Fotos til Mac OS X.

Her er Apples nye foto-software til Mac: Erstatter iPhoto og Aperture

Apple har nu frigivet preview-versionen af det nye Fotos, der erstatter både iPhoto og Aperture på Mac.

Apple meddelte sidste år, at selskabet stopper den videre udvikling af Aperture og iPhoto, selskabets to foto-applikationer til professionelle og private.

I stedet satser Apple på én fælles foto-løsning, Fotos, der udkommer dette forår.

Særligt beslutningen om at droppe Aperture har fået brugerne til at hive de helt slemme gloser frem:

"Det er det værste, Apple har gjort imod mig personligt i de sidste 25 år, hvor jeg har brugt deres produkter," lød en kommentar for nogen tid siden fra Aperture-bruger i en debattråd i Apples support-forum..

Utilfredsheden skyldes først og fremmest, at Apple, da selskabet annoncerede beslutningen, ikke ville fortælle ret meget om, hvad brugerne så kunne forvente sig af den nye Fotos-løsning.

Preview-version frigivet
Nu har Apple imidlertid netop frigivet Fotos i preview-versionen til udviklerne, og dermed bliver Aperture - og iPhoto-brugerne en del klogere på, om Fotos så er værd at satse på - eller om de måske i stedet skal begynde at overveje eksempelvis Adobes Lightroom.

Fotos til Mac kommer ikke overraskende til at være bygget op omkring Apples iCloud som det centrale omdrejningspunkt for både Mac'en, iPad-‘en og iPhonen.

"Med et letanvendeligt og strømlinet design er Fotos blevet bygget fra bunden for at kunne hjælpe dig med at organisere dit voksende bibliotek og holde til tilgængeligt."

"Med iCloud Photo Library kan billeder og videoer fra hele livet opbevares i skyen, så du kan få adgang til hele din samling når som helst fra din Mac eller iOS-enhed," skriver Apple på den nye Fotos-side.

Apple forklarer, hvordan redigeringen af billedet på Mac'en afspejles på eksempelvis iPad'en og iCloud.com.

For foto-entusiaster er det dog nok først og fremmest redigerings-mulighederne i Fotos, de er interessente. Her skriver Apple blandt andet:

"Fotos gør det simpelt at tilføje mere avancerede justeringer til dit billede. Du kan foretage præcise justeringer ved at slå histogrammet til, tilføje 'definition', reducere støj og mere. Og du kan tilføje en vignet for et mere kunstnerisk udtryk."

Går efter masserne - men også avancerede brugere
Men selvom Fotos altså indeholder de klassiske redigeringsværktøjer, og naturligvis også kan klare RAW-billeder, er der nok ikke tvivl om, at app'en ligger nærmere iPhoto end Aperture.

Sidstnævnte er langt hen ad vejen et professionelt redigerings- og organiseringsværktøj på linje med Adobes Lightroom, mens iPhoto traditionelt har været værktøjet, der rettede sig mod masserne.

Fotos til OS X ser dog ud til at have masser af funktioner for også de mere avancerede brugere, og det giver også rigtig god mening at lave en endnu tættere integration til iOS og iCloud, så for langt de fleste vil det formentlig være en naturlig ting at installere Fotos, når det kommer til Mac om nogle måneder.

De mest inkanerede Aperture-brugere vil måske vælge at holde fast i denne software, selvom der ikke længere udvikles på den - eller ligefrem skifte til Adobes Lightroom, som Adobe skam også allerede har reklameret en hel del for i forhold til Mac-brugerne.

Her kan du se en video-demo af Fotos til OS X:

Læs også:

Undren og vrede over at Apple dropper foto-software

Apples brud med fortiden: Her er den nye Mac-bruger


Premium
Test: Beosound Level er et retro-vidunder, der tør tænke nyt og gammelt
Test: Det er både nye tanker og klassiske dyder, der forenes i den nyeste kreation fra Struer. Resultatet er overbevisende og dyrt.
Computerworld
Endnu en tragisk ulykke med førerløs Tesla: Musk har store forventninger til ny software
En tragisk dødsulykke i USA i weekenden har sat forøget fokus på Teslas eksisterende semiautomatiske system og det kommende fuldautomatiske, der skal gøre bilerne helt selvkørende.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Stor undersøgelse: Sådan vil datacentret være konfigureret i 2025
Hvordan vil køling, strømforsyning, 5G og stigende efterspørgsel på services påvirke fremtidens datacenter? Ny rapport tegner et billede af en spændende fremtid.