Artikel top billede

Brugernes valg: Her er verdens mest anvendte antivirusprogrammer til pc og telefon

Her er oversigten over de antivirusprogrammer, som folk anvender mest på både telefonen og computeren.

Der er masser af testfolk og ikke mindst salgspersoner, som fremhæver fortræffeligheder ved de forskellige sikkerhedsprodukter, der skal beskytte computeren eller telefonen mod ondsindet kode.

Læs også: Sikkerhedsfirmaer er fyldt med tomme løfter: Find da selv dine sikkerhedshuller og spar kassen

Men hvad anvender folk egentlig i praksis?

Det spørgsmål har AV-Comparatives fra Østrig sparket ud til brugerne i hele verden i håbet om at komme nærmere et svar. 

Ligeledes har organisationen forsøgt at finde ud af, hvor ofte den almindelige bruger støder på sikkerhedsproblemer i hverdagen.

Indsamlingen af data har fundet sted mellem den 7. og 21. december 2015, og der er høstet svar fra 2.022 brugere spredt ud over hele kloden.

På kortet til højre kan du se, hvor svarene kommer fra.

De størst grupper kommer fra Europa og Nordamerika, men også lande som Rusland og Kina ligger højt på svarbarometeret.

Microsoft dominerer harddisken

Lige godt 90 procent beretter, at de anvender Windows 8.1 eller nyere version af Microsofts styresystem, når det handler om computerplatformen.

Du kan finde test til Mac her: Test af otte antivirus-programmer til Mac: Her er det bedste

Og til Windows her: Stor test: Her er de bedste antiviruspakker lige nu

De mest populære browsere er Chrome og Firefox, der hver især tegner sig for cirka 40 procent. De sidste 20 procent fordeler sig mellem Edge, Internet Explorer, Safari og andre.

På mobilen står Android for 68 procent af brugerne med Apple (18 procent) og Windows Mobile (ni procent) på de efterfølgende pladser.

En ud af tre betaler ikke

Det er kun lige under to ud af tre, der har valgt en sikkerhedsløsning, der koster penge.

Tallet skal tages med et gran salt, da det er ganske populært i eksempelvis Asien at få gratis sikkerhedsprodukter, hvilket eksempelvis store kinesiske virksomheder Baidu og Qihoo praktiserer.

Det er dog i Nordamerika, at der er flest gratister. I denne region anvender cirka 30 procent af brugerne et gratis sikkerhedsprodukt.

Fire procent bruger slet ikke sikkerhedsprogrammer på computeren, mens det tilsvarende tal for mobiler er på 30 procent.

Måske er gratis dog ikke altid helt gratis. Læs mere om det her: Antivirus-producent: Vi sælger din surf-historik til reklamefirmaer

Desuden fortæller knap 60 procent, at de bare installerer programmet og anvender standardindstillingerne, mens de resterende 40 procent konfigurerer programmet, så det passer til behovet.

På pc-platformen fordeler de mest populære sikkerhedsprodukter fordelt på fire forskellige verdensdele sig således. Topprodukterne ligger dog tæt på hinanden i popularitet.

Knap tre procent af brugerne beretter, at de har oplevet at deres sikkerhedsprogram har fejlet og sluppet ondsindet kode ind indenfor den seneste uge.

Yderligere tre procent har oplevet det samme problem indenfor den seneste måned. 86 procent fortæller, at sikkerhedsprogrammet ikke har sluppet noget igennem i det seneste halve år.

Omvendt har 35 procent oplevet, at sikkerhedspakken har blokeret for malware eller andet inden for den seneste uge.

På mobilsiden fordeler producenterne sig således med Avast som topscorer i tre ud af fire regioner.

Du kan finde en test af antivirusprodukter til Android-mobilen her: Test af 20 antivirus-programmer: Her er den bedste av-software til din Android-mobil

PC World og Computerworld placerer sig i øvrigt som nummer to og tre på listen over de mest troværdige sikkerhedsformidlere.

Du kan se hele undersøgelsen her (PDF)

Læs også:
Masser af antivirus-software fyldt med sårbarheder: Kan være åben smutvej for hackere

Ineffektiv og gammeldags: Har antivirus overhovedet nogen fremtid?

Gal eller genial: Mød den russiske sikkerhedskonge med X-Factor i verdensklase

Krypteret Bluetooth: Sikkerheds-dongle kan erstatte alle dine password og nøgler