Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Google fejler i stor sikkerhedsopdatering - din Android-telefon kan være i fare

Android-systemet er ramt af to alvorlige sikkerhedsudfordringer, som Google har kendt til i månedsvis. Alligevel svæver sårbarhederne rundt uden nogen form for effektive sikkerhedslapper.

Det frygtede Stagefright-sikkerhedshul i Android-systemet er blevet lappet, men ikke lappet godt nok.

Det er konklusionen fra sikkerhedsselskabet Exodus, der har gennemgået Stagefright-sikkerhedsrettelsen fra Google.

Sikkerhedsrettelsen skulle ellers have stoppet muligheden for blandt andet at sende Android-folket en MMS, der kan give adgang til deres telefoner.

Du kan læse mere om den frygtede Stagefright-sårbarhed her: Kritisk hul fundet i Android: En enkelt MMS kan hacke din telefon.

Omkring 950 millioner telefoner med Android 2.2 eller nyere menes at være i farezonen for Stagefright-angreb, der blev opdaget for flere måneder siden.

Dermed har Google også brugt mere end 120 dage på at få lukket sårbarheden, hvilket er en måned mere end selskabets egen deadline på 90 dage, skriver Exodus i et blogindlæg.

Fire linjer kode

Efter den store sikkerhedsbrist blev opdaget, har Google ellers sammen med en række store Android-hardwarespillere været ude og love, at der vil blive strammet op på sikkerheden i Android-miljøet ved at udsende hyppigere sikkerhedsopdateringer.

Det kan du læse mere om her: Kritisk Android-sårbarhed blev et wake up-call: Flere top-producenter ændrer sikkerhedspraksis.

De løfter bliver dog ifølge Exodus-bloggen ikke indfriet i dette tilfælde.

"Sikkerhedslappen er fire linjer kode, og den var (formentligt) gennemgået af Google-ingeniører, inden den blev sendt afsted. De fleste tror, at sikkerhedsløsningen beskytter dem, men det gør den faktisk ikke," lyder det på bloggen.

Samtidig gør det ikke situationen bedre, at Zimperium, der først opdagede usikkerheden, har udsendt en applikation, der gennemsøger telefonen og i mange tilfælde fejlagtigt sender en besked tilbage til brugeren om, at den pågældende telefon ikke er ramt af sårbarheden.

"Det kan faktisk føre til en falsk følelse af tryghed blandt brugerne" skriver Exodus, som nu er gået sammen med Zimperium om at forbedre den Stagefright-undersøgende applikation.

Samtidig får Google også et svirp med den virtuelle pisk for ikke være skarpe nok til at udsende korrekte sikkerhedsrettelser.

"Hvis Google ikke kan demonstrere evnen til med succes at afhjælpe en offentliggjort sårbarhed, der rammer deres kunder, hvad håb har resten af os så?" lyder det retoriske spørgsmål på Exodus-bloggen.

Flere Android-usikkerheder

Udover Stagefright-sikkerhedsrettelsen, der lige nu svæver i vinden, har sikkerhedsfolk i denne uge fundet en måde at omgå Androids applikations-sandbox.

Denne sandbox er blandt andet bygget for at isolere diverse apps fra at stjæle data fra hinanden.

Sårbarheden blev opdaget tilbage i marts, mens Google løbende har bedt om tid til fejlrettelser, inden sårbarheden så blev offentliggjort i denne uge. Tilsyneladende uden, at Google har fikset problemerne.

Det skriver ZDNet, som citerer it-sikkerhedsjournalisten Dan Goodin for at påpege, at Google med de seneste dages udvikling har fået et par gevaldige mavepustere på sikkerhedsfronten.

Han påpeger, at der heldigvis ikke er aktuelle tegn på, at sårbarhederne bliver udnyttet aktivt, men alle Android-brugere opfordres til at være på vagt, så længe hullerne ikke er fikset.

Læs også:
Efter 20 år i it-sikkerhedsbranchen: Her er fem barske sandheder fra kendt sikkerhedsekspert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere