Finanssektorens vilde it-boom slet ikke slut: Derfor venter ny bølge af digitale investeringer

ComputerViews: Banker, pensions- og forsikringsselskaber har i det seneste årti storsatset på digitale løsninger. Og det er slet ikke slut med de vilde it-investeringer.

Historien om Saxo Banks it-topdirektørs exit, som vi bragte tirsdag, er på mange måder et udtryk for, hvordan finanssektoren efterhånden er smeltet fuldstændig sammen med it-faget.

For Mikael Munck, som nu forlader Saxo Bank, har som global direktør for Technology and Operations i banken haft ansvaret for afdeling med hele 800 ansatte - læs mere om det her.

Det er medarbejdere, der langt hen ad vejen er afgørende for Saxo Banks succes som finansvirksomhed, ligesom man kan sige det samme om it-organisationerne i de fleste andre danske banker og finansvirksomheder.

Læs også: Saxo Banks it-topdirektør om exit: Jeg blev kørt ud på et sidespor

It-organisationen i en bank handler nemlig om alt andet end en 'nørde-afdeling', der er placeret i en fjern fløj, og som først og fremmest skal sikre driften.

Den moderne bank bygger på et fundament af digitale løsninger og kunne ikke eksistere i den moderne form uden en it-organisation og massive investeringer i digitale løsninger.

Digital innovation er blevet afgørende
Det er nemlig med de digitale løsninger, at innovationen og effektiviseringen kan sikres.

Sådan har det været i efterhånden mange år, men især i det seneste årti har udviklingen for alvor taget fart, så eksempelvis Danske Bank i dag spenderer betydelige beløb på betalingsløsningen MobilePay, spillet Pengeby, et nyt digitalt univers ved navn MobileLife, en stribe netbank-apps og et hav af andre selvbetjeningsløsninger.

Samtidig finder der i Danske Bank såvel som i alle andre banker, pensionsselskaber og forsikringsselskaber konstant it-investeringer sted på de indre linjer.

Nykredit klar til nye it-investeringer
Senest har Nykredit meddelt, at arbejdet med digitalisering skal intensiveres og øremærket investeringer i niveauet 350 millioner kroner til blandt andet dette formål. 

Nykredits mål er, at resultatet af kerneforretningen skal forbedres, så det i 2018 er 1,5 milliarder kroner større end det forventede 2016-resultat.

"For at nå det vil vi spare 250 millioner kroner på driften årligt. En del af det kan nås ved at intensivere vores arbejde med digitalisering, men det kan ikke undgås, at vi også i de kommende år bliver færre i Nykreditkoncernen," lyder det i halvårsrapporten fra Nykredit.

Læs også: Nykredit klar til massive it-investeringer: Vil have færre ansatte

Meldingen om, at der skal være bedre resultater og færre ansatte er i dén grad med til at understrege behovet for en intensivering af digitaliseringen i finanskoncernen.

Så mange it-folk arbejder med finans
Ønsket om en øget digitalisering er en tendens, der ses på tværs af finanssektoren i Danmark i disse år.

Blandt andet har Nordea gang i en merinvestering i digitalisering på 30-35 procent i gennemsnit over de næste fire til fem år.

Det betyder konkret, at Nordea i perioden investerer et sted mellem 3,7 milliarder og 5,2 milliarder kroner ekstra på it.

Der findes heller ikke det forsikringsselskab eller pensionsselskab, der ikke har digitaliseringen som et absolut centralt punkt på agendaen.

Eksempelvis har PensionDanmark, der blandt andet administrerer pensionsordninger og sundhedsordninger for 12 fagforbund og 37 arbejdsgiverforeninger, tidligere beskrevet de gennemgribende digitale ambitioner i Computerworld - læs den artikel her.

Så mange arbejder med området
Finanssektorens markante fokus på it og digitalisering har naturligvis en række afsmittende effekter - ikke mindst på mange af de it-leverandører, der levere af at hjælpe sektoren med nye løsninger og produkter. 

