Artikel top billede

Derfor taler alle it-folk pludselig om DevOps - og derfor kan du brænde nallerne på netop DevOps

DevOps er pludselig blevet det store mantra i mange it-organisationer. Få forklaringen her - og forstå også, hvorfor DevOps kan være en noget kompliceret størrelse at arbejde med.

ComputerViews: En af de nyeste og mest hotte tendenser i mange it-organisationer er 'DevOps'.

DevOps kommer af 'development' og 'operations' og er form for metode og mindset, der kendetegner den moderne it-organisation, hvor samarbejde og integration er nogle af nøgleordene.

Grundlæggende er formålet med DevOps (om det så er kulturelt eller metode-mæssigt) at sikre en mere sammenhængende og effektiv it-organsation og til at eliminere den silo-tankegang og de kløfter, der tidligere har præget mange organisationer.

Mens formålet med DevOps nok giver rigtig god mening for mange it-folk, så er der dog en række udfordringer forbundet med at satse på netop dette koncept - og faktisk kan det hurtigt ende som lidt af en fiasko, hvis man ikke forstår, hvad DevOps reelt indebærer. 

Hænger tæt sammen med agil udvikling

DevOps-tendensen kommer som en naturlig forlængelse af det massive fokus, der nu i en årrække har været på agil softwareudvikling.

Agil softwareudvikling er i dag blevet en mainstream-metode. Forklaringen er ganske simpel: Produktiviteten kan øges.

Læs også: To helt centrale begreber er nøglen til din fremtid i it-branchen

Faktisk viser undersøgelser at det gennemsnitlige antal dage, der er behov for, før udviklingen resulterer i, at man går live med applikationen, kan reduceres fra 89 dage til blot 15 - hvilket er 17 procent af det originale tidsforbrug.

Det skriver rådgivningsfirmaet McKinsey i en analyse af behovet for en reorganisering af mange it-organisationer, hvor netop DevOps nu er blevet det store mantra.

"Mange virksomheder satser nu på DevOps, den næste bølge af innovation inden for softwareudvikling og -levering og en kritisk enabler i forhold til agil softwareudvikling," skriver McKinsey.

"Med denne tilgang til produktudvikling ønsker virksomhederne at integrere deres softwareudviklings-funktioner helt med driften, så teams sammen kan bygge, teste, udrulle og vedligeholde nye digitale applikationer med en højere frekvens og mere effektivt."

Derfor kræver DevOps et brud med siloer

Det er dog ifølge rådgivningsfirmaet stadig de færreste virksomheder, der rent faktisk har udnyttet det fulde potentiale i DevOps-modellen, fordi det forudsætter større forandringer i it-organisationen og i virksomheden i det hele taget.

"DevOps-tilgangen udfordrer de etablerede produktudviklings-normer i de fleste it-organisationer. Historisk set har virksomheder adskilt deres infrastruktur-organisationer (hardware) fra deres applikations-udviklings-organisationer (software), forklarer McKinsey.

"En DevOps-tilgang kræver, at virksomheder river disse organisatoriske siloer ned og dermed markerer en signifikant ændring i it-strategien," lyder det videre.

Samtidig kan en DevOps-satsning kræve, at man er nødt til at genoverveje, hvordan eksterne partnere er involveret i hele processen med softwareudvikling og drift.

Her kan du starte arbejdet med DevOps

It-cheferne skal ifølge McKinsey starte med at anvende DevOps der, hvor det giver mest mening (typisk de områder, hvor hastighed er afgørende).

Samtidig skal man på andre områder (hvor stabilitet eksempelvis er vigtigere end hastighed) finde ud af, hvordan udviklingen og driften fortsat kan være adskilt, mens man samtidig nytænker roller og processer for at modernisere it-organisationen.

Læs også: Besked til it-afdelingerne: I kan snart blive splittet op i to hold

Det er alt sammen med til at gøre DevOps til en noget mere kompleks størrelse end det mirakel-middel, nogle it-organisationer måske har forventet at få med netop en satsning på DevOps.

"Der kan være en signifikant værdi i at implementere DevOps i forhold til både produktivitet og time to market. Men implementeringen af DevOps handler ikke bare om udrulningen af nye it-metoder."

"Det skal behandles som en transformation, der påvirker hele virksomheden - en, der indebærer overvejelser om processer og governance og teknologi," lyder det fra McKinsey.

Læs også:

To helt centrale begreber er nøglen til din fremtid i it-branchen

It-chefens 2015: Derfor skal du droppe kontrol-rollen og finde visionerne frem

Besked til it-afdelingerne: I kan snart blive splittet op i to hold