Artikel top billede

Så mange danskere har fået fiber-bredbånd i de seneste 10 år

10 år med massive fiber-investeringer i Danmark har allerede ført til en betydelig vækst i antallet af danskere, der har fiber-baseret bredbånd. Meget tyder på, at der nu kommer yderligere fart på udrulningen.

377.077.

Så mange fiber-abonnementer til private var der i Danmark ved udgangen af første halvår 2015.

Det viser den seneste statistik fra Energistyrelsen.

Tallet er interessant, fordi mange danskere - ikke mindst Computerworlds læsere - ofte giver udtryk for, at det går for langsomt med udrulningen af fiber i Danmark.

Om det rent faktisk går for langsomt, må være en politisk diskussion, men at der er sket en betydelig udvikling over de seneste 10 år, dokumenter statistikken fra Energistyrelsen.

Går vi præcis 10 år tilbage til midten af 2005, var der dengang blot 4.575 fiber-abonnementer til private i Danmark.

Mere fiber på vej

Samtidig er det værd at bemærke, at der år for år har været tale om en stigning i antallet af fiber-abonnementer, og at der ikke er meget der tyder på, at den udvikling begynder at klinge af.

Tværtimod er der snarere udsigt til, at der nu kommer yderligere fart på fiber-udrulningen. 

Læs mere her: To helt konkrete tilbud på fiberbredbånd fra TDC og Hiper - det får du for pengene

Et selskab som Hiper er for nylig begyndt at levere fiber-løsninger baseret på TDC's infrastruktur, hvilket så også har fået TDC til selv at sende breve med fiber-tilbud afsted mod nogle danskere. Læs mere om det her.

Også i det jyske ske der ting og sager på fiber-markedet.

Syd Energi og Nyfors vil fusionere for bedre at kunne sætte turbo på fiberudrulningen.

Selskaberne har meldt ud, at det er planen, at fiberudrulningen hos nordjyske Nyfors øges helt op til 95 procent af området over de kommende fem år mod de nuværende cirka 56 procent.

I den syddanske del af selskabet når fibernettet i dag ud til godt 80 procent, og her vil udrulningen fortsætte til cirka 8.000 husstande årligt, blev det samtidig oplyst i september af SE.

Der er også flere steder sat gang i lokale initiativer, der skal fremme fiberudrulningen. Et eksempel er projektet i Ringkøbing-Skjern, der skal sikre alle borgere fiber-bredbånd inden 2020. Læs mere om det her.

Flere danskere får 100 Mbit-bredbånd

Lad os vende tilbage til telestastikken fra Energistyrelsen, der altså tager udgangspunkt i situationen i midten af 2015 i Danmark.

Her fremgår det, at "antallet af fastnet bredbåndsabonnementer med mindst 100 Mbit/s er mere end femdoblet fra 42.000 til 220.000 fra midten af 2014 og et år frem."

"Den startede på et lavt niveau, og andelen af det samlede antal fastnet bredbåndsabonnementer, som har mindst 100 Mbit/s, er vokset fra 1,8 til 9,2 procent," forklares det i telestatistikken.

Her kan man også læse, at abonnementer med mindst 50 Mbit/s download har haft en vækst på 144 procent i samme periode.

"Det er teleselskabernes opgradering af hastighederne på abonnementer via kabel-tv-nettet samt fiberabonnementer, som er årsagerne hertil," forklarer Energistyrelsen, der kan oplyse, at der kom 53.000 nye abonnementer på fiber-bredbånd fra første halvår 2014 til første halvår 2015.

Det svarer til en stigning på 14,4 procent.

377.000 af de 420.000 fiber-abonnementer er som sagt til private.

TDC er størst

TDC er fortsat Danmarks største bredbåndsleverandør med en markedsandel på 54 procent i første halvår 2015.

Nummer to er Stofa med 11,5 procent, mens Telenor som nummer tre har syv procent af det danske bredbåndsmarked.

Det er dog værd at bemærke, at der også er en kategori med "andre" leverandører, der har en samlet markedsandel på 18,6 procent, hvor der formentlig er nogle af de rene fiberselskaber inkluderet.

Læs også:

To helt konkrete tilbud på fiberbredbånd fra TDC og Hiper - det får du for pengene

100 Mbit-bredbånd i Danmark femdoblet på et enkelt år - men der er et men...

Hiper klar med gigabit-bredbånd på TDC's net: Kan disse priser kapre kunder?

Ny priskrig i den danske telebranche: Derfor ender tele-priskrige igen og igen med opkøb