Ifølge Finanssektorens Arbejdsgiverforening er der i dag 4.300 ansatte i danske it-virksomheder, der lever at at levere løsninger til finanssektoren.

For 10 år siden var antallet kun 3.273 ansatte.

Tallet dækker over så forskellige virksomheder som Bankdata, Gemalto Danmark og Nets, og der er mange flere danske it-virksomheder med finans som forretningsområde, der ikke er blandt Finanssektorens Arbejdsgiverforenings medlemmer.

Eksempelvis Simcorp, der i seneste årsregnskab omsatte for 748 millioner kroner og havde 463 ansatte.

Langt flere personer, hvis man tager dette med
Samtidig viser et udtræk fra Danmarks Statistik foretaget af eStatistik, at der i selve finanssektoren - altså eksempelvis bankernes egne it-organisationer - i 2013 var 2.163 ansatte med videregående uddannelser på it-området - en stigning på 12 procent i forhold til i 2009.

Læs mere om det her: Job i massevis: Danske it-folk har trodset krisen

Med andre ord taler vi altså om en betydelig gruppe it-folk, der enten arbejder i selve finanssektoren eller i it-virksomheder, der leverer løsninger til finanssektoren.

Og det er slet ikke det fulde billede.

Mange banker, pensionsselskaber og forsikringsselskaber har i dag outsourcet deres it-drift og udvikling til eksempelvis virksomheder som Accenture, CSC og IBM, hvor antallet af ansatte, der arbejder med opgaverne, der ikke vil indgå i de ovennævnte tal.

Derfor fortsætter investeringerne for fulde drøn
Der er milliarder på spil, når vi taler finans-it.

Milliarder, som it-leverandørerne kan sælge for, og milliarder, som finansektoren investerer i egne projekter og løsninger.

Forklaringen på sektorens markante it-fokus er det samme, som hvis vi eksempelvis ser på det offentliges øgede digitaliserings-fokus: Færre ansatte skal kunne levere mere for mindre, og kunderne/brugerne skal i stigende grad anvende selvbetjeningsløsninger.

Det er en bevægelse, som vi kun har set begyndelsen på.

I de kommende 10 år vil de digitale investeringer intensiveres yderligere, og it vil - om muligt - komme til at spille en endnu mere afgørende rolle i finanssektoren.

Læs også:

Nykredit klar til massive it-investeringer: Vil have færre ansatte

Her er planen: Nordea pumper fem milliarder i ny it

Saxo Banks it-topdirektør om exit: Jeg blev kørt ud på et sidesporPremium
Corona skaber bølgegang i Canons danske printforretning: "Vi er nede med 18 procent, men det kunne have endt meget værre"
Canon danske printforretning er bølget frem og tilbage siden landets nedlukning i marts. Nu lyder nedgangen på 18 procent, men administrerende direktør Kim Nielsen er fortrøstningsfuld. "Det kunne have endt meget værre," fortæller han.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan sikrer du hovednøglen til jeres data
80% af alle ransomwareangreb skyldes misbrug af privilegerede brugeradgange. Ved at begrænse og overvåge adfærden på de privilegerede konti samt kontrollere mængden af tildelte rettigheder kan du mindske skaden ved hackerangreb mod din virksomhed og i visse tilfælde helt blokere dem. Internt kan du bruge kontrollen med brugeradgange til at dokumentere, hvem der bevæger sig i hvilke systemer, og hvad der foregår derinde. Privilegeret brugerstyring har de seneste to år stået øverst på Gartners Top10-liste over it-sikkerhedsprojekter, der bør få højeste prioritet. Alligevel er teknologien kun så småt ved at finde fodfæste i Danmark. Det kan viden om åbenlyse gevinster, relativ kort implementeringstid og yderst rimeligt budget være med til at ændre på. I dette whitepaper folder vi temaet privilegeret brugerstyring ud og placerer teknologien i det væld af prioriteringer, som CISO’en hver dag skal foretage.