Artikel top billede

Kæmpe dansk it-svindel afsluttes efter 14 år

En af it-branchens største svindel-sager bliver først afsluttet efter 14 år. 100 millioner kroner - plus renter - er fortsat på spil.

Den danske chipkort-virksomhed Memory Card Technology gik i betalingsstandsning i januar 2001.

Men retsopgøret i kølvandet på sagen ender tidligst i marts 2015.

Godt 14 år senere.

Det oplyser boet efter selskabet i form af advokat og partner Erik Kjær-Hansen fra Bruun og Hjejle til Computerworld.

Faktum er, at hovedpersonen John Trolle - som i dag har skiftet navn til Rasmussen - i en straffesag blev idømt seks år fængsel for bedrageri.

Men erstatningsopgøret i kølvandet på sagen, hvor storbankerne Danske Bank og Nordea tabte over en halv milliard kroner, er fortsat i live.

Således blev revisionsselskaberne PriceWaterhouseCoopers og Ernst & Young i Landsretten i 2013 dømt til at skulle betale erstatning på 100 millioner plus renter, hvilket vil sige cirka 177 millioner kroner.

Bestyrelsen i Memory Card Technology blev frifundet, men John Trolle blev dømt og skal dække kravet mod revisorerne, hvilket må anses for at være mere end vanskeligt for ham.

Ergo sidder revisionsfirmaerne med aben.

Grunden til, at erstatningssagen trækker ud i så lang tid, er blandt andet, at man ville afvente udfaldet af straffesagen imod John Trolle, som først foregik i byretten  - og siden blev afsluttet - efter anke - i landsretten.

Med straffesagen afgjort fik man også afsluttet erstatningssagen, der begyndte i landsretten.

Men her stopper den ikke.

Læs også: Hemmelige bankpapirer spøger i svindel-sag

Revisorer anker - og inddrager bestyrelsen

For i Memory Card Technology-sagen er der nu indgivet to ankestævninger til Højesteret, oplyser Erik Kjær-Hansen. 

"Revisorerne har anket Vestre Landsrets dom, hvor de blev dømt til at betale 100 millioner kroner med tillæg af rente og sagsomkostninger til Memory Card Technology under konkurs," forklarer han.

Men også andre er inddraget.

"Revisorerne har tillige inddraget den tidligere bestyrelse i deres ankesag for Højesteret, idet revisorerne anfører, at bestyrelsen skal friholde dem for et ansvar over for konkursboet," forklarer han videre.

Læs også: Vupti: Danske it-varer for fire milliarder flyttet om natten

Boet anker formands frifindelse

Samtidig har Memory Card Technology under konkurs - konkursboet - anket Vestre Landsrets dom for så vidt angår den tidligere bestyrelsesformand, Kjeld Ranum, oplyser det.

Kjeld Ranum blev frifundet i landsretten.

John Trolle blev dømt i erstatningssagen i landsretten. Han har ikke anket dommen til Højesteret.

"John Rasmussen er ikke part i nogen af de to ankesager," oplyser Erik Kjær-Hansen.

Til gengæld fik John Trolle, der afsoner sin dom i Sdr. Omme Statsfængsel, en dom imod sig i en helt anden retssag i Belgien. Det var i november 2012.

Læs også: Ansat gik i protest: Kan koste it-bosser dyrt

Marts 2015

De to ankesager behandles sammen.

"De er berammet til den 9., 10., og 11. marts 2015 i Højesteret. Normalt afsiger Højesteret dom 1-2 uger efter hovedforhandlingen," oplyser Erik Kjær-Hansen.

En del af svindlen i Memory Card Technology bestod i oppustede værdier af lagrene, der indeholdt chipkortene.

Erstatningssagen imod revisorer og bestyrelsen er udtryk for, at man vil afprøve, om de har været deres ansvar voksent - og kunne have opdaget og stoppet svindlen tidligere.

Det svar afgiver Højesteret i 2015.

Læs også: Tidslinje i Memory Card Technology-sagen
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Atomic Software ApS
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Sådan får du innovationen til at blomstre i din virksomhed: "Det bliver gjort forkert i 90 procent af tilfældene"
For at ramme plet med digitale løsninger er innovation afgørende, og det flyvske begreb er noget, der bør gribes systematisk an. "Innovation er ikke lig med post-its. Man skal både arbejde med kulturen, tankegangen og værktøjskassen," siger Thomas Ove Rasmussen, innovationsdirektør i Trifork.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kommune optimerede adgangen til digitale tjenester, styrkede sikkerheden – og mindskede omkostningerne
Med en samlet netværks- og sikkerhedsløsning giver Viborg Kommune medarbejderne lettere, hurtigere og sikrere adgang til digitale tjenester.