Artikel top billede

Tidligere Nokia-folk vil gøre op med Android-dominans: Her er Jolla Tablet

Tidligere Nokia-folk var ikke tilfredse med mobilindustriens rejse mod et mere og mere kontrolleret miljø, hvor gigantiske Google ejer næsten alt. Derfor byggede de Sailfish. Vi har nu prøvet deres kommende tablet, Jolla Tablet.

Mobile World Congres, Barcelona. "Hvis du har tid, kan vi sætte os ind på mit kontor?" siger Marc Dillon, medstifter af finske Jolla, og peger på tre hvide puder midt på standen på Mobile World Congres.

Området er oversået af mennesker, der danner en kødrand af interessen foran Jollas lille stand.

Jolla er et firma opstået fra en række tidligere Nokia-ansatte fra Finland, som ikke var tilfredse med Nokias plan om at gå over til Microsoft, men som samtidig så et stort problem i mobilmarkedets struktur - og specielt Google.

"Det kan ikke være rigtigt, at 80 procent af alle smartphones på markedet bøjer sig under Googles mål for reklameindtægter."

"Det giver nogle gigantiske begrænsninger for OEM's og operatører, og det giver ikke nødvendigvis den bedste oplevelse til forbrugerne, der jo nærmest sælger deres sjæl ved at videregive så megen data til Google, " forklarer Marc Dillon, COO og medstifter af Jolla til Computerworld.

Marc Dillon var hos Nokia i over ni år, og den nye Jolla Tablet er hans 14. produkt, som han er med til at bygge.

Jolla er et softwarefirma - Sailfish er produktet
Jolla udviklede sit eget styresystem, som skal være frit og uden brugernes frygt for, at data bliver videresolgt.

Jollas selvudviklede styresystem er meget inspireret af MeeGo, der var et system bygget i samarbejde mellem Intel og Nokia. Systemet er meget "gesture"-baseret, og ligner slet ikke andre systemer på markedet.

"Da Google ligesom fjernede "Don't be evil" fra deres virksomhedsstruktur, ville vi lave noget helt anderledes. Så vi har lavet et system, som er helt "frit". Vi videresender ingen data om dit forbrug og tjener penge via samarbejder med producenter i stedet," siger Marc Dillon.

For selvom Jolla har udviklet både en telefon og nu en tablet, så er Jolla et software-selskab. Jolla Phone og Jolla Tablet kan sammenlignes - selvom Jolla ikke er glad for det - med Googles Nexus-modeller. Produkter som skal vise, hvor godt systemet kan køre.

Finpudset og funktionelt
For et par måneder siden kom Jolla med en indiegogo-kampagne: En kampagne for at lave en tablet, hvilket blev en stor succes. Allerede efter en dag havde Jolla samlet over en million dollars - og firmaet efterspurgte kun et par hundrede tusind.

Computerworld har haft mulighed for at prøve Jolla-tablet, som stadig kan bestilles via Indiegogo, og systemet fungerer godt. Det er en meget anderledes måde at arbejde på end på både Android og iOS.

Der er ingen startknap. I stedet swiper du fra neden for at åbne dine apps. Åbner du en app, åbnes den i første omgang som et lille vindue på "skrivebordet". Det er også her, at alle apps er samlet, så du nemt har overblik over, hvilke apps du har åbne. Er du inde i en app, skal du bare swipe ind fra højre side.

Swiper du fra venstre side kommer du til notifikationssiden, og fra oven kommer du til indstillinger i den pågældende app.

Sailfish-systemet har egne apps, men da det er linux-baseret, kan du downloade over 85.000 Android-apps uden for Googles butik og installere disse. Derfor kan du sagtens køre for eksempel Spotify på tabletten.

"Der findes et hav af Android-butikker - specielt i Asien - hvor du kan hente og købe apps uden om Googles platform, og som ikke lever under Googles restriktioner. Derfor tror vi også, at et system som Sailfish nok skal få en stor succes, " siger Marc Dillon.

Nye systemer springer frem
Jolla har til MWC offentliggjort et stort samarbejde med indiske Snapdeal, men Jolla er langt fra det eneste firma, som forsøger at bryde igennem med et anderledes styresystem.

Også Ubuntu-telefoner forsøger at bryde overfladen som et alternativ til iOS, Google's Android og Microsofts Windows Phone.

Også Firefox har været til stede med Firefox OS, som også kan køre Android APK'er. Begge disse er dog rettet i første omgang mod udviklingslande. Jolla sigter mod hele verden.

"Vi kan se en stor interesse ikke bare hos lande som Indien, men også hos vestlige lande som Finland og USA. Så selvom vi har lanceret et samarbejde i Indien, så begrænser vi os ikke," siger Marc Dillon.

Mødet på de tre hvide puder midt på MWC er hævet. Bag os står et utålmodigt filmhold fra Engadget og skal snakke med Jolla-medstifteren.

Læs også: Førstehåndsindtryk: Samsung Galaxy S6 og S6 edge er den helt rigtige vej for Samsung
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hybrid, on-premise eller public cloud. Bliv klogere på fremtidens datacenter

Vi dykker ned i, hvordan du finder den perfekte pasform for netop din virksomhed. Vi ser på, hvordan du kan imødekomme jeres behov for fleksibilitet og hurtig udvikling, samtidig med at håndtere udfordringerne ved cloud-tjenester.

29. februar 2024 | Læs mere


Faldgruber og forberedelser når du skal implementere Dynamics 365 FO

På dette webinar stiller vir skarpt på overvejelser, forberedelser, forretning og faldgruber, så din virksomhed får det bedste udgangspunkt for jeres Dynamics 365-implementering. Du bliver også klogere på at håndtere master data, som er et af de absolut vigtigste områder i ethvert ERP-projekt, og på hvorfor Dynamics 365 FO er en del af et samlet cloud-transformationsprojekt.

29. februar 2024 | Læs mere


Ubrydelig? Kan en smadret storage array stadig levere dine data?

En ting er at læse og høre om, hvor robuste og højt tilgængelige Hitachis storage array lagringssystemer er - men noget andet er oplevelsen af det, når du live kan se, hvordan de ødelægger deres system. Se derfor med, når vi fysisk ødelægger en storage array - og derefter tester om den stadig vil kunne levere dine data.

06. marts 2024 | Læs mere