Tidligere Nokia-folk vil gøre op med Android-dominans: Her er Jolla Tablet

Tidligere Nokia-folk var ikke tilfredse med mobilindustriens rejse mod et mere og mere kontrolleret miljø, hvor gigantiske Google ejer næsten alt. Derfor byggede de Sailfish. Vi har nu prøvet deres kommende tablet, Jolla Tablet.

Mobile World Congres, Barcelona. "Hvis du har tid, kan vi sætte os ind på mit kontor?" siger Marc Dillon, medstifter af finske Jolla, og peger på tre hvide puder midt på standen på Mobile World Congres.

Området er oversået af mennesker, der danner en kødrand af interessen foran Jollas lille stand.

Jolla er et firma opstået fra en række tidligere Nokia-ansatte fra Finland, som ikke var tilfredse med Nokias plan om at gå over til Microsoft, men som samtidig så et stort problem i mobilmarkedets struktur - og specielt Google.

"Det kan ikke være rigtigt, at 80 procent af alle smartphones på markedet bøjer sig under Googles mål for reklameindtægter."

"Det giver nogle gigantiske begrænsninger for OEM's og operatører, og det giver ikke nødvendigvis den bedste oplevelse til forbrugerne, der jo nærmest sælger deres sjæl ved at videregive så megen data til Google, " forklarer Marc Dillon, COO og medstifter af Jolla til Computerworld.

Marc Dillon var hos Nokia i over ni år, og den nye Jolla Tablet er hans 14. produkt, som han er med til at bygge.

Jolla er et softwarefirma - Sailfish er produktet
Jolla udviklede sit eget styresystem, som skal være frit og uden brugernes frygt for, at data bliver videresolgt.

Jollas selvudviklede styresystem er meget inspireret af MeeGo, der var et system bygget i samarbejde mellem Intel og Nokia. Systemet er meget "gesture"-baseret, og ligner slet ikke andre systemer på markedet.

"Da Google ligesom fjernede "Don't be evil" fra deres virksomhedsstruktur, ville vi lave noget helt anderledes. Så vi har lavet et system, som er helt "frit". Vi videresender ingen data om dit forbrug og tjener penge via samarbejder med producenter i stedet," siger Marc Dillon.

For selvom Jolla har udviklet både en telefon og nu en tablet, så er Jolla et software-selskab. Jolla Phone og Jolla Tablet kan sammenlignes - selvom Jolla ikke er glad for det - med Googles Nexus-modeller. Produkter som skal vise, hvor godt systemet kan køre.

Finpudset og funktionelt
For et par måneder siden kom Jolla med en indiegogo-kampagne: En kampagne for at lave en tablet, hvilket blev en stor succes. Allerede efter en dag havde Jolla samlet over en million dollars - og firmaet efterspurgte kun et par hundrede tusind.

Computerworld har haft mulighed for at prøve Jolla-tablet, som stadig kan bestilles via Indiegogo, og systemet fungerer godt. Det er en meget anderledes måde at arbejde på end på både Android og iOS.

Der er ingen startknap. I stedet swiper du fra neden for at åbne dine apps. Åbner du en app, åbnes den i første omgang som et lille vindue på "skrivebordet". Det er også her, at alle apps er samlet, så du nemt har overblik over, hvilke apps du har åbne. Er du inde i en app, skal du bare swipe ind fra højre side.

Swiper du fra venstre side kommer du til notifikationssiden, og fra oven kommer du til indstillinger i den pågældende app.

Sailfish-systemet har egne apps, men da det er linux-baseret, kan du downloade over 85.000 Android-apps uden for Googles butik og installere disse. Derfor kan du sagtens køre for eksempel Spotify på tabletten.

"Der findes et hav af Android-butikker - specielt i Asien - hvor du kan hente og købe apps uden om Googles platform, og som ikke lever under Googles restriktioner. Derfor tror vi også, at et system som Sailfish nok skal få en stor succes, " siger Marc Dillon.

Nye systemer springer frem
Jolla har til MWC offentliggjort et stort samarbejde med indiske Snapdeal, men Jolla er langt fra det eneste firma, som forsøger at bryde igennem med et anderledes styresystem.

Også Ubuntu-telefoner forsøger at bryde overfladen som et alternativ til iOS, Google's Android og Microsofts Windows Phone.

Også Firefox har været til stede med Firefox OS, som også kan køre Android APK'er. Begge disse er dog rettet i første omgang mod udviklingslande. Jolla sigter mod hele verden.

"Vi kan se en stor interesse ikke bare hos lande som Indien, men også hos vestlige lande som Finland og USA. Så selvom vi har lanceret et samarbejde i Indien, så begrænser vi os ikke," siger Marc Dillon.

Mødet på de tre hvide puder midt på MWC er hævet. Bag os står et utålmodigt filmhold fra Engadget og skal snakke med Jolla-medstifteren.

Læs også: Førstehåndsindtryk: Samsung Galaxy S6 og S6 edge er den helt rigtige vej for Samsung
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Tieto Denmark A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Op og ned på Java: Migrér og spar penge med Red Hat Java

Hvis du anvender Java til dine forretningskritiske applikationer, skal du træffe en beslutning om, hvordan du bruger det, og hvilken leverandør, der kan støtte dig bedst. For brugere af Oracle JDK nærmer fristen sig nemlig hurtigt for at beslutte, hvilken Java udbyder der skal bruges på lang sigt, når man kører Java-applikationer i produktion.

24. november 2020 | Læs mere


GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Banker indfører nye skrappe regler for e-handel to måneder før forventet: “Det er et uheldigt tidspunkt”
Efter at være blevet udsat er de nye betalingsregler for webshops nu trådt i kraft. Men timingen kunne ikke være værre, lyder det fra Dansk Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.