Artikel top billede

Her er alt det, vi endnu ikke ved om Microsofts Windows 10

Den 29. juli bliver det muligt at opdatere til Windows 10, men der er stadig et par spørgsmål, som vi endnu ikke har fået svar på. Få overblikket her.

Den 29. juli bliver det muligt at opdatere til Windows 10, men der er stadig et par spørgsmål, som vi endnu ikke har fået svar på. 

I slutningen af juli kan vi alle opdatere til Windows 10 gratis, hvis du har Windows 7 eller 8.1.

Gratis er altid godt, og Microsofts danske divisionschef for Windows, Martin Thorning Hansen, har da også været ude og forklare tydeligt, at Windows 10 forbliver gratis at bruge, efter at du har opdateret.

Men der er stadig en række spørgsmål vedrørende Windows 10, som vi endnu ikke har fået besvaret.

Vi har samlet ni spørgsmål, som vi stadig mangler at få svar på vedrørende Windows 10. Der er garanteret mange flere - og skriv dem endelig i kommentarfeltet.

  • Hvad kommer Windows 10 til at koste?
Windows 10 bliver gratis, hvis du opdaterer fra en eksisterende, ægte version af Windows 7 og 8.1. Men skal du bruge en ny version af Windows 10, så kommer det stadig til at koste penge.

Microsoft fortæller til Computerworlds amerikanske søstermagasin PC World, at prisen for Windows 10 Home bliver på 119 dollar, mens Windows 10 Professional ligger på 199 dollar.

  • Hvornår får vi Windows 10 Mobile (tidligere kendt som Windows Phone)
Windows 10 ankommer til vores computere d. 29. juli, men det er endnu uvist, hvornår Windows Phone-ejere kan opdatere til Windows 10 Mobile, som det nye mobilsystem er blevet døbt. Det eneste, som Microsoft endnu vil sige, er, at vi ser det "senere på året".

  • Hvornår får vi Windows 10 på Xbox?
Ligesom Windows Mobile 10 får vi først Windows 10 til Xbox "senere på året."

  • Hvad er specifikationerne på Windows 10?
Systemkravene til Windows 10 er endnu ikke ude, men de kommer formodentligt til at matche de krav, som der har været til Windows 10 Technical Preview.

Den førnævnte webbutik, Neweggs, har også lækket systemkrav. Disse er ikke officielt blevet bekræftet, men lyder meget plausible.

  • Hvordan får store virksomheder fat I Windows 10 Enterprise?
Nyheden om lanceringsdatoen den 29. juli er kun rettet mod forbrugere, der skal bruge Windows 10 Home og 10 Pro.

De virksomheder, der skal bruge Windows 10 Enterprise, må endnu gå i uvished om, hvornår og hvordan de præcist får opdateret til Windows 10 Enterprise.

  • Hvornår får vi Cortana på dansk?
Cortana, Microsofts digitale assistent er en af de helt store trækplastre for Windows 10 - men i Danmark må vi vente på Cortana. Hun kommer nemlig ikke på dansk i første omgang, og der er ikke udsigt til, at det sker lige foreløbig.

  • Bliver der renset ud i app-butikken?
Der bliver satset stort på den indbyggede app-butik i Windows 10, men det vil kræve en grundig forårsrengøring, hvis Windows Store skal op på niveau med tilsvarende app-butikker på iOS og Android.

Der har været en rengøring allerede, hvor tusindvis af "snylte-apps" - apps der har samme navn som kendte apps, men som intet bidrager med ud over at koste 16,95 kroner - er blevet fjernet, men der er stadig lang vej endnu.

  • Kan små tablets på under 7 tommer køre fuld Windows 10?
Din Windows 10-computer har fået en softwarefeature, Continuum, som betyder, at computeren tilpasses alt efter, om den skal bruges som tablet eller som klassisk computer.

Det betyder, at du kan bruge din Windows 10-computer med mus og tastatur og aldrig opleve touch-venlige egenskaber. Og den funktion går selvfølgelig den samme vej, så du ikke kommer til at opleve det klassiske desktop, hvis du bruger din Windows 10-enhed som tablet.

Men Microsoft har været lidt vage i sine svar på, hvorvidt helt små tablets vil kunne komme til at køre et fuldt fungerende desktop-miljø.

I øjeblikket kan 7 tommer tablets som HP Stream 7 køre Windows 8, hvor der både kan tilgås tablet-apps og det klassiske desktop-miljø. Det er ikke brugbart til fingerbrug, men tilslut en skærm, og så har du en fuldt fungerende computer.

Men i Windows 10 ændrer det sig. Imens nuværende Windows 8-enheder på omkring de 7-tommer vil kunne omdannes til desktop-computere, så vil kommende Windows 10 7-tommer-tablets ikke. Forvirret? Det er vi også.

  • Hvor kraftig bliver Windows 10 egentlig?
Selvom vi nu har prøvet Windows 10 i Technical Previews, så er det endnu uvist, hvor "godt" Windows 10 reelt kører på computeren i forhold til Windows 7 og 8.1.

Det bliver spændende at se, hvor stabilt Windows 10 bliver d. 29 juli, for selvom at Technical Preview-versionen af Windows 10 er kommet langt, så er der stadig stabilitetsproblemer, som skal løses.

  • Hvad tænker du?
Det tiende spørgsmål lader vi stå til dig. Hvad mangler du at få svar på omkring Windows 10? Måske kan vi svare på det for dig, eller måske kan andre læsere. 

Læs også: 

Lille ikon viser vejen: Sådan reserverer du din Windows 10-opgradering