Artikel top billede

Apple udvikler egen ARM-chip til kommende Mac - vil måske droppe Intel

Apple overvejer at droppe Intels x86 som fundamentet i Mac. Istedet overvejer Apple at bygge Mac med ARM-chip. Der er fordele. Men også mange ulemper. For en række af de store software-programmer findes slet ikke til ARM.

Apple kan være i gang med at udvikle sin egen chip til kommende Mac-computere.

Det vil i givet fald betyde, at Apple dropper Intel som leverandør af processorer til Mac-computerne, der siden 2006 har været udstyret med chip fra Intel.

Apple anvender i forvejen selskabet egen-udviklede chip i form af A-serien til iPhone og iPad. A-serien er bygget på den mobil-venlige ARM-arkitektur.

Det er langt fra første gang, at der har været rygter om, at Apple vil skifte til ARM på Mac-computerne.

Du kan læse om tidligere overvejelser her: Er ARM klar til Apples MacBooks?

Kan give problemer for Apple

Det er en kompliceret sag for Apple, og det er grunden til, at skiftet ikke er sket tidligere.

Det kan give mening for Apple at anvende erfaringerne fra udviklingen af A-chippene til selv at udvikle en særlig Mac-processor.

Der er imidlertid også alvorlige barrierer, der meget vel kan være grunden til, at et skift ikke er sket tidligere.

Mest alvorligt er det, at et skift af processor-familie kan få konsekvenser for den måde, som de forskellige Mac-applikationer kører på.

Det skyldes, at de gamle applikationer ikke uden videre vil kunne køre på de nye processorer.

Desuden findes de flere af de store og erhvervsrettede software-programmer slet ikke i udgaver, der understøtter ARM, eksempelvis Adobes Creative Suite, hvor kun stærkt begrænsede udgaver af Lightroom, Illustrator og Photoshop findes til ARM.

Det samme gælder AutoCAD.

Tidligere skiftet to gange

Apple har tidligere skiftet processor-familie til Mac to gange.

Første gang var i 1991, da selskabet skiftede fra Motorola 68000-serien til IBM PowerPC og anden gang i 2006, da selskabet skiftede fra IBM PowerPC til Intel x86-serien.

Begge gange har Apple sørget for at give udviklerne flere år til at tage ændringerne til sig, ligesom selskabet indbyggede en særlig kompabilitets-funktion, der næsten skjult for brugerne sørgede for, at gamle applikationer kunne køre på de nye processorer.

Med skiftet til x86 fik Apple mulighed for at køre Windows på Mac, men det er uklart, om Apple vil understøtte Windows til Mac med ARM-processorer.

Mange produkter skal genskrives

Sikkert er det dog, at en lang række af Apples egen software i dag allerede findes i velfungerende ARM-baserede udgaver, nemlig alle de produkter, der kører på iPad og iPhone.

Det er kendte Apple-produkter som Mail, Calendar, Notes, Contacts, GarageBand, iMovie, Photoes, Messages, Facetime, Safari samt hele iWork-suiten.

Til gengæld vil Apple være nødt til at genskrive en række andre produkter til en ARM-baseret Mac, da de i dag kun findes til x86-baserede Mac-computere og altså ikke til de ARM-baserede iPhones og iPads.

Det er produkter som iTunes, Preview, Image Capture, Time Machine, Final Cut Pro, OS X Server, Xcode, Configurator og flere andre.

Under alle omstændigheder kan overvejelserne være udtryk for en langsigtet strategi fra Apple, der i dag som bekendt arbejder med to forskellige, men sidestillede, styresystemer, nemlig iOS og Mac OS X, mens Microsoft eksempelvis arbejder hen mod ét - og kun ét - styresystem til alle platforme.

Du kan læse mere om Apples strategi på området her: Skal iOS og Mac OS X virkelig smeltes sammen til et helt nyt system?




IT-JOB

Cognizant Technology Solutions Denmark ApS

Senior DeltaV Engineer

Centrica Energy

Senior Software Developer

Udviklings- og Forenklingsstyrelsen

Systemejer med projektledererfaring til Motorregisteret
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere