Artikel top billede

Movia: Billetkontrollører skal filme ubehagelige situationer

Sjællandske billetkontrollører kan fra torsdag være udstyret med kropskameraer. Det sker som led i en prøveperiode, hvor alle kontrollører kan optage situationer, hvor de føler sig truet.

Movia, som står for busdriften på Sjælland, begynder i dag en seks måneders prøveperiode for busfirmaets 16 sjællandske kontrollører, som skal bære kropskamera.

Det sker i et forsøg på at højne sikkerheden og undgå optrapning af situationer, som kan ende i overfald på billetkontrolløren.

Under prøveperioden tester Movia det hollandske firma Zepcams kamera, model T1.

"Udstyret består af tre dele, dels en optageenhed på størrelse med en cigaretpakke, selve kameraet og en trådløs tænd-sluk knap, som kontrolløren kan bruge til at starte optagelserne," fortæller Movias it-chef, Annette Heckscher.

Kameraet vil ikke være tændt hele tiden, men skal aktiveres manuelt af kontrolløren i særlige situationer, fortsætter Annette Heckscher:

"Der vil ikke være tale om skjulte optagelserne af vores passagerer, for vores kontrollør vil altid gøre opmærksom på det, når kameraet tændes," siger hun:

"Inden for 14 dage kan den som bliver filmet selvfølgelig søge aktindsigt og se den video, som han eller hun optræder i."

Video kun for de færreste

Efter endt optagelse og arbejdsdag vil optageenheden blive afleveret på arbejdspladsen i en docking-station, hvorfra alle optagelserne overføres til Movias server, som er placeret i et særligt sikret område.

Hverken før eller under denne proces er kontrolløren, som har optaget filmen, i stand til at kunne se eller redigere i materialet.

"Det er kun en håndfuld udpegede medarbejdere, som har mulighed for at tilgå de video-filer, som vi optager og opbevarer; altså under fem medarbejdere i organisationen."

"I tilfælde af en sag kan såvel politi som passagerer anmode om adgang til videoen, men vi vil altid have vores jurister inde over, for at sikre vores passagerers rettigheder," siger Annette Heckscher.

Al video gemmes i en periode på 14 dage, hvorefter det slettes.

Stigende vold skyld i tiltaget

Projektet tog form i efteråret 2013, som en reaktion på en stigning fra 2012 til 2013 i antallet af overfald og nær-ved-hændelser, som Movias ansatte oplevede. På den baggrund har Datatilsynet givet tilladelse til en prøveperiode med kropskameraer til billetkontrollørerne.

Denne seks måneders periode vil munde ud i et evalueringsforløb, som enten resulterer i en skrotning af projektet, eller en permanent implementering fra starten af 2015.

Movia oplyser, at den samlede projektøkonomi for indkøb af kameraer løber op i 300.000 kroner.

Læs også:

Folketinget siger ja til mere overvågning af borgerne

Microsoft vil slås for kundernes privatliv 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere