Artikel top billede

SuperBrugsen lukker for stor internet-konkurrence efter sikkerheds-brøler: Beklager fejlen

Flere af deltagerne i en konkurrence, der er igangsat af dagligvarekæden SuperBrugsen, har fået ubehagelige sms- og postbeskeder. Her er forklaringen.

Interview: HurraBrugsens konkurrence, der er arrangeret af dagligvarekæden SuperBrugsen, har haft problemer med sikkerheden.

Flere deltagere har således fået henvendelser fra en tredjemand, der intet har med SuperBrugsen eller moderselskabet Coop at gøre.

Det har drejet sig om sms-beskeder eller e-mail med indhold, der kritiserer SuperBrugsens sikkerhed på firmaets kampagne-site.

Disse henvendelser har fået konkurrencearrangørerne til at lukke ned for kampagnen og sende en undskyldning til alle deltagerne i konkurrencen.

Hacket eller ej

Lars Henrik Larsen, du er digital direktør i reklamefirmaet [i]Publica, der har ansvaret for konkurrencen. Er I blevet hacket?[/i]

"Nej. Det er ikke det rigtige ord at bruge i denne forbindelse."

Hvad er der så sket?

"Konkurrencen er bygget op på den måde, at deltagerne skal afgive deres mobilnummer, e-mail og navn for at deltage. Man kan løbende optjene lodder i konkurrencen, men det kræver, at man logger på igen. For at gøre det enkelt valgte vi, at brugeren efter det første besøg kunne logge på alene med mobilnummer," fortæller Lars Henrik Larsen til Computerworld.

Kritiserer sikkerheden

Den beslutning gjorde det ikke kun enkelt for konkurrencedeltagerne, men også for uvedkommende at logge på andre personers profil.

"En person har gættet sig frem til nogle mobilnumre på deltagere i konkurrencen. Efterfølgende har han via nettet koblet nummeret sammen med adressedata og henvendt sig via til dem via sms eller mail med en tekst, der kritiserer konkurrencens sikkerhed."

HurraBrugsens konkurrence har kun ligget inde med informationer om navn, nummer og mail.

I disse mail- og sms-beskeder bliver I kritiseret for dårlig sikkerhed i forbindelse med kampagnen. Det er der vel noget om?

"Ja, det skal uvedkommende ikke have lov til at gøre. Vi lukkede siden ned med det samme, vi blev opmærksom på problemerne. Ligeledes er login-funktionen blevet ændret, så man skal logge på med alle tre informationssæt hver gang. Det er desværre lidt mere besværligt for deltagerne, men vi tager sikkerheden super alvorlig, og derfor har vi selvfølgelig også reageret med det samme."

Så man kan helt udelukke, at der har været adgang til mere følsomme data som kortnumre?

"Ja. Det har slet ikke været tilfældet."

Ikke ramt andre it-systemer
Hvor mange personer har modtaget de uønskede sms- eller postbeskeder?

"Det har været meget begrænset."

Er det 10, 100, eller 1000?

"Det vil jeg ikke kommentere på."

Har I fundet personen, der har udsendt beskederne?

"Det vil jeg heller ikke kommentere på."

Men I har fået det stoppet og informeret alle deltagerne?

"Ja. Det er helt stoppet. Det gjorde vi med det samme. Der er også sendt en mail til alle deltagerne med en beklagelse."

Har denne episode indflydelse på andre systemer i Coop, der står bag SuperBrugsen?

"Nej, det er udelukkende et kampagne-site, der lever autonomt fra andre it-systemer," forklarer Lars Henrik Larsen.

Superbrugsen oplyser at sitet kun var midlertidigt lukket og at det nu kører igen, men med den forbedrede sikkerhed. 

Læs også:
Pinlig afsløring: De klogeste it-folk i virksomheden hoppede på katastrofal phishing-mail

Internettets store skrækscenarie: Din porno-historik kan blive lækket

Hacker kom ind via labelprinter: Tog dansk firmas it-systemer som gidsel
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI & machine learning i dagligdagen – teknologi og best practice

Kunstig intelligens og machine learning er i gang med at forandre de måder, som vi arbejder på i organisationer og virksomheder - både i det store og i det små. Bliv inspireret til hvordan kan du selv udnytte dem til at gøre din organisation klogere, skarpere og mere effektiv.

06. december 2022 | Læs mere


ERP løsninger til SMV segmentet

For små og mellemstore virksomheder gemmer der sig meget store muligheder for effektivisering og data-udnyttelse i valget af ERP-system. Med det rigtige valg kan man udnytte eksempelvis machine learning, AI, procesautomatisering og meget andet på tværs af hele organisationen til blandt andet lagerstyring, produktion, distribution, intelligent afrapportering.

07. december 2022 | Læs mere


Identity & Access Management - sådan holder du din virksomhed sikker

God styring af brugerrettigheder er en af de mest effektive måder til at højne it-sikkerheden. For det kan hurtigt gå galt, hvis system-rettigheder, system-adgang og lignende ikke hele tiden opdateres. Kom og hør om erfaringer og muligheder til hurtigt og nemt hele tiden at sikre, at der er styr på brugerrettighederne i hele din organisation- også uden at genere brugerne.

08. december 2022 | Læs mere