Ny kæmpesamling kunst på nettet: Her er otte perspektiver på big data og vores kulturarv

Klumme: Nu er billedkunsten for alvor blevet digital. Nationalmuseet har udgivet 25.000 kunstværker til fri afbenyttelse. Konsekvenserne er både vidtrækkende og tankevækkende.

Den 5 maj frigav Nationalmuseet 25.000 kunstværker til det offentlige rum under Creative Commons public domain licens i digital form.

Dette giver os, som ikke kommer så meget på denne ellers udemærkede offentlige institution en mulighed for at fordybe os i kulturhistoriens rigdomme.

Som big data-nørd lugtede jeg straks blod og kastede mig i vildskab over "Anna Petersen, Bretagne-pige ordner planter i et drivhus, 1884." 

Billedet er på svimlende 185 Megapixels og fylder 125 MB.

Min ellers solide laptop hostede rå processorkraft ud af ventilatoren under bearbejdningen af de svimlende mængder data i en grad, så jeg var nødsaget til at reducere billeddata for at kunne nå at skrive denne klumme i tide.

Denne meget nærværende big data-oplevelse gav grobund for en række tanker om perspektiverne ved Nationalmuseets stunt:

1. Den fantastiske public-domain licens giver mig tilladelse til at repoducere, redistribuere og ændre billedet ved videreforarbejdning som mit amatør avatart-style-remix.

2. For dem, som ikke kan eller vil downloade den originale fil, giver Nationalmuseet mulighed for en interaktiv opdagelsesrejse i billedets detaljer med en avanceret zoomfunktion.

Google har også taget dette, samt mange andre af Nationalmuseets billeder under sin big data-vinge så distributionen ikke belaster Nationalmuseet økonomisk i form af datatrafik.

3. Der er grobund for en bølge af nye detaljerede reproduktioner af de kendte værker som kunne bygges som et abonnementsprodukt til kunstinteresserede der kunne købe én ramme og modtage et nyt billede dertil hver anden måned.

4. Kunst skal være tilgængeligt og skal kunne tale til alle. Internettet som demokratiserende platform har endnu engang vist sig som en næsten optimal platform hertil.

5. Du har nu fået endnu en kilde til unikt billedmateriale, som med garanti vil skabe interesse og spørgsmål i direktionslokalet, hvis det bruges til at spice en triviel budgetgennemgang lidt op. Sobert og stilfuldt.

6. Har du børn, så tag på en interaktiv rejse i billederne med dem. Tal om detaljerne og stil spørgsmål til de billeder, de danner i deres fantasi.

7. Som bekendt skal man lære af fortiden for at kunne spå om fremtiden.

Billederne giver indblik i en verden for ikke så længe side, hvor crowdfunding i de små samfund - hvor man stod sammen og hjalp hinanden økonomisk - var normen, innovation i overhalingssporet i form af sindrige landbrugsmaskiner smedet i hånden af datidens ingeniører og big data som de uendeligt lange latinkompendier, som skulle læres udenad under kyndig supervision af den fromme lærerinde i landsbyskolen.

8. Nationalmuseet har givet de store projekter, som forsøger at reproducere næste version af kunstig intelligens, endnu bedre kår for at lykkedes i kraft af et unikt billedmateriale koblet med rigelige mængder metadata.

Slå ved lejlighed et smut forbi Nationalmuseets digitale samling og brug bare 10 minutter på de flotte billeder. Du vil ikke fortryde det.

Facebookopdateringerne fra vennerne og fodboldresultaterne kan du også læse i eftermiddag.

En oplevelse til ni ud af ni stjerner.


mest debatterede artikler

Premium
Exchange-sårbarhed truer selskaber over hele kloden: Sådan blev den opdaget af Dubex fra Søborg
En række akutte sårbarheder i Microsoft Exchange Server har sendt en panisk bølge gennem Exchange-miljøet. Sårbarhederne blev opdaget af danske Dubex. Se her, hvordan de blev opdaget af det danske selskab. "Var hackerne lykkedes med det, ville det være forholdsvist voldsomt," siger Jacob Herbst fra Dubex.
Computerworld
Trump bønfalder Helle Thorning: Giv mig min Facebook-konto tilbage
Facebooks tilsynsråd, der har Helle Thorning-Schmidt i spidsen, har modtaget en erklæring fra Donald Trump, som ønsker at få genoprettet adgangen til sin Facebook og Instagram-konto.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.