Artikel top billede

VW risikerer bøde på 118 milliarder kroner efter software-fusk

Den tyske bilfabrikant VW beskyldes for at have installeret software til at snyde med udledningen af farlige stoffer i flere af selskabets dieselbiler. Selskabet har undskyldt, men står stadig til en bøde på 118 milliarder kroner.

En af weekendens helt store tech-historier har været, at det amerikanske miljøagentur EPA har beskyldt den tyske bilfabrikant Volksswagen for at installere software til at få sine dieselbiler til at se renere ud, end de var.

Omkring 482.000 Volkswagen-dieselbiler solgt i USA siden 2008 skulle have haft softwaren installeret, så det lignede, at de udledte færre skadelige stoffer, end det rent faktisk var tilfældet.

Volkswagens administrerende direktør Martin Vinterkorn var efter et døgns tøven ude og undskylde for misæren, der ifølge The Wall Street Journal kan komme til at koste den tyske bilfabrikant en formue.

Hver bil solgt med den lave, falske udledningsgrad kan koste 37.500 dollar, hvilket i alt løber op i 18 milliarder dollar - svarende til knap 118 milliarder kroner.

"Personligt er jeg virkelig ked af, at vi har ødelagt tillidsforholdet til vores kunder og til offentligheden," lød undskyldningen i weekenden fra Martin Winterkorn i en udtalelse, som blandt andre The Wall Street Journal har bragt. 

Var helt rene i tests

Problemet har været, at Volkswagen-motorerne har haft installeret software, der under tests lignede, at bilerne har begrænset udslip, mens denne begrænsning forsvinder under normal kørsel.

Det betyder, at bilerne kan udsende op mod 40 gange det tilladte niveau for skadelige nitrogenoxider.

"Brug af manipuleringsenheder i biler til at omgå reglerne for ren luft er ulovligt og en trussel mod folkesundheden," har en ledende EPA-medarbejder udtalt i kølvandet på opdagelsen af snyde-softwaren i dieselbilerne.

"Disse overtrædelser er meget alvorlige, og vi havde forventet noget bedre fra Volkswagen," udtalte EPA-talskvinden senere til The Wall Street Journal.

Snyderi koster kassen 

Aktiekursen på Volkswagen er efter meldingen om muligt snyd styrtdykket ved handlerne mandag morgen.

Samtidig med undskyldninger, aktiedroppet og en mulig gigantbøde kan Volkswagen også risikere at skulle tilbagekalde tusindvis af biler, som indeholder de 'rene' dieselmotorer med en firecylinder 2,0 liter turbo-indsprøjtning (TDI).

Den motor findes blandt andet i bilfabrikantens Passat, Jetta, Golf, 'Boblen' og i Audi A3's luksusmodel.

Indtil videre er der dog ikke optræk til tilbagekaldelser, melder flere forskellige amerikanske medier.

Sidste år var EPA været i frontalsammenstød med blandt andre de asiatiske selskaber Hyundai Motor og Kia Motors, der begge måtte hoste op med milliarder af kroner i bøder for at overdrive om renheden i sine motorer.  

Læs også: 
Uber-CEO om fremtiden: Alle biler skal være Uber-biler
Toyota investerer milliarder i nyt teknologi-samarbejde: Her er it-visionen for fremtidens biler




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere


Parathed – Hvad gør din virksomhed, når I bliver ramt?

Cyberkriminalitet vokser som bekendt eksplosivt i takt med digitaliseringen i disse år og det kan være voldsomt dyrt at blive hacket. Potentielt kan det lægge jeres forretning helt ned, så I ikke kan rejse jer igen. Har jeres virksomhed styr på cybersikkerheden i en tid, der kalder på oprustning? Bliv inspireret til, hvad du som virksomhed kan gøre for at sikre virksomheden og medarbejdere, så I kan gå sikkert ind i fremtiden.

21. maj 2024 | Læs mere