Hackere kidnapper tilfældige routere - og bruger dem til angreb mod Sony og Microsoft

Helt almindelige folks hjemme-routere er blevet brugt til voldsomme DDoS-angreb mod blandt andre Sony og Microsoft.

Din trådløse router kan - hvis den ikke er beskyttet ordentligt - blive misbrugt af kriminelle til DDoS-angreb.

Og det er ikke bare i teorien - det er sket for ganske nylig.
 
Det afslører ekspert i it-sikkerhed Brian Krebs i en analyse af to konkrete DDoS-angreb mod Sony Playstation Network og Microsofts Xbox Live.

Hackergruppen Lizard Squad, der stod bag angrebene, havde held til at tvinge spil-tjenesterne i knæ ved blandt andet at udnytte intetanende internetbrugeres routere til angrebene.

Og faktisk var angrebet først og fremmest en reklame for, hvordan man mod betaling kan få Lizard Squad til at foretage et angreb på forskellige websider, man af den ene eller den anden grund måtte ønske at skabe problemer for.

Det forklarer sikkerhedseksperten på KrebsOnSecurity - der i øvrigt selv har har mærket det på egne servere.

"Det viser sig, at den service (hackernes, red.) kører på båndbredde fra hackede hjemme-routere rundt omkring i verden, der ikke er beskyttet af meget andet end de brugernavne og adgangskoder, der var indstillet fra fabrikkens side," skriver Brian Krebs.

Sådan arbejder de it-kriminelle
Når kriminelle foretager et DDoS-angreb, sker det ved at oprette et botnet med mange tusinde eller millioner computere, man har haft held til at installere malware på, så de fungerer som zombier i netværket - typisk uden at brugerne er klar over det.

"... foruden at gøre den inficerede host til en zombie, der angriber, bruger den ondsindede kode det inficerede system til at scanne internettet for yderligere enheder, der også giver mulighed for adgang via standard login-oplysninger fra fabrikken som admin/admin eller root/12345. På den måde forsøger hver enkelt inficerede host konstant at sprede infektionen til nye hjemme-routere og andre enheder ..."

Brian Krebs skriver, at dette botnet ikke udelukkende går efter sårbare hjemme-routere, men også routere i virksomheder og på eksempelvis hospitaler og universiteter.

Millioner af sårbare routere
Problemstillingen med sårbare routere er højaktuel, da det så sent som for få uger siden blev afsløret, at der er en sårbarhed i firmwaren i omkring 12 millioner routere verden over.

Misfortune Cookie, som sårbarheden er blevet kaldt af sikkerhedsfirmaet Check Point, kan betyde, at it-kriminelle kan få fjernadgang til de enheder, der er sluttet til et kablet eller trådløst netværk.

Af Check Points liste over de sårbare routere fremgår det, at der er tale om 200 forskellige routere fra en stribe producenter, heriblandt D-Link, Edimax, Huawei, TP-Link, ZTE og ZyXEL.

Der er dog umiddelbart ikke nogen sammenhæng imellem denne sårbarhed og det botnet, som sikkerhedseksperten Brian Krebs beskriver.

Hans fokus ligger på den sårbarhed, der opstår, når routerne kun kører med de fra fabrikken indstillede login-oplysninger.

"Trådløse og kablede internet-routere er meget populære blandt forbrugere, men få brugere tager sig tid til at sikre, at disse integrerede systemer er låst ordentligt," lyder det fra Brian Krebs, der også har en række anbefalinger til, hvordan man kan sikre sin router - se dem her.Læs også:

Patch blev frigivet allerede i 2005 - alligevel står 12 millioner routere nu pivåbne

Millioner af routere ramt af sårbarhed: Sådan ser det ud i Danmark

Her er listen med de sårbare routere: Disse produkter er ramt af kritisk sårbarhed

Advarsel om kritisk sårbarhed: Millioner af kendte routere er ramt

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM

Hurtigere omstilling i virksomhedens supply chain er blevet et must og med de nye muligheder for lynhurtig planning optimization i Dynamics 365 SCM får du en fleksibel og skalerbar MRP-motor.

20. januar 2021 | Læs mere


Digital Vækst 2021

Vi ved, at fremtidens vindervirksomheder er digitale. På konferencen undersøger vi de tre vigtigste aspekter i den digitale transformation: Forretningsmodellerne, de menneskelige og organisatoriske faktorer samt valget af teknologier. I tre Digitale Dilemmaer giver vi en række digitale frontløbere fem minutter hver til at levere deres bedste guldkorn, og herefter åbner vi for spørgsmål fra salen – også digitalt. Diskussionen modereres af chefredaktør på Computerworld, Lars Jacobsen.

21. januar 2021 | Læs mere


Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Denne malware er den største trussel mod din virksomhed lige nu
Den mest aktive malware i verden sniger sig ind, og at svært at gøre nøget ved. Se her hvordan du tager dine forholdsregler.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.