Årets CIO 2021Her er Danmarks bedste it-chef: CIO i Coop Morten Holm Christiansen er Årets CIO 2021

Artikel top billede

Giga-hack mod Sony griber om sig: Malwaren sletter alle data hos ofrene

FBI er gået ind i sagen om det store hackerangreb mod Sony. Fortroligt dokument afslører, hvordan hackernes malware kan ramme nye ofre.

Det gør mere og mere ondt på Sony, efter at koncernens Sony Pictures i sidste uge fik en slem lammer på infratrukturen, da det var udsat for et hackerangreb.

Mandag kunne vi fortælle, at flere af selskabets film nu ligger frit tilgængelige på diverse pirat-sider, så storfilmen Fury med Brad Pitt eksempelvis allerede er downloadet over en halv million gange.

Men her stopper Sonys hovedpine slet ikke - og måske andre virksomheder også snart får sved på panden: Seneste udvikling i sagen er nemlig, at FBI nu efterforsker hackerangrebet og kommer med advarsler mod nye angreb.

Det skyldes, at mydighederne frygter, at den malware, der blev brugt i Sony-angrebet, kan føre til nye angreb i USA.

Sletter alle data

Nyhedsbureauet Reuters skriver, at FBI har udarbejdet et dokument på fem sider, der klarlægger, hvordan den ondsindede software førte til angrebet, og myndigheden skal også komme med råd til, hvordan man som virksomhed kan forsvare sig imod et eventuelt angreb.

Dokumentet er tilsyneladende endnu fortroligt, men ifølge Reuters fremgår det af det, at malwaren overskriver alle data på de inficerede computeres harddiske og dermed eksempelvis også gør maskinerne ude af stand til at boote op.

"Overskrivningen af data-filerne vil gøre det ekstremt svært og dyrt, hvis ikke umuligt, at gendanne data ved hjælp af standard-metoder," lyder det blandt andet fra FBI ifølge Reuters.

Nordkorea kan være indblandet

Ifølge nyhedsbureauet er teksten fra FBI sendt til sikkerheds-ansvarlige hos nogle amerikanske virksomheder, der dog samtidig har fået besked på ikke at dele informationen med andre.

Sony oplyser til Reuters, at selskabet nu har "gendannet en række vigtige tjenester," og at man "arbejder tæt sammen med myndighederrne og at efterforske angrebet" - men ønsker derrudover ikke at kommentere historien om FBI's advarsler.

En talsperson fra FBI udtaler dog til Reuters:

"FBI rådgiver rutinemæssigt den private industri om forskellige indikationer på cyber-trusler, der observeres i vores efterforskning. Denne data tilbydes for at hjælpe system-administratorer til beskyttelse mod handlinger fra de vedholdende kriminelle."

En oplagt forklaring på, hvorfor FBI pludselig interesserer sig så meget for angrebet mod Sony er dog også, at flere har peget på, at Nordkorea kan stå bag den ondsindede kode.

Det er langt fra første gang, at Sony har problemer med hackerne. Selskabet har tidligere fået en millionbøde efter et angreb, hvor hackere fik adgang til 77 millioner brugerkonti fra Playstation-netværket.

Ved det angreb, der fandt sted i sidste uge, sendte hackerne en advarsel i form af et kranie på selskabets computere sammen med en trussel om, at de ville offentliggøre nogle hemmeligheder, hvis ikke en række krav blev mødt.

Det førte til, at Sony så sig nødsaget til at lukke for sit firmanetværk, mens medarbejderne fik besked på, at opklaringen kunne tage alt fra en dag til tre uger - læs mere om det her.

Læs også:

Giga-hack mod Sony: Ny storfilm allerede piratkopieret 500.000 gange

Hackere afpresser Sony med afskløring af tophemmelig viden
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Danske militær-officerers fagforening ramt af hackerangreb: Cpr-numre og helbredsdata på 5.000 medlemmer kan være lækket
5.000 medarbejdere og medlemmer af danske officerrs fagforbund, HOD, kan have fået lækket cpr-numre, helbredsdata og oplysninger om privatøkonomi og strafbare forhold på det mørke internet. HOD ved efter en måneds venten på Center for Cybersikkerhed stadig ikke, hvad der er sket efter hackerangreb på organisationen.
Computerworld
Apple præsenterer iPhone 13 og iPhone 13 Pro - se dem her
Snart kan du få fingre i den nye iPhone 13 og iPhone 13 Pro. Bliv klogere på de to helt nye iPhones her.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Få overblik over forhindringer på den digitale rejse og kom hurtigt videre
Få indblik i gennemprøvet metodik, som gør det muligt at analysere og gennemskue præcis hvordan du moderniserer dine legacy-systemer.