Artikel top billede

Intels nye vision: Ikke længere blot 'Intel Inside' - et nyt Intel er ved at se dagens lys

ComputerViews: Intel lægger det verdensberømte motto bag sig. Nye vinde blæser over det gigantiske selskab, der er i færd med at ændre kursen over mod nyt farvand. Se her, hvad Intel sigter efter.

ComputerViews: På verdens skriveborde findes der millioner af pc'er, der ved tastaturet har påklistret det lille blå 'Intel Inside'-klistermærke med den slagfærdigt schwung-bue rundt om Intel-navnet.

'Intel Inside' har i årevis været blandt de mest kendte og genkendelige mottoer i teknologi-verdenen og udgør en væsentlig del af Intels identitet.

Indtil nu.

For Intel har en ny vision, som selskabets fremtid skal bygge på. Og den kan ikke koges ned til det pc-orienterede 'Intel Inside,' som stammer fra en tid, hvor pc'erne var konge.

Sådan er det ikke længere. Salget af pc'er er under pres af ikke mindst tablet- og smartphones, men også af en lang række øvrige produktyper.

Det er noget, som Intel, der er verdens ubetinget største leverandør af chip til pc'er, er nødt til at tage alvorligt.

Et helt andet sted

Intels topchef, Brian Krzanich, siger da også selv, at Intel er "et helt andet sted end for bare 12 måneder siden."

Han har tidligere sagt, at Intel er tvunget til at 'forandre sig hurtigere end det i forvejen hastigt udviklende marked," hvis Intel også i fremtiden vil være forrest.

Situationens alvor understreges af regnskabstallene fra Intels såkaldte 'Mobile and Communications Group,' der taber milliarder af kroner på driften - blandt andet fordi divisionen har været nødt til ligefrem at betale tablet-producenterne for at smide Intel-chip i kommende tablet-computere.

Men det kan svare sig. I hvert fald forventer Intel, at der vil blive solgt op mod 40 millioner tablet-computere med Intel-processorer i år.


Intel kæmper med andre ord med næb og kløer for at få fat i de nye markeder, hvor selskabet i dag ikke har så godt fat, som det gerne vil.

For selskabets mål er klart: Der skal være Intel-chip i alverdens produkter i fremtiden, der skal bygges på chip til wearables, computere, servere og hundredetusindvis af forskellige dimser, sensorer og maskiner, der kobles sammen i takt med, at Internet of Things begynder at folde sig ud.

Det kan du læse mere om her: Otte vigtige software-tendenser for din virksomhed: Her er otte trends for enterprise software

"If it's smart and connected, it's best with Intel"

Selv formulerer Intel den nye vision på denne måde: "If it's smart and connected, it's best with Intel."

Selskabet mener det alvorligt, og der er flere tydelige tegn på det vej, som Intel er slået ind på, og som over de kommende år vil tegne en helt ny profil for firmaet, der altid har været forbundet med 'Intel Inside.'

Intel har for eksempel sat turbo på udviklingshastigheden af de såkaldte embeddede chip, hvor modellerne er sprøjtet ud af selskabet i højt tempo.

Disse chip-serier udvikles til netop Internet of Things - betegnelse for en fremtid med et virvar af internet-opkoblede produkter og sensorer, der er koblet sammen på kryds og tværs.

Det er chip som Quark, Edison og den helt nye Curie.

Ligeledes er Intel godt i gang med at udvikle chip til wearables og - måske vigtigst - det italesætter målet hele tiden.

De store muligheder for Intel ligger således i de mobile enheder, småenhederne og wearables - samt i datacentrene, der i disse år udbygges voldsomt i takt med, at cloud computing vinder frem.

Intel er i dag stærkt dominerende på det globale marked for chip til servere, hvor den eneste reelle konkurrent er AMD, der har en markedsandel på omkring 10 procent.

På mobilsiden har den store udfordring i årevis været at slå ARM og Qualcomm. Selskabet har forsøgt sig med blandt andet mobil-processoren Core M, men der er lang vej igen, før målet er nået.

Grunden er, at Intel alt for sent opdagede udviklingen på smartphone-markedet, hvor ARM og Qualcomm derfor hurtigt fik sat sig i førersædet.

Qualcomm er eksempelvis i gang med syvende generation af sin lavpris-smartphone-chip med integreret radio, mens Intel nu først er klar med sin allerførste af slagsen, der er kommet til at hedde 'Sofia,' som Intel forventer vil strømme ud i alverdens tablet-computere og discount-smartphones i løbet af de kommende måneder.

Har tid til det lange træk

Intel har masser af penge.

Selskabet tjente 23,5 milliarder kroner på bundlinien alene i fjerde kvartal - det svarer til 10 millioner kroner i timen døgnet rundt i ren indtjening - og det er et ganske normalt niveau for det store selskab, hvis pengetank bugner.

Pengene kommer primært fra pc- og server-områderne, hvor der er stadig er stort salg - om end ikke så stort som i tidligere år.

Selskabets division for salg og udvikling af chip til Internet of Things-enheder har det ligeledes strålende og vokser støt og stabilt.

Det giver plads til udvikling og en ro for selskabet, der har råd til at satse på det lange, seje og velovervejede træk.

Hvordan så med fremtiden?

Intel må regne det for givet, at det aldrig kommer til at få en så dominerende position på markedet for chip til wearables, tablet-computere og smartphones, som det har på pc-markedet.

Det ændrer dog ikke på, at Intel med selskabets enorme finansielle muskler - genereret af salg til pc- og servermarkedet - har mulighed for at rav i andedammen og udvikle og producere lige præcis de nye chip-former, som markedet efterspørger.

Det er ikke længere alene 'Intel Inside.' Men (håber Intel): "If it's smart and connected, it's best with Intel."

Læs også:

Intel har sejret - men satser benhårdt på en ukendt fremtid

Pc-priserne står til at falde i det kommende år

Linux er her der og alle vegne - bare ikke på din pc

Seks nye tendenser tegner pc'ernes fremtid: Snart vil du se dem indbygget i din computer




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Advania Danmark A/S
Hardware, licenser, konsulentydelser

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere