Artikel top billede

Dansk it-skandale endelig slut efter 15 år: Nu lægges Memory Card-sagen i graven

Den tidligere bestyrelsesformand for det krakkede Memory Card Technology, Kjeld Ranum, er blevet frikendt for at have begået fejl i forbindelse med krakket. Dermed lukker sagen endeligt efter 15 år.

Højesteret har frikendt den tidligere bestyrelsesformand for det hedengangne danske it-selskab Memory Card Technologies, Kjeld Ranum, samt de to revisionsselskaber PricewaterhouseCoopers og Ernst & Young.

Dermed er den langstrakte skandalesag i kølvandet på krakket af det engang børsnoterede Memory Card Technologies endeligt slut.

Selskabet gik konkurs i 2001 med et samlet tab i omegnen af en halv milliard kroner.

Seks års fængsel

Krakket kostede senere den dengang landskendte direktør og stifter John Trolle en dom på seks års fængsel samt betaling af 100 millioner kroner i erstatning til konkursboet.

Det kan du læse mere om her: Dansk it-direktør er nu i fængsel: Skal sidde i seks år.

Kjeld Ranum blev i Landsretten i 2013 frikendt i konkursboets anklage om, at den daværende bestyrelsesformand sammen med revisorerne havde begået såkaldte "ansvarspådragende fejl og forsømmelser."

Det handlede blandt andet om, at det efter krakket viste sig, at lagerværdierne var angivet til at være mange millioner kroner mere værd, end det faktisk var tilfældet, og at Kjeld Ranum og revisorerne dermed havde undladt at tage initiativ til at justere eller stoppe driften af selskabet på et tidspunkt, hvor det var strengt nødvendigt.

Frikendt i Højesteret

Den holdning deler Højesteret i sagen, der dengang blev anket af konkursboet.

Retten har nemlig afgjort, at Kjeld Ranum faktisk levede op til sine 'forpligtelser som bestyrelsesformand.'

Retten skriver, at 'der ikke på grund af en enkeltstående fejl i forbindelse med hans håndtering af kritik fra koncernens økonomi-direktør var grundlag for at pålægge ham erstatnings-ansvar."

Samtidig har Højesteret omstødt Landsrettens afgørelse om, at revisorerne var ansvarlige for konkursboets tab.

Du kan læse om Landsrettens afgørelse her: Kæmpe dansk it-svindel afsluttes efter 14 år.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere


Computerworld Cyber Briefing

Én gang om måneden leverer Computerworld Event et 30 minutters Cyber Briefing, hvor du får overblik over de mest aktuelle angreb, største trusler og tendenser samt giver dig gode råd, der kan implementeres direkte i din it-sikkerhedsafdeling. Tema: Trusselsvurderinger – hvorfor er de så forskellige?

19. december 2023 | Læs mere


Secure Access Service Edge - SASE: Sådan styrker du netværkssikkerhed i skyen og skaber et robust cyberforsvar

Bliv klogere på nogle af de udfordringer, som en SASE-løsning effektivt kan håndtere. Du får inspiration til, hvordan du implementerer en cloudbaseret SASE-strategi i din organisation – og hvorfor du bør gøre det. Og så dykker vi ned i nogle af de trends og tendenser, som betyder, at mange virksomheder og organisationer udskrifter deres klassiske netværkssikkerhedstilgang med en SASE-strategi.

16. januar 2024 | Læs mere