Artikel top billede

Movia: Billetkontrollører skal filme ubehagelige situationer

Sjællandske billetkontrollører kan fra torsdag være udstyret med kropskameraer. Det sker som led i en prøveperiode, hvor alle kontrollører kan optage situationer, hvor de føler sig truet.

Movia, som står for busdriften på Sjælland, begynder i dag en seks måneders prøveperiode for busfirmaets 16 sjællandske kontrollører, som skal bære kropskamera.

Det sker i et forsøg på at højne sikkerheden og undgå optrapning af situationer, som kan ende i overfald på billetkontrolløren.

Under prøveperioden tester Movia det hollandske firma Zepcams kamera, model T1.

"Udstyret består af tre dele, dels en optageenhed på størrelse med en cigaretpakke, selve kameraet og en trådløs tænd-sluk knap, som kontrolløren kan bruge til at starte optagelserne," fortæller Movias it-chef, Annette Heckscher.

Kameraet vil ikke være tændt hele tiden, men skal aktiveres manuelt af kontrolløren i særlige situationer, fortsætter Annette Heckscher:

"Der vil ikke være tale om skjulte optagelserne af vores passagerer, for vores kontrollør vil altid gøre opmærksom på det, når kameraet tændes," siger hun:

"Inden for 14 dage kan den som bliver filmet selvfølgelig søge aktindsigt og se den video, som han eller hun optræder i."

Video kun for de færreste

Efter endt optagelse og arbejdsdag vil optageenheden blive afleveret på arbejdspladsen i en docking-station, hvorfra alle optagelserne overføres til Movias server, som er placeret i et særligt sikret område.

Hverken før eller under denne proces er kontrolløren, som har optaget filmen, i stand til at kunne se eller redigere i materialet.

"Det er kun en håndfuld udpegede medarbejdere, som har mulighed for at tilgå de video-filer, som vi optager og opbevarer; altså under fem medarbejdere i organisationen."

"I tilfælde af en sag kan såvel politi som passagerer anmode om adgang til videoen, men vi vil altid have vores jurister inde over, for at sikre vores passagerers rettigheder," siger Annette Heckscher.

Al video gemmes i en periode på 14 dage, hvorefter det slettes.

Stigende vold skyld i tiltaget

Projektet tog form i efteråret 2013, som en reaktion på en stigning fra 2012 til 2013 i antallet af overfald og nær-ved-hændelser, som Movias ansatte oplevede. På den baggrund har Datatilsynet givet tilladelse til en prøveperiode med kropskameraer til billetkontrollørerne.

Denne seks måneders periode vil munde ud i et evalueringsforløb, som enten resulterer i en skrotning af projektet, eller en permanent implementering fra starten af 2015.

Movia oplyser, at den samlede projektøkonomi for indkøb af kameraer løber op i 300.000 kroner.

Læs også:

Folketinget siger ja til mere overvågning af borgerne

Microsoft vil slås for kundernes privatliv 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere