Artikel top billede

(Foto: Picasa)

Test: MX Master er en værdig efterfølger til en af verdens bedste mus

Logitechs nye MX Master-mus er det bedste våben mod en verden, hvor touchskærme og stærke trackpads er begyndt at dominere.

MX-serien er Logitechs flagskibsserie. Det er de mus, hvor der ikke bliver sparet på noget, og de er da også rettet mod de pro-brugere, som til dagligt skal sidde med musen hele dagen. Dem, som anser musen som det værktøj, det i virkeligheden er.

Jeg har brugt Logitechs MX-mus de sidste seks år. Først med Cordless Mouse MX 1000 og derefter Performance Mouse MX. Også Logitech MX 518 med sit utrolig grimme æstetiske design har været i mine hænder.

Specielt Performance Mouse MX var og er i mine øjne en af de bedste mus, som du kan købe for penge. Så hvordan laver man en mus, som er bedre end bedst?

Logitech virker til at have gjort det med MX Master. Og fokus er på alternative input-muligheder i en verden, som er styret af stærke trackpads og touchskærme.

Design og ergonomi

MX Master er en mus, som er tilpasset ergonomisk din hånd. Tommelfingeren hviler stabilt på en lille flap, håndfladen på et behageligt stykke gummi-materiale, og alle knapper er inden for rækkevidde.

Men det kommer selvfølgelig an på din hånd. MX Master er lidt større end den tidligere MX Performance-mus og minder mest om den endnu ældre MX 1000. Det vil sige, at den er lidt højere og "tykkere" end Performance, der har et mere slankt og strukket design.

Nogen vil foretrække den ene frem for den anden, og alene her på redaktionen var der delte meninger om tykheden i forhold til sidste års design.
 
Musen benytter sig af et genopladeligt batteri, som efter en uge endnu ikke har haft behov for at blive ladt op, og opladning sker via et USB-stik i den ene ende af musen, så du stadig kan bruge den imens den lader op.

Præcision og oplevelse

Som andre MX-mus fra Logitech benytter MX Master sig af Darkfield sensorer. Det er Logitechs egen sensor-teknologi, der giver mulighed for at benytte musen med stor præcision på blandt andet glasborde.

Hvor ofte man har behov for det, det aner jeg ikke. De fleste glasborde mistede deres "glød" tilbage i 90'erne (det siger min kæreste i hvert fald, hvilket er grunden til, at mit elskede glas-sofabord nu er endt hos storskrald). Men musen er meget præcis og føles skøn at benytte.

Under musen finder du en knap med tre tal. Det er en funktion hentet fra Logitechs K480-tastatur, hvor du relativt nemt kan skifte mellem flere enheder på dit tastatur.

En god ide hvis du sidder med både en stationær computer og en bærbar på din arbejdsplads. Ét tryk og to sekunder senere virker musen på den anden computer. Det fungerer rigtig godt.

Mulighed for at personliggøre de mange taster

Musen har otte aktive input-knapper og scroll-hjul, og alle knapper kan ændres til dine personlige præferencer. For eksempel kan du ændre "tommelknappen" til at automatisk åbne dit musikprogram, hvis du ofte er i dette, i stedet for at vise oversigtsbilledet på Windows eller OS X.

Og specielt til OS X er der guf at hente. Mange Mac-brugere sværger stadig til Macbookens magiske trackpad, alene fordi de mange gestures fungerer så godt. MX Master kan med en kombination af knapper og bevægelser efterligne de mange effekter.

Trykker du for eksempel på "tommelknappen" samtidig med, at du kører musen op ad din musemåtte, så åbner "Mission Control" (overblik)-funktionen, eller hvis du kører musen til siderne, mens du trykker på den samme knap, så skifter du mellem de forskellige skriveborde. Og det spiller.

Nogle af de samme features kommer til Windows 10, som også får mulighed for flere skriveborde, men hvordan det kommer til at virke, ved vi selvsagt ikke endnu.

Alle input til musen sker via et Logitech-program, og musen understøtter også Logitech Unifying, så du kun behøver bruge ét USB-stik til alle dine Logitech-enheder, hvis dine andre enheder også understøtter dette.

Musen kræver en USB-modtager i Windows-computere, men fungerer uden på Mac-maskiner. Til gengæld er responstiden lidt lavere på PC, men jeg har ikke kunne mærke en forskel - faktisk har jeg ikke kunne mærke en responstid overhovedet.

Konklusion: God mus - men lidt pebret

Er du power-user ved tastaturet, så er musen et af dine vigtigste redskaber. Hvilken mus som man foretrækker, er vidt forskellig. Nogle kan lide dem små, lette og med få knapper, imens andre er mere til muse med masser af funktioner.

Logitech MX Master er en mus i den sidste ende. Der er en lang række knapper, som kan indstilles til, hvad end ud foretrækker. Min scroll-knap på siden er for eksempel indstillet til at bladre mellem fanerne i min internet-browser, og den ekstra knap på toppen er indstillet til at styre musikken i Spotify.

Samtidig er den også god at have med på farten. Dens funktion til at skifte mellem forbundne enheder gør den ideel til brug med en bærbar og en stationær på samme tid, og Darkfield-sensoren betyder, at du ikke behøver slæbe en musemåtte med rundt.

Prisen er til gengæld knap så smart. Jo, det en af de bedste mus på markedet, men den har også fået en vejledende pris på 899 kroner. Det er 200 kroner mere end sidste model i MX-serien. 

Læs også:

Test: Dells nye XPS-model er som et glimt ind i fremtiden


Loading ikon