Fire rødglødende trends presser internettet: Derfor har det svært ved at følge med

Gartner Symposium: Internettet er under pres og har i det hele taget svært ved at klare den hastige udvikling. Især fire tendenser fremhæves som årsagen.

Gartner Symposium: "Der sker en masse spændende ting med internettet i øjeblikket. Vi er begyndelsen af et afgørende vendepunkt."

Sådan lød det fra James Kretchmar, CTO for Akamai Technologies i EMEA, tidligere på ugen til Gartners Symposium i Barcelona.

Her kom Akamai med en statusrapport for internettet, der ifølge virksomheden står over for en række afgørende udfordringer.

Det er måske ikke så underligt, at en virksomhed, der arbejder med blandt andet netværksoptimering, har den vurdering, men Akamais budskab er nu ikke bare grebet ud af cyberspace.

Læs også: Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

Internettet - arkitekturen, protokollerne, webserverne og netværks-knudepunkterne - har grundlæggende udfordringer med at håndtere brugernes mange forespørgsler.

Det er derfor, at ubehagelige og trælse fænomener som overload, network congestion og langsomme svartider eksisterer.

Akamai fremhævede, at især fire hotte tendenser er med til at presse internettet:

1: Alle de mobile enheder
"Det er ikke nogen overraskelse for nogen, at der sker et skift mod det mobile, men færre forstår, hvad det betyder for brugerne og for arkitekturen," forklarede James Kretchmar.

"Den gennemsnitlige tid, det tager at loade en webside, er blevet langsommere over de senere år. Det bliver langsommere for brugerne."

"Siderne bliver tungere. Der er mere JavaScript involveret, der er langt flere billeder i langt højre opløsning, der er mere CSS, og der er mere tredjepartsindhold," forklarede James Kretchmar.

Læs også: De mobile platforme storhitter - men vi begår en fejl med gamle data og applikationer

"Men væksten i den mobile data er den primære årsag. Der er en eksponentiel vækst i data på de mobile netværk. Og slutbrugerne forventer, at siderne opfører sig præcis som på desktoppen."

Akamai-CTO'en pegede på, at der er masser af ting, der kan gøres - og bliver gjort - for at løse minimere problemerne.

Eksempelvis at reducere antallet af forespørgsler fra browseren til serveren og at anvende cache-løsninger og adaptive streaming-teknologier.

2: Video
Fra VM i fodbold i Sydafrika i 2010 til VM i Brasilien i 2014 blev videotrafikken ved de vigtige kampe mere end ottedoblet.

Det afslørede Akamai i præsentationen om internettes udfordringer.

Det er dog slet ingenting imod, hvad Akamai forventer, der vil ske frem mod 2020.

Her mener netværks-virksomheden ikke, at det er urealistisk, at 2,5 milliarder mennesker på samme tid vil se en liveevent i en videokvalitet, der er lidt højere end DVD-kvalitet, men dog endnu ikke i 4K.

"Det vil kunne ødelægge internettet. Vi er nødt til at tage nye teknologier ind i overvejelserne på grund af det, der vil ske i de kommende år," lød det fra James Kretchmar.

Læs også: Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

Nogle af de mulige løsninger, Akamai fremhævede, er Hybrid HTTP/UDP delivery, multicast, intelligent prepositioning og peer assisted delivery.

"Og der skal mere intelligens ind i enhederne i hjemmene. Det vil blive kompliceret at finde ud af, hvilken teknologi der skal anvendes på hvilket tidspunkt."

3: Sikkerhed
Den tredje tendens, der er med til at presse internettet og webserverne, er de it-kriminelles øgede aktivitet - ikke mindst med DDoS-angreb.

"Det er ikke længere interessant, når et angreb finder sted. Det er bare en del af spillet, at man bliver angrebet hele tiden."

"Angrebene bliver større og mere sofistikerede, og det er ikke let at beskytte sig," sagde James Kretchmar.

Ifølge Akamai er stadig flere angreb fokuseret på at stjæle data og finansielle oplysninger - og ofte bruges DDoS-angrebene til at maskere det egentlige formål.

Læs også:Seks vigtige principper: Her er den nye måde at arbejde med it-sikkerhed på

James Kretchmar nævnte samtidig Shellshock og Heartbleed som to konkrete sikkerhedshændelser i de senere år, der har udstillet internettets svagheder.

"De afslører fundamentale svagheder i den måde, som internettet er designet på."

4: Netværk i virksomhederne
Sidste tendens, der er med til at udfordre internettet og udstille svaghederne, er erhvervslivets øgede afhængighed af stabile og hurtige forbindelser.

"Der sker fundamentale forandringer med virksomhedernes netværk," sagde James Kretchmar til salen i Barcelona.

Han fremhævede blandt andet, at virksomhederne ønsker at anvende iPad-apps direkte på stedet, hvor kunderne er, og at de stigende grad anvender cloud-applikationer.

"Der sker en øget udbredelse, men latency ødelægger performance. Det er et problem i forhold til at anvende disse tredjepartsapplikationer," mente Akamai-CTO'en.

"Hvordan gør vi enterprise-netværket pålideligt, hurtigt og sikkert på samme måde, som vi har gjort med internettet?" lød hans spørgsmål til tilhørerne.

"Dette er de store udfordringer. Det er komplicerede problemer. Og det her er bare begyndelsen."

"Realiteten er, at vi er ved et vendepunkt. Der vil ske store forandringer med de fundamentale teknologier og arkitekturer på internettet."

Læs mere fra Gartners Symposium her:

Opråb til it-cheferne: I har misforstået noget helt grundlæggende ved cloud computing

De mobile platforme storhitter - men vi begår en fejl med gamle data og applikationer

Seks vigtige principper: Her er den nye måde at arbejde med it-sikkerhed på

Derfor er du tvunget til at dele dine data og algoritmer med resten af verden

Algoritmernes tid er kommet - snart vil de ændre alt for din virksomhed

Premium
Skat gør klar til mangeårigt kæmpeudbud til mere end kvart milliard kroner
Skat sender central kæmpeopgave til mere end en kvart milliard kroner i udbud. Opgaven håndteres i dag af KMD, der tidligere har budt langt under udbudsprisen.
Computerworld
Det nye MitID er et tigerspring for bedre cybersikkerhed
Klumme: Det nye MitID er en enestående mulighed for et markant løft af it-sikkerheden i danske kommuner. Med baggrund i udfasningen af det nuværende NemID kan de samtidig forbedre og styrke deres it-systemers værn overfor cyberangreb.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Regner din ferie væk? Brug tiden på at søge en af disse otte stillinger, der er ledige netop nu
Det sjasker ned over hele Danmark. Du kan bruge de våde sommerdage på at søge et af disse otte job, der er ledige lige nu.
White paper
Sådan: Beskyt virksomheden effektivt mod mailbårne angreb
Mailserveren er rykket i skyen, typisk i form af Office 365, men det er truslerne også. For trods højt sikkerhedsniveau hos Microsoft er virksomhederne mindst lige så udsat for mailbårne cyberangreb som førhen. Enten i form af social engineering – hvor angriberne prøver at lokke adgangsgivende informationer ud af medarbejderne, i form af phishing eller gennem deciderede malwareangreb. Dertil kommer forsøg på svindel i form af eksempelvis CEO-fraud, falske fakturaer og meget andet. Denne hvidbog giver et opdateret overblik over angrebsformerne og konkrete bud på, hvordan du bedst forebygger, at din virksomhed rammes.