Artikel top billede

Movia: Billetkontrollører skal filme ubehagelige situationer

Sjællandske billetkontrollører kan fra torsdag være udstyret med kropskameraer. Det sker som led i en prøveperiode, hvor alle kontrollører kan optage situationer, hvor de føler sig truet.

Movia, som står for busdriften på Sjælland, begynder i dag en seks måneders prøveperiode for busfirmaets 16 sjællandske kontrollører, som skal bære kropskamera.

Det sker i et forsøg på at højne sikkerheden og undgå optrapning af situationer, som kan ende i overfald på billetkontrolløren.

Under prøveperioden tester Movia det hollandske firma Zepcams kamera, model T1.

"Udstyret består af tre dele, dels en optageenhed på størrelse med en cigaretpakke, selve kameraet og en trådløs tænd-sluk knap, som kontrolløren kan bruge til at starte optagelserne," fortæller Movias it-chef, Annette Heckscher.

Kameraet vil ikke være tændt hele tiden, men skal aktiveres manuelt af kontrolløren i særlige situationer, fortsætter Annette Heckscher:

"Der vil ikke være tale om skjulte optagelserne af vores passagerer, for vores kontrollør vil altid gøre opmærksom på det, når kameraet tændes," siger hun:

"Inden for 14 dage kan den som bliver filmet selvfølgelig søge aktindsigt og se den video, som han eller hun optræder i."

Video kun for de færreste

Efter endt optagelse og arbejdsdag vil optageenheden blive afleveret på arbejdspladsen i en docking-station, hvorfra alle optagelserne overføres til Movias server, som er placeret i et særligt sikret område.

Hverken før eller under denne proces er kontrolløren, som har optaget filmen, i stand til at kunne se eller redigere i materialet.

"Det er kun en håndfuld udpegede medarbejdere, som har mulighed for at tilgå de video-filer, som vi optager og opbevarer; altså under fem medarbejdere i organisationen."

"I tilfælde af en sag kan såvel politi som passagerer anmode om adgang til videoen, men vi vil altid have vores jurister inde over, for at sikre vores passagerers rettigheder," siger Annette Heckscher.

Al video gemmes i en periode på 14 dage, hvorefter det slettes.

Stigende vold skyld i tiltaget

Projektet tog form i efteråret 2013, som en reaktion på en stigning fra 2012 til 2013 i antallet af overfald og nær-ved-hændelser, som Movias ansatte oplevede. På den baggrund har Datatilsynet givet tilladelse til en prøveperiode med kropskameraer til billetkontrollørerne.

Denne seks måneders periode vil munde ud i et evalueringsforløb, som enten resulterer i en skrotning af projektet, eller en permanent implementering fra starten af 2015.

Movia oplyser, at den samlede projektøkonomi for indkøb af kameraer løber op i 300.000 kroner.

Læs også:

Folketinget siger ja til mere overvågning af borgerne

Microsoft vil slås for kundernes privatliv 




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Itm8 | IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere