Artikel top billede

Movia: Billetkontrollører skal filme ubehagelige situationer

Sjællandske billetkontrollører kan fra torsdag være udstyret med kropskameraer. Det sker som led i en prøveperiode, hvor alle kontrollører kan optage situationer, hvor de føler sig truet.

Movia, som står for busdriften på Sjælland, begynder i dag en seks måneders prøveperiode for busfirmaets 16 sjællandske kontrollører, som skal bære kropskamera.

Det sker i et forsøg på at højne sikkerheden og undgå optrapning af situationer, som kan ende i overfald på billetkontrolløren.

Under prøveperioden tester Movia det hollandske firma Zepcams kamera, model T1.

"Udstyret består af tre dele, dels en optageenhed på størrelse med en cigaretpakke, selve kameraet og en trådløs tænd-sluk knap, som kontrolløren kan bruge til at starte optagelserne," fortæller Movias it-chef, Annette Heckscher.

Kameraet vil ikke være tændt hele tiden, men skal aktiveres manuelt af kontrolløren i særlige situationer, fortsætter Annette Heckscher:

"Der vil ikke være tale om skjulte optagelserne af vores passagerer, for vores kontrollør vil altid gøre opmærksom på det, når kameraet tændes," siger hun:

"Inden for 14 dage kan den som bliver filmet selvfølgelig søge aktindsigt og se den video, som han eller hun optræder i."

Video kun for de færreste

Efter endt optagelse og arbejdsdag vil optageenheden blive afleveret på arbejdspladsen i en docking-station, hvorfra alle optagelserne overføres til Movias server, som er placeret i et særligt sikret område.

Hverken før eller under denne proces er kontrolløren, som har optaget filmen, i stand til at kunne se eller redigere i materialet.

"Det er kun en håndfuld udpegede medarbejdere, som har mulighed for at tilgå de video-filer, som vi optager og opbevarer; altså under fem medarbejdere i organisationen."

"I tilfælde af en sag kan såvel politi som passagerer anmode om adgang til videoen, men vi vil altid have vores jurister inde over, for at sikre vores passagerers rettigheder," siger Annette Heckscher.

Al video gemmes i en periode på 14 dage, hvorefter det slettes.

Stigende vold skyld i tiltaget

Projektet tog form i efteråret 2013, som en reaktion på en stigning fra 2012 til 2013 i antallet af overfald og nær-ved-hændelser, som Movias ansatte oplevede. På den baggrund har Datatilsynet givet tilladelse til en prøveperiode med kropskameraer til billetkontrollørerne.

Denne seks måneders periode vil munde ud i et evalueringsforløb, som enten resulterer i en skrotning af projektet, eller en permanent implementering fra starten af 2015.

Movia oplyser, at den samlede projektøkonomi for indkøb af kameraer løber op i 300.000 kroner.

Læs også:

Folketinget siger ja til mere overvågning af borgerne

Microsoft vil slås for kundernes privatliv 
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud & Enterprise Architecture

Blive klogere på cloud i en virkelighed, hvor selv de mest stringente it-landskaber har det med at knopskyde over tid. Ny services, nye teknologiske muligheder og stigende interne forventninger gør, at data, processer og applikationer ofte er fordelt ud over flere leverandører og leverancemodeller.

14. december 2022 | Læs mere


People Tech 2022 – der hvor HR møder IT

People Tech 2022 er stedet for dig, som arbejder med HR eller med it-løsninger til HR-branchen. Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk. Bliv inspireret af andre virksomheders konkrete erfaringer, og hvad eksperterne mener om de store linjer inden for digitaliseringen af ​​HR.

15. december 2022 | Læs mere


Strategisk it-sikkerhedsdag: Få styr på trusselsbilledet og beredskabet

På denne strategiske it-sikkerhedsdag samler vi trådene i tre spor, hvor kompetente oplægsholdere deler deres erfaringer med dig omkring, hvordan du prioriterer dine ressourcer og bliver i stand til at håndterer de ellers umiddelbart modsatrettede krav og forventninger.

24. januar 2023 | Læs mere