Artikel top billede

Google fejler i stor sikkerhedsopdatering - din Android-telefon kan være i fare

Android-systemet er ramt af to alvorlige sikkerhedsudfordringer, som Google har kendt til i månedsvis. Alligevel svæver sårbarhederne rundt uden nogen form for effektive sikkerhedslapper.

Det frygtede Stagefright-sikkerhedshul i Android-systemet er blevet lappet, men ikke lappet godt nok.

Det er konklusionen fra sikkerhedsselskabet Exodus, der har gennemgået Stagefright-sikkerhedsrettelsen fra Google.

Sikkerhedsrettelsen skulle ellers have stoppet muligheden for blandt andet at sende Android-folket en MMS, der kan give adgang til deres telefoner.

Du kan læse mere om den frygtede Stagefright-sårbarhed her: Kritisk hul fundet i Android: En enkelt MMS kan hacke din telefon.

Omkring 950 millioner telefoner med Android 2.2 eller nyere menes at være i farezonen for Stagefright-angreb, der blev opdaget for flere måneder siden.

Dermed har Google også brugt mere end 120 dage på at få lukket sårbarheden, hvilket er en måned mere end selskabets egen deadline på 90 dage, skriver Exodus i et blogindlæg.

Fire linjer kode

Efter den store sikkerhedsbrist blev opdaget, har Google ellers sammen med en række store Android-hardwarespillere været ude og love, at der vil blive strammet op på sikkerheden i Android-miljøet ved at udsende hyppigere sikkerhedsopdateringer.

Det kan du læse mere om her: Kritisk Android-sårbarhed blev et wake up-call: Flere top-producenter ændrer sikkerhedspraksis.

De løfter bliver dog ifølge Exodus-bloggen ikke indfriet i dette tilfælde.

"Sikkerhedslappen er fire linjer kode, og den var (formentligt) gennemgået af Google-ingeniører, inden den blev sendt afsted. De fleste tror, at sikkerhedsløsningen beskytter dem, men det gør den faktisk ikke," lyder det på bloggen.

Samtidig gør det ikke situationen bedre, at Zimperium, der først opdagede usikkerheden, har udsendt en applikation, der gennemsøger telefonen og i mange tilfælde fejlagtigt sender en besked tilbage til brugeren om, at den pågældende telefon ikke er ramt af sårbarheden.

"Det kan faktisk føre til en falsk følelse af tryghed blandt brugerne" skriver Exodus, som nu er gået sammen med Zimperium om at forbedre den Stagefright-undersøgende applikation.

Samtidig får Google også et svirp med den virtuelle pisk for ikke være skarpe nok til at udsende korrekte sikkerhedsrettelser.

"Hvis Google ikke kan demonstrere evnen til med succes at afhjælpe en offentliggjort sårbarhed, der rammer deres kunder, hvad håb har resten af os så?" lyder det retoriske spørgsmål på Exodus-bloggen.

Flere Android-usikkerheder

Udover Stagefright-sikkerhedsrettelsen, der lige nu svæver i vinden, har sikkerhedsfolk i denne uge fundet en måde at omgå Androids applikations-sandbox.

Denne sandbox er blandt andet bygget for at isolere diverse apps fra at stjæle data fra hinanden.

Sårbarheden blev opdaget tilbage i marts, mens Google løbende har bedt om tid til fejlrettelser, inden sårbarheden så blev offentliggjort i denne uge. Tilsyneladende uden, at Google har fikset problemerne.

Det skriver ZDNet, som citerer it-sikkerhedsjournalisten Dan Goodin for at påpege, at Google med de seneste dages udvikling har fået et par gevaldige mavepustere på sikkerhedsfronten.

Han påpeger, at der heldigvis ikke er aktuelle tegn på, at sårbarhederne bliver udnyttet aktivt, men alle Android-brugere opfordres til at være på vagt, så længe hullerne ikke er fikset.

Læs også:
Efter 20 år i it-sikkerhedsbranchen: Her er fem barske sandheder fra kendt sikkerhedsekspert
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fellowmind Denmark II ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning 2022: Sæt data på den strategiske dagsorden

Lær hvordan du tænker automatisering, data og digitalisering ind i dagligdagen, over for kunderne og hvordan du får skabt ny forretning.

31. maj 2022 | Læs mere


Sådan gør du din forsyningskæde mere robust

Vi sætter fokus på standardværktøjer og tillægsløsninger til Microsoft Dynamics 365 FO i produktionsvirksomheder, som vil planlægge og drive en effektiv supply chain.

31. maj 2022 | Læs mere


Kom hackerne i forkøbet: Sådan gør du din cybersikkerhed kampklar

Kom hackerne i forkøbet. Eksperter deler de bedste erfaring til, hvordan du øger din cybersikkerhed.

01. juni 2022 | Læs mere


CIO
Årets CIO 2022: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?