Job i massevis: Danske it-folk har trodset krisen

Mens finanskrisen har kostet jobbet for titusindvis af danskere, har højtuddannede it-folk haft regulær jobfest. Se her, hvor godt det går.

Siden finanskrisen for alvor brød i gennem i slutningen af 2008 er job i titusindvis forsvundet fra det danske arbejdsmarked.

Men trods fyringer, virksomhedslukninger og negativ vækst i samfundsøkonomien, har højtuddannede it-folk haft en regulær jobfest med solid vækst i beskæftigelsen.

Det viser en særkørsel af data fra Danmarks Statistik, som firmaet analysefirmaet eStatistik har udarbejdet for Computerworld.

På hele det danske arbejdsmarked faldt beskæftigelsen over en femårs-periode fra 2009 og frem til 2013 med dramatiske 140.000 personer fra 2,69 til 2,54 millioner beskæftigede.

Det var et fald på godt fem procent.

Stigning på 28 procent
Men blandt højtuddannede it-folk gik udviklingen i den stik modsatte retning med en stigning af antallet af folk i arbejde fra 24.567 til 31.338 fuldtidspersoner.

Det var en stigning på hele 28 procent.

Stigningen i antallet af job til de højtuddannede it-folk slår igennem på tværs af brancher og sektorer.

Størst er stigningen i den offentlige sektor, hvor de store satsninger på digitalisering af sagsbehandling og kontakten til borgerne har fået antallet af it-job til at eksplodere.

I staten, regioner og kommuner er antallet af job til it-kandidater steget med hele 46 procent. Tæller man hoveder, svarer det til plus på 1.743.

Indenfor handel og transport og såkaldt videnservice var stigningen også markant med et plus på henholdsvis 42 og 36 procent.

Også i den traditionelle it-branche er antallet af job skudt kraftigt i vejret. Her steg beskæftigelsen med 1.518 personer. I procenter er det dog "kun" en fremgang på 17 procent.

Overraskelsen i opgørelsen er finanssektoren, som i løbet af de fem år kun har øget bemandingen med 12 procent.

It-kandidater, antal beskæftigede 2009-2013
 1.1.20091.1.2013VækstPct.
Videregåend it-udd. i alt24.56731.3386.77128
It-sektoren9.06310.5811.51817
Industri2.2012.63243120
Handel og transport2.5243.5721.04842
Finans1.9362.16322712
Videnservice3.1364.2511.11536
Offentlig adm., uddannelse3.8195.5621.74346
Øvrige erhverv1.8882.57768936
Hele arbejdsmarkedet2,685 (mio)2,544 (mio)-141.000-5Kilde: eStatistik, særkørsel fra Danmarks Statistik

Svært af bevare pessimismen
I Ingeniørforeningen (IDA), der har mange af de højtuddannede it-folk som medlemmer, siger formanden for Ansattes Råd, Morten Thiessen, at han er glad for den positive udvikling, men at tallene også er en god illustration af manglen på it-uddannede kandidater fra universiteterne.

"Vi har svært ved at bevare pessimismen, når det gælder antallet af jobåbninger på det her område. Men problemet er, at vi har svært ved at stille hold til de opgaver, der er ude i virksomhederne. Det kan selvfølgelig betyde, at vi får nogle gode lønninger til vores medlemmer. Men egentlig er vi mere interesserede i en langsigtet vækst i beskæftigelsen," siger Morten Thiessen, som anslår, at der her og nu mangler 1.000 højtuddannede it-folk

"Hele sektoren vokser hurtigere, end der kommer folk ud fra universiteterne, men problemet er, at der er en leveringstid på fem år på de her kandidater," siger han og peger på, hvad han kalder "ukloge prioriteringer i folkeskolen", som den væsentligste forklaring på den akutte mangel på it-kandidater.

Hos Dansk Industri vurderer chefkonsulent Henrik Valentin Jensen, at der mangler helt op 6.000 højtuddannede it-folk på arbejdsmarkedet.

"Det er et konservativt bud, fordi det er svært at forudsige den udvikling, vi forventer indenfor internet of things og cloud computing," siger han.

Læs også:

To ud af tre hardcore it-folk har job udenfor it-branchen

Mangel på nye it-talenter? Her oplærer vi dem selv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital How To: Data og AI er fremtiden – men kan man overhovedet lykkes i det nye data-univers uden den rette dataplatform?

Det er svært at spå om fremtiden, men vi kan være sikre på, at den indeholder meget mere data og en langt større anvendelse af kunstig intelligens. På dette webinar sætter vi derfor fokus på, hvordan du som organisation får styr på alle data, og bliver klar til fremtiden.

30. oktober 2020 | Læs mere


IT Security 2020

Strategic IT Security 2020 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

03. november 2020 | Læs mere


Digitaliseringsledelse 2.0: Forretning, innovation og udvikling

På Digitaliseringsledelse kan du derfor en række førende danske CIOs der ærligt fortæller om deres overvejelser, strategier, organisationer og resultater. På dagen får du desuden mulighed for at netværke og reflektere over indholdet i en række korte intensive sessioner samt gå i dialog med dagens stærke oplægsholdere.

05. november 2020 | Læs mere


Premium
Så mange millioner betaler Knowit for Creuna: Dansk Creuna-boss bliver chef for ny Knowit-organisation med 100 ansatte
Interview: Roar Nissen skal efter mere end 13 år hos Creuna stå i spidsen for den samlede danske afdeling i det kommende Knowit Experience-selskab. Bliv klogere på planerne, efter den norske Knowit-koncern har købt Creuna, her.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.