Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Job i massevis: Danske it-folk har trodset krisen

Mens finanskrisen har kostet jobbet for titusindvis af danskere, har højtuddannede it-folk haft regulær jobfest. Se her, hvor godt det går.

Siden finanskrisen for alvor brød i gennem i slutningen af 2008 er job i titusindvis forsvundet fra det danske arbejdsmarked.

Men trods fyringer, virksomhedslukninger og negativ vækst i samfundsøkonomien, har højtuddannede it-folk haft en regulær jobfest med solid vækst i beskæftigelsen.

Det viser en særkørsel af data fra Danmarks Statistik, som firmaet analysefirmaet eStatistik har udarbejdet for Computerworld.

På hele det danske arbejdsmarked faldt beskæftigelsen over en femårs-periode fra 2009 og frem til 2013 med dramatiske 140.000 personer fra 2,69 til 2,54 millioner beskæftigede.

Det var et fald på godt fem procent.

Stigning på 28 procent

Men blandt højtuddannede it-folk gik udviklingen i den stik modsatte retning med en stigning af antallet af folk i arbejde fra 24.567 til 31.338 fuldtidspersoner.

Det var en stigning på hele 28 procent.

Stigningen i antallet af job til de højtuddannede it-folk slår igennem på tværs af brancher og sektorer.

Størst er stigningen i den offentlige sektor, hvor de store satsninger på digitalisering af sagsbehandling og kontakten til borgerne har fået antallet af it-job til at eksplodere.

I staten, regioner og kommuner er antallet af job til it-kandidater steget med hele 46 procent. Tæller man hoveder, svarer det til plus på 1.743.

Indenfor handel og transport og såkaldt videnservice var stigningen også markant med et plus på henholdsvis 42 og 36 procent.

Også i den traditionelle it-branche er antallet af job skudt kraftigt i vejret. Her steg beskæftigelsen med 1.518 personer. I procenter er det dog "kun" en fremgang på 17 procent.

Overraskelsen i opgørelsen er finanssektoren, som i løbet af de fem år kun har øget bemandingen med 12 procent.

It-kandidater, antal beskæftigede 2009-2013

 1.1.20091.1.2013VækstPct.
Videregåend it-udd. i alt24.56731.3386.77128
It-sektoren9.06310.5811.51817
Industri2.2012.63243120
Handel og transport2.5243.5721.04842
Finans1.9362.16322712
Videnservice3.1364.2511.11536
Offentlig adm., uddannelse3.8195.5621.74346
Øvrige erhverv1.8882.57768936
Hele arbejdsmarkedet2,685 (mio)2,544 (mio)-141.000-5

Kilde: eStatistik, særkørsel fra Danmarks Statistik

Svært af bevare pessimismen

I Ingeniørforeningen (IDA), der har mange af de højtuddannede it-folk som medlemmer, siger formanden for Ansattes Råd, Morten Thiessen, at han er glad for den positive udvikling, men at tallene også er en god illustration af manglen på it-uddannede kandidater fra universiteterne.

"Vi har svært ved at bevare pessimismen, når det gælder antallet af jobåbninger på det her område. Men problemet er, at vi har svært ved at stille hold til de opgaver, der er ude i virksomhederne. Det kan selvfølgelig betyde, at vi får nogle gode lønninger til vores medlemmer. Men egentlig er vi mere interesserede i en langsigtet vækst i beskæftigelsen," siger Morten Thiessen, som anslår, at der her og nu mangler 1.000 højtuddannede it-folk

"Hele sektoren vokser hurtigere, end der kommer folk ud fra universiteterne, men problemet er, at der er en leveringstid på fem år på de her kandidater," siger han og peger på, hvad han kalder "ukloge prioriteringer i folkeskolen", som den væsentligste forklaring på den akutte mangel på it-kandidater.

Hos Dansk Industri vurderer chefkonsulent Henrik Valentin Jensen, at der mangler helt op 6.000 højtuddannede it-folk på arbejdsmarkedet.

"Det er et konservativt bud, fordi det er svært at forudsige den udvikling, vi forventer indenfor internet of things og cloud computing," siger han.

Læs også:

To ud af tre hardcore it-folk har job udenfor it-branchen

Mangel på nye it-talenter? Her oplærer vi dem selv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere