Artikel top billede

Microsofts nye Power BI: Her er dommen over analyse-værktøjet

Microsofts visuelle data-analyseværktøj, Power BI, kører fra skyen og hænger tæt sammen med Excel og Office 365. Her er er dommen over Power BI.

Microsofts Power BI har fået stor opmærksomhed i BI-miljøet i det seneste år.

Det skyldes først og fremmest to ting:

1) Power BI er kædet sammen med Excel, der stadig er et uhyre populært BI-værktøj i mange virksomheder, og er en cloud-løsning som Office 365.

2) Power BI tilbyder visuelle dashboards og har samtidig til hensigt at demokratisere data-analyserne, så slutbrugerne selv kan trække og analysere de relevante data.

Selvom Microsoft bestemt ikke er ene om at ønske at levere mere brugervenlige, visuelle og cloud-baserede analyseværktøjer, så er virksomheden bedre positioneret end de fleste til at få massiv succes med løsningen.

Men lykkes Microsofts med sit Power BI? Er de flotte visioner om selvbetjenings-BI og BI-collaboration også til at realisere i en virksomheds-virkelighed?

Det giver vores kolleger på det amerikanske Infoworld et bud på i en test af preview-udgaven af Power BI.

Det får man med Power BI

Power BI, der både findes i en gratis-udgave og en pro-udgave, består dels af et website, der er hostet på Azure, en Power BI designer-applikation, slutbruger-apps til Windows og iOS og værktøjer, så man eksempelvis kan trække data fra en lokal SQL Server.

"Power BI iPad-appen kan vise dashboards og dykke ned i rapporter. Den lader dig også interagere med fliser på dit dashboard, oprette favoritter, dele dashboards, lave anmærkninger og dele et snapshot af en flise," forklarer Infoworld.

"Fra Power BI-sitet kan du dele dashboards med folk i din organisation - altså dem, der har det samme email-domæne eller samme Power BI-lejeaftale. "

"De kolleger, du har delt et dashboard med, kan se dit dashboard og interagere med dine rapporter i Reading View. De kan ikke oprette nye rapporter eller gemme ændringer til eksisterende rapporter," forklarer Infoworld

Både plusser og minusser

Infoworld mener i anmeldelsen overordnet set, at Power BI er et fornuftigt bud på selvbetjenings-BI, men at der også stadig er pænt med plads til forbedringer.

"Mens Microsoft begynder at forstå, at ikke alle ønsker at anvende Excel til analyser, så er Power BI på nuværende tidspunkt afhængig af Excel eller den Excel-lignende Power BI Designer applikation til at behandle data eller koble datakilder sammen."

"Det er acceptabelt til prisen, men ikke så praktisk om Tableau," skriver Infoworld med henvisning til af de andre populære BI-løsninger på markedet.

"På samme vis gør Power BI som regel et fornuftigt job med at oprette akserne til visualiseringer og indstille størrelsen på boblerne, men lader dig ikke finindstille visualiseringen."

På plussiden fremhæver Infoworld, at Power BI er en relativ billig løsning (og også findes i gratis-udgave), oftest gør de 'rigtige ting' med dine data, og at tjenesten eksempelvis automatisk får de relaterede fliser til at tale sammen.

På minussiden mener mediet så til gengæld, at der mangler muligheder for finjusteringer, at Power BI godt kan være forvirrende til at starte med, og at det er en forudsætning, at Excel-regneark har tabeller eller Power View prædefineret, hvis data skal kunne vises i Power BI uden videre.

"Hvis du kan leve med begrænsningerne i den gratis version, har Power BI en fantastisk værdi. Pro-versionen har også en god værdi, men matcher ikke sine dyrere konkurrenter på funktioner eller brugervenlighed," lyder den endelige dom over Power BI.

Nye tendenser på BI-markedet

Det er ikke uden grund, at Microsoft satser på Power BI. IDC vurderer, at markedet for business analytics software vil opleve en årlig vækst på 9,7 procent frem til 2017.

IDC forklarer det med det vedblivende behov for bedre og hurtigere værktøjer til beslutningstagning baseret på data - hvilket netop er noget af det, Microsoft slår på med Power BI.

Det er da heller ikke kun Microsoft, der arbejder på at gøre dataanalyserne mere visuelle og på at give helt almindelige slutbrugere mulighed for at trække data fra de nødvendige kilder og præsentere dem på en overskuelig måde. 

Visuelle data-præsentationer vinder hastigt frem hos mange producenter, har rådgivningsfirmaet Deloitte konkluderet i en rapport om trends inden for data-analyser i 2014.

"Fra discovery og visual exploration til identificering af mønstre og sammenhænge; nutidens visualiserings-værktøjer bekræfter let talemåden, at et billede er mere værd end tusind ord. Eller, i dette tilfælde, tal," forklarede Deloitte blandt andet i rapporten.

Læs hele Inforworlds test af Power BI her

Læs også:

Microsoft klar med nye Office 365-værktøjer: Sådan skal du analysere data

BI som du aldrig har prøvet det før: Her er de nye løsninger

Er regnearkets tid forbi? Sådan analyserer vi data i dag

Her er Microsofts BI til Office 365: Sådan fungerer det