Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Lander mellem to stole: Derfor vil myndigheder ikke tage sig af CSC's store udbuds-skandale

Hverken Klagenævnet for Udbud eller EU-Kommissionen kommer til at tage skandalen om manglende udbud af offentlige millionkontrakter til CSC op. Det er der særlige grunde til.

Rigspolitiet og Skats årelange lovbrud med udbudsfrie forlængelser af millionkontrakter til CSC får sandsynligvis ingen konsekvenser.

For sagerne kommer aldrig forbi Klagenævnet for Udbud eller EU-Kommissionen, som kan behandle dem.

Ingen anmelder
Som Computerworld før har beskrevet, er det usandsynligt, at sagerne bliver meldt til Klagenævnet for Udbud.

De it-selskaber, som kan anmelde sagerne, ser gerne, at deres brancheforeninger gør det, men brancheforeningerne vil hellere tale sig til rette end anmelde.

Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen kan også anmelde sagerne til Klagenævnet for Udbud. Men den anmelder kun sager, hvor der er tvivl om lovligheden. Og det er der bestemt ikke, da alle parter klart erkender, at det er ulovligt, at ordrerne ikke har været i udbud.

Det kan du læse mere om her: Skats direktør: Jeg ved godt, at vores CSC-kontrakt er ulovlig

og her: Eksperter om Rigspolitiets CSC-kontrakter: Det er et klart brud på loven

Danmark er en duks
Tilbage står muligheden for, at EU-kommissionen vælger at se nærmere på sagen.

Men det er ikke en realistisk mulighed, at EU-kommissionen skulle fatte interesse for en sag af den type, fortæller partner i advokatselskabet Lett, René Offersen.

"EU-kommissionen tager det op, hvis det er principielt i et EU-perspektiv. Så tanken, om at det skulle interessere EU kommissionen, er ikke nærliggende," siger han.

For sammenlignet med andre EU-lande er Danmark faktisk en udbuds-duksene, og EU-kommissionen spilder ikke sit krudt på dukse.

"Når kommissionen ser på sit landkort, tænker den nok ikke, at Danmark har brug for et vink med en vognstang om, at reglerne skal overholdes."

Ingen klage-adgang

Og det er helt op til EU-kommissionen, om den vil tage sagerne op eller ej, forklarer René Offersen.

"Der er ikke nogen klageadgang til kommissionen, men Kommissionen holder øje med om medlemmerne overholder EU-lovgivningen."

Og det gør Danmark i høj grad, mener René Offersen.

"EU-domstolen har jo, særligt tidligere, haft rigtigt mange sager med manglende udbud fra Sydeuropa, men fra Nordeuropa er det mere sager, hvor man mener, at der er begået en fejl i et udbud. Så de her sager er undtagelser."

Klagenævnet eller ingenting

René Offersen medgiver, at der teoretisk set er andre muligheder for at få sagerne behandlet.

Eksempelvis kan anklagemyndigheden rejse en sag om straffeansvar. Men man skal nok ikke sætte sin lid til den mulighed.

"Alt andet end Klagenævnet for Udbud er som udgangspunkt spekulationer," vurderer han.

"Anklagemyndigheden i Danmark kan teoretisk set rejse en sag om strafansvar, men det er aldrig sket og det gør det heller ikke."

Heller ikke Rigsrevisionens varslede undersøgelse af udbud af offentlige it-kontrakter kan for alvor få konsekvenser.

For den bliver i virkeligheden ikke en sag om lovligheden af de manglende udbud, forklarer René Offersen.

"Rigsrevisionen er et helt andet system, som ikke har særligt meget med de udbudsretslige aspekter at gøre. Rigsrevisionen kan spørge til det økonomiske i sådan en sag. Og det kan sagtens være, at det økonomisk set er fornuftigt nok at Skat undlader udbud. For eksempel hvis Skat har skønnet, at der vil være uforholdsmæssige udgifter forbundet med at lave et udbud."

Læs også: Sådan kan Skat og Rigspolitiet slippe ud af det ulykkelige ægteskab med CSC




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere