Artikel top billede

Udstyr til overvågning skal være Canons nye forretningsområde. Her gætter programmet ofrenes alder. Foto: Nicolai Devantier.

Fotogiganten Canon stiller skarpt på at blive verdensmester i overvågningskameraer

Reportage: Efter mobiltelefonen har banket kameraproducenterne gule og blå, skal der findes nye forretningsområder. Canon vil nu bruge sin billedviden til at udvikle avanceret overvågningsudstyr i samarbejde med danske Milestone.

Canon Expo2015, Paris: I dag tages 85 procent af de digitale billeder ikke med et kamera, men med en mobiltelefon.

De smarte mobiltelefoner og fotoprint-tjenester på nettet har således været hårde ved Canons kerneforretning, der gennem mange år har bestået af kameraer og printere.

Hjemmeprinteren er heller ikke længere et must for brugerne, der i stedet viser billederne på skærmen, efter at filerne er gemt i skyen, så de kan tilgås, bare der er netadgang.

Med andre ord: Der skal findes på noget nyt hos Canon.

Overvågning i særklasse

Derfor står det japanske firma med masser af gammel knowhow, som nu skal bruges til nye forretningsområder.

Her er det blandt andet blevet overvågning og software-løsninger til eksempelvis fakturering, der står øverst på firmaets ønskeseddel.

Canon vil udnytte virksomhedens store viden om video og billeder til at gøre overvågningen mere effektiv, og man har i samme moment indgået et samarbejde med det danske overvågningsfirma Milestone og netværksfirmaet Axis.

Og det ligner da også et lukrativt marked.

Alene i Danmark er der opsat 500.000 overvågningskameraer - eller et kamera for hver tiende dansker.

Foto-teknologi og big data

Hvert femte år holder print- og fotogiganten Canon en konference, hvor fremtidens teknologier og forretningsområder vises frem for resten af verden.

Denne gang foregår løjerne i Paris i Frankrig, og her bliver der med stolthed i stemmen fortalt om planerne på overvågningsfronten.

"Overvågning er et af de væsentlige områder, som vi skal tjene penge på i fremtiden," lyder det således fra den europæiske Canon-chef, Rokus van Iperen, da han holder sin keynote på Canon Expo2015, der løber af stablen i denne uge.

Og det handler ikke bare om at videoovervåge en parkeringsplads.

Der er langt større ambitioner, hvor Canons viden om video, billeder og billedbehandling kan smelte sammen til nye løsninger.

Et eksempel er kundeovervågning i supermarkeder, hvor din færden bliver fulgt rundt i butikken.

Næste gang du kommer ind i butikken bliver du naturligvis genkendt, så du kan kortlægges ned i mindste detalje gennem big data-analyse.

Læs også: Teknologidirektør: Derfor er Facebook-reklamer helt til grin

Faktisk fremviste Canon også et system, der kan fastsætte din alder og dit køn alene ud fra billedgenkendelse.

Kom ikke og sig, at Canon ikke vil give dig masser af opmærksomhed i indkøbssituationen.

Et andet eksempel er nye Canon-teknologier, der gør det muligt at optage i mørke uden at benytte de infrarøde kameraer, der tidligere har været nødvendige.

Det giver lagt mere detaljerede optagelser under stjernehimlen.

Skriver dine fakturaer

Et andet område, som Canon rigtig gerne vil bide sig fast i, handler som softwareservices baseret på virksomhedens lange erfaring med dokumenthåndtering i printverdenen.

Den viden omsættes fra papir til ettaller og nuller, og bliver eksempelvis til regnskabs- og faktureringsløsninger i finansielle virksomheder.

"I Danmark er vi omkring 300 ansatte og cirka 40 af dem arbejder med denne type løsninger, eksempelvis som konsulenter," fortæller Else-Marie Westh, der er marketing direktør i firmaets danske afdeling.

"Det er et område, som vi har snakket om i rigtig mange år, men det er først indenfor det sidste par år, der virkelig er sket noget på den front."

Igen en ny måde at benytte den eksisterende viden, der ligger dybt forankret i virksomheden, indenfor et nyt område.

Men også et område med hård konkurrence fra eksempelvis Microsoft eller danske Tradeshift, der også arbejder med e-fakturering.

Læs også: To danske it-firmaer udpeget til Europas næste tech-giganter

Har I også øje på marketing-værktøjer til eksempelvis e-handelsløsningersom, som man ser grafikfirmaet Adobe gøre meget for at udvikle?

"Ikke lige nu, men det er uden tvivl et område, som vi kommer til at se nærmere på i de næste år," siger Else-Marie Westh.

Virksomheden fra Solens Rige svigter dog ikke foto- og printfolket helt. For Canon står da også stadig klar med massevis hardware, der har været virksomhedens store forretning gennem mange år.

Løsningerne rykker dog væk fra hr. og fru Danmark.

I stedet for at sælge et kompakt-kamera vil firmaet forsøge at lokke de mobiltelefonfotograferende personer ind i sit økosystem via apps, der tilbyder forskellige former for efterbehandling af motiverne.

Tiden, hvor denne gruppe både købte et Ixus-kamera og en fotoprinter, er ved at være et afsluttet kapitel, erkender Canon.

Læs også: 
Han var med til at afsløre Stuxnet: "Der er tonsvis af spionageprogrammer"

Retten til dit privatliv er et spil uden regler - og du har intet at skulle have sagt

Kendt it-mand vil være præsident i USA: Vil især bekæmpe overvågning