Hvordan skal en it-havarikommission se ud?

Flere it-professionelle har oven på Datatilsynets skarpe kritik af Rigspolitiets håndtering af data i CSC-sagen anbefalet, at der oprettes en it-havarikommission. Men hvordan skal den arbejde, og skal der være meldepligt?

Hvis der skal oprettes en it-havarikommission, sådan som flere it-professionelle har bakket op om fornylig, må man tænke sig godt om.

Skal der være meldepligt, og skal man udpege skyldige eller finde løsninger?

Rådet for Digital Sikkerhed: God idé
Formand for Rådet for Digital Sikkerhed, Rasmus Thede, er ikke afvisende overfor idéen om en havarikommission:

"Det kan være en rigtig god ide. Man kan have nogle forskellige interessenter som brancheorganisationer som os selv eller it-branchens sikkerhedsorganisationer og for eksempel Center for Cybersikkerhed og Datatilsynet."

Rasmus Thede mener dog, at det er vigtigt at holde fokus på at forebygge nye problemer.

"Man skal ikke pege fingre, men forhindre, at det sker igen. Der er nok ikke mange, som ikke har lært af den seneste sag og selv rettet op," siger han.

Læs Også: Danske firmaer skal tvinges til at oplyse om hackerangreb


Frivillighed eller tvang
Når det kommer til idéen om meldepligt, er Rasmus Thede positivt indstillet over for en tvungen ordning for offentlige instanser og sager der vedrører personfølsomme data:

"Men kommer det også andre ved, at et firma har fået stjålet sine data? KMD har spurgt over hundrede it-chefer. De var mere bange for at komme i pressen end for at miste data. Så vi har arbejdet på en frivillig ordning, hvor man kan få råd og vejledning uden at blive hængt ud i pressen. Hvis man kunne få sin sag behandlet fortroligt, ville det være en god ordning."

Læs også: Ny skrap EU-datalov får konsekvenser for dig: Sådan kan du ruste din virksomhed

Sådan gør de professionelle
Den maritime Havarikommission undersøger ulykker til søs i danske farvande og har udarbejdet mere end 70 havarirapporter i de seneste fem år.

Mads Ragnvald Nielsen understreger, at det er vigtigt at lære af hændelserne frem for at pege fingre:

"Folk rapporterer ikke mere, end de skal, fordi folk ofte leder efter skyldige. Det tror jeg ikke fremmer indrapporteringen. Vi vil gerne ramme på et mere abstrakt plan, så vi skaber mulighed for at skabe ændring på et højere plan. Det er typisk ved at se på de måder, man indretter sig på. Måden man driver sikkerhedsledelse på og måden man lovgiver på."
 
Direkte adspurgt om, hvorvidt Den Maritime Havarikommission ville kunne udføre sit arbejde, hvis der ikke var meldepligt for ulykker til søs, svarer Mads Ragnvald Nielsen:

"Det tror jeg ikke."


Læs også: Fem hurtige spørgsmål om EU's nye regler for it-sikkerhed

EU kan tvinge virksomhederne
I en årrække har it-professionelle over hele EU ventet på en forordning om netværk informationssikkerhed (NIS). Forordningen ser ud til at være på trapperne i disse måneder, og den inkluderer netop meldepligt for virksomheder, der har haft utilsigtede hændelser med NIS.

Frygten for offentliggørelse af virksomheders beskidte it-undertøj er dog ikke nødvendigvis relevant. Det fremgår af et memo om det foreslåede EU-direktiv, at det vil kræve indberetning til den relevante nationale myndighed, men ikke stiller krav om offentliggørelse af hændelsen.

"Den nationale myndighed kan have behov for, at offentligheden informeres. Offentliggørelse vil ikke være tvungen," ligesom eventuelle svagheder i systemer "...ikke skal offentliggøres, før passende sikkerhedsløsninger er tilgængelige."

Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Her skal du passe på: Rapport fra cyberkrigens frontlinje
I 2020 blev cyberangreb hyppigere og stadig mere alvorlige, og i CrowdStrike Services Cyber Front Lines Report 2020 har du læse, hvor udfordringerne er størst. Rapporten dokumenterer blandt andet, at 63 pct. af alle angreb var økonomisk motiverede – og at hovedparten af angriberne benytter ransomware. Samtidigt bliver de afkrævede beløb større og større, og de kriminelle truer nu ikke kun med at slette data. Stadig oftere sker det, at de cyberkriminelle aktivt analyserer data og undersøger, om der kan sættes trumf på truslen ved true med at lække eller sælge følsomme informationer.