Artikel top billede

Så er det afgjort: Ask Toolbar stemplet som ubrugelig malware

Ask Toolbar er internettets svar på et forkølelsessår: Det er svært irriterende, og har du først fået det, så er det hammersvært at komme af med igen. Og nu er selv Microsoft kommet til den konklusion.

Der findes Sauron fra Ringenes Herre, Darth Sidious fra Star Wars og så er der Ask Toolbar fra Ask: Tre af de ondeste eksistenser i denne verden.

Heldigvis er de to første fiktive. Men den sidste har forpestet livet for millioner og atter millioner af computerbrugere verden over.

En større introduktion af Ask Toolbar behøves næppe.

Har du ageret it-support for din mor, tante, søster, onkel eller andre, som typisk ikke tjekker alle flueben ved installationer, så har du oplevet, at Internet Explorer har været inficeret af Ask Toolbar.

Typisk i forbindelse med installation eller opdatering af Java-plugin til browseren, oftest i forbindelse med NemID. 

Og vi mener inficeret.

For det kan være umådeligt svært at fjerne ikke blot Ask Toolbar, men også at fjerne Ask-søgemaskinen efterfølgende, da den enten selv går tilbage til Ask eller på anden vis forhindrer dig i at gå tilbage til Google. Et sandt helvede.

Selv Wikipedia kalder Ask Toolbar en plage.

Og nu - endelig - gør Microsoft det samme. I hvert fald klassificerer Windows nu Ask Toolbar som "uønsket software."

Det er pænt juridisk sprog for "elendigt nyttesløst spild af bytes som skal dø".

Som en dørmand

Det betyder helt konkret, at Microsofts sikkerhedsprogram,  Windows Defender, nu kan opdage, hvis et program "blokerer for at ændre søgemaskinen i en browser," hvilket er en kategori, hvor Ask absolut er blandt.

Ask Toolbar er derfor nu "en høj trussel mod din PC" ifølge Microsofts Malware Center.  

Sneg sig ind med Java og NemID

Ask Toolbar har blandt andet fået sin store udbredelse igennem Oracles Java, hvor Ask Toolbar følger med som en tilknyttet download.

"We recommend installing the FREE Browser Add-on from Ask" - står der, når du installerer Java fra Oracle. Og så er der allerede hakket af i feltet for dig.

Og når du går videre med installationen så kommer der både en toolbar og din browsers søgemaskine bliver erstattet med Ask.com - en søgemaskine som får den tvivlsomme ære at være ringere end den danske udgave af Bing. 

Brugeren får kort sagt intet ud af at skifte og det gør Ask-installationen til et af de mest udbredte, ondsindede og oversete flueben nogensinde.

Men det er slut. Windows Defender går nu aktivt ind og stopper Ask Toolbar, hvis den opdages i systemet, og kan selv fjerne programmet, skulle du ønske det.

Læs også: Sikkerhedsekspertens råd: Du kan godt dræbe Java derhjemme




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere