Artikel top billede

3-direktør Morten Christiansen ser både fordele og ulemper i fusionen mellem Telia og Telenor. Foto: Torben Klint.

3-direktør efter Telia-Telenor-fusion: Vi er skræmt af situationen

Interview: Hos teleselskabet 3 er man skræmt over, at det danske mobilmarked med fusionen mellem Telia og Telenor er præget af to kæmpe selskaber. Alligevel finder 3-direktøren også lyspunkter i fusionen.

Teleselskabet 3 har kigget med fra sidelinjen, mens de to tidligere konkurrenter, Telia og Telenor, nu er smeltet sammen til ét stort selskab i Danmark med omkring 3,5 millioner mobilkunder.

Direktør fra 3, Morten Christiansen, siger til Computerworld, at det er med lidt blandede følelser, at han har noteret sig, at nummer to og tre på det danske mobilmarked nu er blevet endnu større end telegiganten TDC's to millioner mobilbrugere.

"Vi forventede jo, det ville ske på en eller anden måde, selvom det ikke ligefrem en fusion, som jeg havde forudset. Der er jo nu blevet skabt en telekolos på det danske marked," siger Morten Christiansen.

Lille David mod to Goliather

Han erkender, at med fusionen står 3 tilbage som en meget lille David i kamp mod to store Goliath'er, da TDC og Telia-Telenor nu har mere end 80 procent af landets mobilkunder mellem sig.

"Vi er skræmt af fusionen, for det er lige pludselig to store overarme, som kommer til at dominere markedet. Det er ret skræmmende," indrømmer Morten Christiansen.

Stopper priskrigen nu?

Mens 3-direktøren på den ene side frygter for den nye situation, så understreger han også, at fusionen mellem Telia og Telenor bærer flere gevinster med sig.

"Enhver konsolidering på det danske telemarked - om vi selv er med eller ej - er glædelig. For det tager fokus væk fra priskrigen, hvor vi jo alle sammen var ved at slå hinanden ihjel," lyder det fra Morten Christiansen.

Han gætter på, at det ny-fusionerede selskab i første omgang vil ud og jagte omkostningsreduktioner, som forventes at ligge i omegnen af 800 millioner kroner med fuld effekt fra 2019.

"Derfor kan vi også forvente besparelser og fyringer i den helt tunge klasse over det næste stykke tid," vurderer Morten Christiansen.

I 3-direktørens optik vender Telia-Telenor-selskabet med andre ord blikket indad for at slanke forretningen, og kunderne vil næppe mærke noget til fusionen i form af eksempelvis prisreduktioner i første omgang.

"Med 3,5 millioner kunder skal de jo næppe ud og jagte nye kunder med de lave priser, men i stedet fokusere på bedre services og synergier. Selskaberne i Danmark er jo alt andet lige dobbelt så store, som de burde være, så selvfølgelig vil det få konsekvenser for på de interne linjer for medarbejderne."

Lad os nu lige vente på EU

Morten Christiansen ønsker ikke at kommentere på, om 3 vil udnytte stilstanden, mens fusionen er under sin konstruktion, til at slå på tromme for lavere priser hos sit eget teleselskab.

"I morges havde jeg et kort møde med mine 30 øverste medarbejdere, og der sagde jeg, at det umiddelbart er godt, der sker noget, der kan stoppe priskrigen for hele branchen," forklarer han.

Samtidig siger han, at det langtfra er sikkert, at fusionen mellem Telia og Telenor glider helt smertefrit igennem EU's konkurrenceapparat.

"Vi har set lignende fusioner i Østrig, Irland og Tyskland, og de steder blev det kun godkendt ved eksempelvis frasalg af underselskaber. Derfor venter vi også i spænding på, hvad fusionen får af konsekvenser for selskaberne i Danmark."

Morten Christiansen har tidligere været ude med udtalelser om, at 3 ikke er til salg, selvom 'det selvfølgelig er et spørgsmål om prisen'.

Det udsagn fastholder han ovenpå mega-fusionen, efter 3 tidligere har prøvet at få fingrene i både Telenor og Telia i Danmark - uden held.

Han kan i det mindste glæde sig over, at med fusionen er 3 gået fra fjerdepladsen på det danske mobilmarked til tredjepladsen.

Men der har aldrig været længere op til andenpladsen end nu.

Læs også: 

Stor-fusion: Telia & Telenor kan blive en bombe under TDC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere