Den nye deleøkonomi er enhver lean-eksperts våde drøm

Boganmeldelse: "Den nye deleøkonomi - digitale strategier i adgangssamfundet" er en aktuel bog, som har potentiale til at totaltransformere industrier og brancher

Vi deler som aldrig før. Morgenbolleopskrifter, Lars Løkkes panoramohistorier og Helle Thorning-Schmidts selfieditto, den personlige 5K PR rundt i Fælledparken og andre af hverdagens store og - nok mest - små ting.

Men deling er meget mere end det, for der er for alvor ved at gå økonomi i delingen. Det handler om forretning - ikke om sociale medier. Jo før virksomheder indser det, jo bedre.

Og det er ikke kun specifikke brancher, der bliver ramt. Det er alle virksomheder i alle brancher, der skal kigge op fra arkivskabet og få taget temperaturen.

For det kan kun blive pokkers hedt i virksomhederne, der ikke kan klare transformationen mod deleøkonomien.

Hilton blev ramt
Vi har allerede set det med Hilton, der brugte 100 år på at kunne tilbyde 650.000 værelser, hvor Airbnb gjorde det på sølle syv år. Oven i det er Airbnb's markedsværdi braget forbi gamle stive Hilton - som det også er tilfældet med antal bookinger i døgnet. Uden at eje et eneste hotel.

Vi har også i den grad set det med Uber, som har skabt en sådan en panik i taxibranchen herhjemme, at selv Søren Pape Poulsens handlinger og budskaber her tæt på valgaftenen virker velovervejede og gennemarbejdede.

Finanssektoren står for tur
Og nu er turen kommet til finanssektoren.

Google, Facebook og Apple er nemlig på vej til at udvide deres territorium med banklicenser.

Mon ikke der er et par danske banker, der skal i gang med at tænke hurtigt, for de nævnte giganter har immervæk en vis erfaring med at trække brugere til. En undersøgelse har vist, at 43 procent af Apples kunder ville skifte bank, hvis - eller rettere når - Apple etablerer en bank. Av for den!

What to do?
Hvad skal de danske virksomheder og politikere egentligt stille op? Har vi en overhovedet en chance?

Det første skridt bør være at læse Jesper Bove-Nielsens "Den nye deleøkonomi - digitale strategier i adgangssamfundet".

Her vil virksomhedernes chefer og andre godtfolk samt politikerne nemlig opleve en fin og grundig gennemgang af den nye deleøkonomis tendenser i det store udland. En øjenåbner, kan man måske gå så langt at sige ...

Der er derudover en god håndfuld relevante og sjove eksempler, hvor ikke alle er så dystre som de ovenfor nævnte.

Der er oveni købet et par danske virksomheder, som har forstået at gribe momentet og agere og interagere. Det er sket ved enten at udnytte og mobilisere de latente overskudsressourcer (herunder blandt andet biler, lejligheder, værktøj) eller skabe ikke-knappe ressourcer via digitalisering (for ekseksempel musik og film).

Enhver lean-eksperts våde drøm, som Bove-Nielsen skriver. "Den ultimative kapacitetsudnyttelse".

Har I nok ideer?
Bove-Nielsen slutter hvert kapitel af med spørgsmål til eftertanke. For eksempel "Har vi [din virksomhed] modet til at lave større strategiske satsninger?" og "Har vi [din virksomhed] ideer nok?"

De fleste virksomheder vil nok svare tøvende og lettere rystede på mange af spørgsmålene, og det er netop forfatterens mission: At få de danske virksomheder og politikere til at indse, at vi skal turde forandre sig.

For her har vi noget, der har potentiale til at totaltransformere industrier og brancher globalt.
Premium
Test: Apples nye iPhone er bygget til fart og stil: Så gode er iPhone 12 og iPhone 12 Pro
Computerworld tester: IPhone 12 og iPhone 12 Pro er bygget til fart og til at se godt ud. Varen leveres stilsikkert, men noget er overset i farten.
Computerworld
Salling Group lukker stor online-satsning efter kun et år
Millionsatsningen Fillop lukker ved årets udgang. I stedet er supermarkeds-giganten Salling Group nu på vej med en række helt nye online-satsninger, der er affødt af coronakrisen.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Optimér netværket til håndtering af hybrid- og multicloud infrastruktur
I januar 2020 konstaterede Gartner, at cloudcomputing var blevet ”The New Normal” – og op gennem året gjorde Covid-19 det endda helt essentielt at være i stand til at drifte infrastrukturen helt eller delvist fra skyen. Situationen har tvunget virksomheder til hastigt at omstille eller gentænke deres driftsstrategi, og hybride infrastrukturmodeller er nu mere udbredte end nogensinde før. Men mange har også været nødt til at erkende, at den stigende kompleksitet – i særdeleshed på det netværks- og sikkerhedsbaserede felt – stiller helt nye krav til de organisationer, der anvender dem. Denne hvidbog går i dybden med nogle af de mest udbredte udfordringer, som disse transformationsscenarier stiller din organisation overfor. Den giver et solidt bud på, hvordan en netværkshub baseret på Interxion-teknologi gør det muligt at gentænke og optimere netværksinfrastrukturen. Særligt med henblik på at optimere den til at kunne håndtere en hybrid- eller multicloudbaseret infrastruktur.