Artikel top billede

VW risikerer bøde på 118 milliarder kroner efter software-fusk

Den tyske bilfabrikant VW beskyldes for at have installeret software til at snyde med udledningen af farlige stoffer i flere af selskabets dieselbiler. Selskabet har undskyldt, men står stadig til en bøde på 118 milliarder kroner.

En af weekendens helt store tech-historier har været, at det amerikanske miljøagentur EPA har beskyldt den tyske bilfabrikant Volksswagen for at installere software til at få sine dieselbiler til at se renere ud, end de var.

Omkring 482.000 Volkswagen-dieselbiler solgt i USA siden 2008 skulle have haft softwaren installeret, så det lignede, at de udledte færre skadelige stoffer, end det rent faktisk var tilfældet.

Volkswagens administrerende direktør Martin Vinterkorn var efter et døgns tøven ude og undskylde for misæren, der ifølge The Wall Street Journal kan komme til at koste den tyske bilfabrikant en formue.

Hver bil solgt med den lave, falske udledningsgrad kan koste 37.500 dollar, hvilket i alt løber op i 18 milliarder dollar - svarende til knap 118 milliarder kroner.

"Personligt er jeg virkelig ked af, at vi har ødelagt tillidsforholdet til vores kunder og til offentligheden," lød undskyldningen i weekenden fra Martin Winterkorn i en udtalelse, som blandt andre The Wall Street Journal har bragt. 

Var helt rene i tests

Problemet har været, at Volkswagen-motorerne har haft installeret software, der under tests lignede, at bilerne har begrænset udslip, mens denne begrænsning forsvinder under normal kørsel.

Det betyder, at bilerne kan udsende op mod 40 gange det tilladte niveau for skadelige nitrogenoxider.

"Brug af manipuleringsenheder i biler til at omgå reglerne for ren luft er ulovligt og en trussel mod folkesundheden," har en ledende EPA-medarbejder udtalt i kølvandet på opdagelsen af snyde-softwaren i dieselbilerne.

"Disse overtrædelser er meget alvorlige, og vi havde forventet noget bedre fra Volkswagen," udtalte EPA-talskvinden senere til The Wall Street Journal.

Snyderi koster kassen 

Aktiekursen på Volkswagen er efter meldingen om muligt snyd styrtdykket ved handlerne mandag morgen.

Samtidig med undskyldninger, aktiedroppet og en mulig gigantbøde kan Volkswagen også risikere at skulle tilbagekalde tusindvis af biler, som indeholder de 'rene' dieselmotorer med en firecylinder 2,0 liter turbo-indsprøjtning (TDI).

Den motor findes blandt andet i bilfabrikantens Passat, Jetta, Golf, 'Boblen' og i Audi A3's luksusmodel.

Indtil videre er der dog ikke optræk til tilbagekaldelser, melder flere forskellige amerikanske medier.

Sidste år var EPA været i frontalsammenstød med blandt andre de asiatiske selskaber Hyundai Motor og Kia Motors, der begge måtte hoste op med milliarder af kroner i bøder for at overdrive om renheden i sine motorer.  

Læs også: 
Uber-CEO om fremtiden: Alle biler skal være Uber-biler
Toyota investerer milliarder i nyt teknologi-samarbejde: Her er it-visionen for fremtidens biler
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Microsoft liner op til den store produktkavalkade: Her er det vi forventer at se
Den store Surface-familie ser ud til snart blive en del nye familiemedlemmer rigere.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
En opskrift på succes: Automatisér, byg videre på den eksisterende infrastruktur – og sæt kurs mod skyen
Læs hvordan en koncern satsede på en adoptiv, clouddreven fremtid – med udgangspunkt i standardisering, fleksibiitet og den eksisterende infrastruktur.