Artikel top billede

Job i massevis: Danske it-folk har trodset krisen

Mens finanskrisen har kostet jobbet for titusindvis af danskere, har højtuddannede it-folk haft regulær jobfest. Se her, hvor godt det går.

Siden finanskrisen for alvor brød i gennem i slutningen af 2008 er job i titusindvis forsvundet fra det danske arbejdsmarked.

Men trods fyringer, virksomhedslukninger og negativ vækst i samfundsøkonomien, har højtuddannede it-folk haft en regulær jobfest med solid vækst i beskæftigelsen.

Det viser en særkørsel af data fra Danmarks Statistik, som firmaet analysefirmaet eStatistik har udarbejdet for Computerworld.

På hele det danske arbejdsmarked faldt beskæftigelsen over en femårs-periode fra 2009 og frem til 2013 med dramatiske 140.000 personer fra 2,69 til 2,54 millioner beskæftigede.

Det var et fald på godt fem procent.

Stigning på 28 procent

Men blandt højtuddannede it-folk gik udviklingen i den stik modsatte retning med en stigning af antallet af folk i arbejde fra 24.567 til 31.338 fuldtidspersoner.

Det var en stigning på hele 28 procent.

Stigningen i antallet af job til de højtuddannede it-folk slår igennem på tværs af brancher og sektorer.

Størst er stigningen i den offentlige sektor, hvor de store satsninger på digitalisering af sagsbehandling og kontakten til borgerne har fået antallet af it-job til at eksplodere.

I staten, regioner og kommuner er antallet af job til it-kandidater steget med hele 46 procent. Tæller man hoveder, svarer det til plus på 1.743.

Indenfor handel og transport og såkaldt videnservice var stigningen også markant med et plus på henholdsvis 42 og 36 procent.

Også i den traditionelle it-branche er antallet af job skudt kraftigt i vejret. Her steg beskæftigelsen med 1.518 personer. I procenter er det dog "kun" en fremgang på 17 procent.

Overraskelsen i opgørelsen er finanssektoren, som i løbet af de fem år kun har øget bemandingen med 12 procent.

It-kandidater, antal beskæftigede 2009-2013

 1.1.20091.1.2013VækstPct.
Videregåend it-udd. i alt24.56731.3386.77128
It-sektoren9.06310.5811.51817
Industri2.2012.63243120
Handel og transport2.5243.5721.04842
Finans1.9362.16322712
Videnservice3.1364.2511.11536
Offentlig adm., uddannelse3.8195.5621.74346
Øvrige erhverv1.8882.57768936
Hele arbejdsmarkedet2,685 (mio)2,544 (mio)-141.000-5

Kilde: eStatistik, særkørsel fra Danmarks Statistik

Svært af bevare pessimismen

I Ingeniørforeningen (IDA), der har mange af de højtuddannede it-folk som medlemmer, siger formanden for Ansattes Råd, Morten Thiessen, at han er glad for den positive udvikling, men at tallene også er en god illustration af manglen på it-uddannede kandidater fra universiteterne.

"Vi har svært ved at bevare pessimismen, når det gælder antallet af jobåbninger på det her område. Men problemet er, at vi har svært ved at stille hold til de opgaver, der er ude i virksomhederne. Det kan selvfølgelig betyde, at vi får nogle gode lønninger til vores medlemmer. Men egentlig er vi mere interesserede i en langsigtet vækst i beskæftigelsen," siger Morten Thiessen, som anslår, at der her og nu mangler 1.000 højtuddannede it-folk

"Hele sektoren vokser hurtigere, end der kommer folk ud fra universiteterne, men problemet er, at der er en leveringstid på fem år på de her kandidater," siger han og peger på, hvad han kalder "ukloge prioriteringer i folkeskolen", som den væsentligste forklaring på den akutte mangel på it-kandidater.

Hos Dansk Industri vurderer chefkonsulent Henrik Valentin Jensen, at der mangler helt op 6.000 højtuddannede it-folk på arbejdsmarkedet.

"Det er et konservativt bud, fordi det er svært at forudsige den udvikling, vi forventer indenfor internet of things og cloud computing," siger han.

Læs også:

To ud af tre hardcore it-folk har job udenfor it-branchen

Mangel på nye it-talenter? Her oplærer vi dem selv
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI i praksis: Fokus på teknologi og best practice

Tag med os på en rejse ind i AI’s verden, hvor vi udforsker anvendelsesmulighederne og belyser, hvordan AI kan gøre en positiv forskel. Vi kigger nærmere på de teknologier og platforme, som det kan give mening for din virksomhed at satse på, og eksperterne giver dig gode råd til, hvordan man kan arbejde innovativt og agilt med kunstig intelligens-løsninger.

19. august 2021 | Læs mere


MS Power Platform - hvad kan det for dig?

Med Microsoft Power Platform kan virksomhederne både visualisere og dele deres data helt uden kendskab til at kunne kode og digitalisere arbejdsgange. Hør hvordan en række danske virksomheder anvender platformen i store dele af virksomheden – og med succes.

24. august 2021 | Læs mere


Opgøret med legacy-systemer: Få styr på mulighederne, planen og businesscasen

I en verden hvor alt forandres konstant, og hvor kravene til virksomhedernes digitale formåen vokser, er der stadig mange organisationer og virksomheder, der bliver hæmmet af deres legacy-systemer. Det kan være en lang og hård rejse at afskaffe disse systemer, men på sigt kan virksomhederne høste frugt af deres arbejde.

25. august 2021 | Læs mere


Premium
Tech-giganters regnskaber overgik forventningerne, men investorerne frygter for fremtiden
Computerviews: De store tech-giganter har igen haft et kvartal med massiv vækst. Men selskabernes regnskaber blev modtaget køligt på aktiemarkeder, der frygter, at tiden efter coronakrisen vil byde på lavere vækstrater.
Computerworld
Hent opdateringerne nu: Apple lapper gabende sikkerhedshuller til iPhone, iPad og Mac
En sårbarhed gjorde det muligt for hackere at overtage kontrollen med din iPhone, iPad eller Mac. Det er 13. gang i år, at Apple lukker en nuldagssårbarhed.
CIO
Årets CIO 2021: Nu skal Danmarks dygtigste CIO findes - er det dig? Eller kender du en, du vil indstille?
Det er den mest eftertragtede titel for danske it-chefer og CIO'er, der er på spil, når Årets CIO kåres 16. september 2021. Søg selv eller prik til en, som du kender - og læs mere om prisen her.
Job & Karriere
Så meget kan du tjene: Disse stillinger giver den højeste løn i den danske it-branche lige nu
Du skal have ledelsesansvar, hvis du vil helt tops i lønhierakiet i den danske it-branche, viser nye tal. Se hvor meget du kan tjene i de stillinger i it-branchen, der giver den højeste månedsløn lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.