor vil den ramme dig

Voldsomme prisdyk: Så meget billigere får du nu mobil og bredbånd

Magtskifte på bredbåndsmarkedet: Kobber-kablerne får baghjul af nye teknologier

Bundlede mobil- og bredbåndsløsninger storhitter: Men det har en pris

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Roundtable: Start opgøret med kompleksitet og det manglende overblik: Få styr på mulighederne og planen

Overblik og kompleksitet er derfor i fokus på dette digitale roundtable, hvor vi deler erfaringer fra digitale ledere i danske virksomheder. Her kan du blandt andet kan høre om, hvordan du bedst muligt sikrer dig overblik og reducerer kompleksiteten af dine it-systemer.

09. marts 2021 | Læs mere


Inspiration til dit næste skridt med Microsoft Dynamics 365

Med Microsoft Dynamics 365 har Microsoft forsøgt at samle alle de grundlæggende funktioner, som en virksomhed har brug for, og de arbejder sammen ved hjælp af smarte virksomhedsapps og en fælles datamodel.

16. marts 2021 | Læs mere


Computerworld Digital Summit Days 2021: Sæt kursen med de rigtige it-beslutninger

Tre dage med unik viden og inspiration til din digitale organisation. Temaerne er digitalisering, it-sikkerhed og intelligent ERP. Du kan være med, når vi sætter ideerne, eksemplerne og de gode digitale erfaringer i centrum. Det sker gennem interaktive debatpaneler, konkrete erfaringer og oplagte keynotes.

23. marts 2021 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Exchange-sårbarhed truer selskaber over hele kloden: Sådan blev den opdaget af Dubex fra Søborg
En række akutte sårbarheder i Microsoft Exchange Server har sendt en panisk bølge gennem Exchange-miljøet. Sårbarhederne blev opdaget af danske Dubex. Se her, hvordan de blev opdaget af det danske selskab. "Var hackerne lykkedes med det, ville det være forholdsvist voldsomt," siger Jacob Herbst fra Dubex.
Computerworld
Hånden på hjertet: Er der plads i din virksomhed til it-nørderne, der sjosker rundt i ikke nødvendigvis ens strømpesokker?
Klumme: Er der plads i din organisation til it-nørder, der går rundt på arbejdspladsen i to ikke nødvendigvis ens strømpesokker, fordi det er svært virkeligt at koncentrere sig, når skoene klemmer?
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations.