Artikel top billede

Dansk it-skandale endelig slut efter 15 år: Nu lægges Memory Card-sagen i graven

Den tidligere bestyrelsesformand for det krakkede Memory Card Technology, Kjeld Ranum, er blevet frikendt for at have begået fejl i forbindelse med krakket. Dermed lukker sagen endeligt efter 15 år.

Højesteret har frikendt den tidligere bestyrelsesformand for det hedengangne danske it-selskab Memory Card Technologies, Kjeld Ranum, samt de to revisionsselskaber PricewaterhouseCoopers og Ernst & Young.

Dermed er den langstrakte skandalesag i kølvandet på krakket af det engang børsnoterede Memory Card Technologies endeligt slut.

Selskabet gik konkurs i 2001 med et samlet tab i omegnen af en halv milliard kroner.

Seks års fængsel

Krakket kostede senere den dengang landskendte direktør og stifter John Trolle en dom på seks års fængsel samt betaling af 100 millioner kroner i erstatning til konkursboet.

Det kan du læse mere om her: Dansk it-direktør er nu i fængsel: Skal sidde i seks år.

Kjeld Ranum blev i Landsretten i 2013 frikendt i konkursboets anklage om, at den daværende bestyrelsesformand sammen med revisorerne havde begået såkaldte "ansvarspådragende fejl og forsømmelser."

Det handlede blandt andet om, at det efter krakket viste sig, at lagerværdierne var angivet til at være mange millioner kroner mere værd, end det faktisk var tilfældet, og at Kjeld Ranum og revisorerne dermed havde undladt at tage initiativ til at justere eller stoppe driften af selskabet på et tidspunkt, hvor det var strengt nødvendigt.

Frikendt i Højesteret

Den holdning deler Højesteret i sagen, der dengang blev anket af konkursboet.

Retten har nemlig afgjort, at Kjeld Ranum faktisk levede op til sine 'forpligtelser som bestyrelsesformand.'

Retten skriver, at 'der ikke på grund af en enkeltstående fejl i forbindelse med hans håndtering af kritik fra koncernens økonomi-direktør var grundlag for at pålægge ham erstatnings-ansvar."

Samtidig har Højesteret omstødt Landsrettens afgørelse om, at revisorerne var ansvarlige for konkursboets tab.

Du kan læse om Landsrettens afgørelse her: Kæmpe dansk it-svindel afsluttes efter 14 år.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2023

Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på. Herunder hvordan den stadig mere udbredte – og uomgængelige – anvendelse af cloudservices vil påvirke dine muligheder for at få mest muligt ud af dine investeringer.

08. februar 2023 | Læs mere


Produktion 2.0: Drift og sikkerhed når der går IT i OT

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

23. februar 2023 | Læs mere


MS Power Platform

Bliv inspireret til, hvordan du kan gribe mulighederne via Microsofts Power Platform og Power Apps gennem oplæg om og demonstrationer af, hvordan danske virksomheder anvender mulighederne. Eksempelvis ved at visualisere og dele data med Power BI, tilpasse, digitalisere workflows med Power Apps samt automatisere workflows mellem services med Power Automate.

28. februar 2023 | Læs mere