Artikel top billede

VW risikerer bøde på 118 milliarder kroner efter software-fusk

Den tyske bilfabrikant VW beskyldes for at have installeret software til at snyde med udledningen af farlige stoffer i flere af selskabets dieselbiler. Selskabet har undskyldt, men står stadig til en bøde på 118 milliarder kroner.

En af weekendens helt store tech-historier har været, at det amerikanske miljøagentur EPA har beskyldt den tyske bilfabrikant Volksswagen for at installere software til at få sine dieselbiler til at se renere ud, end de var.

Omkring 482.000 Volkswagen-dieselbiler solgt i USA siden 2008 skulle have haft softwaren installeret, så det lignede, at de udledte færre skadelige stoffer, end det rent faktisk var tilfældet.

Volkswagens administrerende direktør Martin Vinterkorn var efter et døgns tøven ude og undskylde for misæren, der ifølge The Wall Street Journal kan komme til at koste den tyske bilfabrikant en formue.

Hver bil solgt med den lave, falske udledningsgrad kan koste 37.500 dollar, hvilket i alt løber op i 18 milliarder dollar - svarende til knap 118 milliarder kroner.

"Personligt er jeg virkelig ked af, at vi har ødelagt tillidsforholdet til vores kunder og til offentligheden," lød undskyldningen i weekenden fra Martin Winterkorn i en udtalelse, som blandt andre The Wall Street Journal har bragt. 

Var helt rene i tests

Problemet har været, at Volkswagen-motorerne har haft installeret software, der under tests lignede, at bilerne har begrænset udslip, mens denne begrænsning forsvinder under normal kørsel.

Det betyder, at bilerne kan udsende op mod 40 gange det tilladte niveau for skadelige nitrogenoxider.

"Brug af manipuleringsenheder i biler til at omgå reglerne for ren luft er ulovligt og en trussel mod folkesundheden," har en ledende EPA-medarbejder udtalt i kølvandet på opdagelsen af snyde-softwaren i dieselbilerne.

"Disse overtrædelser er meget alvorlige, og vi havde forventet noget bedre fra Volkswagen," udtalte EPA-talskvinden senere til The Wall Street Journal.

Snyderi koster kassen 

Aktiekursen på Volkswagen er efter meldingen om muligt snyd styrtdykket ved handlerne mandag morgen.

Samtidig med undskyldninger, aktiedroppet og en mulig gigantbøde kan Volkswagen også risikere at skulle tilbagekalde tusindvis af biler, som indeholder de 'rene' dieselmotorer med en firecylinder 2,0 liter turbo-indsprøjtning (TDI).

Den motor findes blandt andet i bilfabrikantens Passat, Jetta, Golf, 'Boblen' og i Audi A3's luksusmodel.

Indtil videre er der dog ikke optræk til tilbagekaldelser, melder flere forskellige amerikanske medier.

Sidste år var EPA været i frontalsammenstød med blandt andre de asiatiske selskaber Hyundai Motor og Kia Motors, der begge måtte hoste op med milliarder af kroner i bøder for at overdrive om renheden i sine motorer.  

Læs også: 
Uber-CEO om fremtiden: Alle biler skal være Uber-biler
Toyota investerer milliarder i nyt teknologi-samarbejde: Her er it-visionen for fremtidens biler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere


Øg virksomhedens agilitet med modulære og fleksible forretningssystemer

Hvordan kan kravet til øget fleksibilitet og agilitet afspejles i din virksomheds valg af forretningssystemer? Med udgangspunkt i Microsoft Dynamics 365-platformen giver vi i webinaret inspiration til, hvordan du bliver i stand til at reagere hurtigt på skiftende markedsvilkår, begivenheder og kriser, der kan udfordre din forretning.

11. oktober 2023 | Læs mere