Apple i gang med stor mystisk milliard-satsning: Hvad er der i gære?

ComputerViews: Apple foretager mystiske milliard-investering, og det kan være et tegn på, at virksomheden er i gang at forandre sig fundamentalt

Der gik et sus gennem Twitter natten mellem torsdag og fredag i sidste uge, da det kom frem, at Apple havde investeret 6,5 milliarder kroner i det kinesiske selskab Didi Chuxing, der ofte omtales som det kinesiske svar på Uber.

For selv om Didi Chuxing er et nærmest ukendt navn for de fleste europæere og amerikanere, så er det alligevel en nyhed, der er værd hæfte sig ved. 

For det er en sjældenhed, at Apple på denne måde investerer i et stort iværksætterselskab, der som Didi Chuxing er knap 130 milliarder kroner værd.

Apple strategi er derimod at opkøbe mindre selskaber, der besidder en særlig teknologi, som Apple er interesseret i.

Når Apple alligevel vælger at investere i Didi Chuxing er det næppe, fordi Apple pludselig ser store økonomiske muligheder i at kaste sig ind i venture-kapital-branchen. Apple bekymrer sig næppe synderligt i et eventuelt fremtidig økonomisk afkast.

Vi må i stedet antage, at der er tale om en investering af strategisk betydning. En investering der sender et signal om, hvor Apple er på vej hen som virksomhed. 

Læs også: Derfor har iPhone-salget ramt muren - og sådan kommer Apple tilbage på vækstsporet

"Follow the money"
Investeringen viser for det første, at Apple har en stor strategisk interesse i Kina, der gennem de næste år meget vel kan gå hen at blive Apples største marked.

Men det siger også noget om hvilke produkt-områder, som Apple har fokus på. 

For det har længe været noget nærmest en offentlighed hemmelighed, at Apple arbejder på et bilrelateret projekt, og investeringen i Didi Chuxing bekræfter derfor, at Apple har en intens interesse i fremtidens transporformer.

Akkurat som vi har set det hos traditionelle bilfabrikanter, hvor vi tidligere på året så, at den amerikanske bilgigant General Motors investerede en halv milliard dollar i Ubers konkurrent Lyft. Ønsker vi at vide, hvor Apple er på vej hen, må vi ganske enkelte følge pengestrømmene.

"Follow the money", som man siger.

Det kan vi med fordel gøre ved at kaste et bilk på Apples seneste kvartalsregnskab. For her finder vi en interessant udvikling. 

Bruger milliarder på forskning
Apple-analytikeren Neil Cybart publicerede for nylig en regnskabsanalyse, der viste, at Apple i disse år øger sine investeringer i forskning dramatisk.

Således ventes selskabet at bruge intet mindre end 10 milliarder dollar - altså mere end 65 milliarder kroner - på "research & development" i 2016. Det er en stigning på 30 procent i forhold til sidste år, og det er mere end en tredobling på blot fire år. 

Det er ikke mindst bemærkelsesværdigt set i lyset af, at Apples udgifter til forskning gennem de seneste år er vokset i hastigere tempo end Apples omsætning.

Apple har i mange år været mere tilbageholdende med R&D-investeringer end mange andre store selskaber. Men som Neil Cybart konkluderer, er en så pludselig og dramatisk øgning af investeringerne et tegn på, at Apple arbejder på noget stort. En sådan stigning sker ikke blot, fordi Apple arbejder på et par nye urremme til Apple Watch eller en ny streamingtjeneste.

Det er udgifter i dette omfang, der er nødvendige, hvis Apple eksempelvis ønsker at bygge en bil. 


Læs også: Her er Apples store problem - og det er ikke faldet i iPhone-salget


Derfor bygger Apple en bil
Apple er gennem de seneste år blevet et iPhone-selskab. I sidste kvartalsegnskab kom 65 procent af Apples omsætning fra netop iPhonen.

Apple er altså ekstremt afhængig af iPhonens succes, og det kan være et problem for Apple. Især fordi det seneste kvartalsregnskab for første gang nogensinde viste et faldende iPhone-salg. 

Derfor har Apple brug for et nyt produkt, der kan gøre virksomheden uafhængig af iPhonen.

Det vil dog kræve en større omstilling af virksomheden. Det man på "Silicon Valley-lingo" kalder for en pivot

En øvelse som vi gentagne gange har set Apple udføre, da virksomheden i 2001 lancerede iPoden og senere iPhonen og dermed cementerede, at Apple ikke længere blot var en producent af computere.

Det er en pointe, der blev understreget, da Apple i 2007 skiftede navn fra Apple Computers til Apple Inc. 

En lancering af en bil kan være endnu et sådant dramatisk kursskifte.

Et kursskifte som er nødvendigt, hvis Apple vil opleve en ny periode med høj vækst. Det er dog også et risikabelt kursskifte, der indebærer risikoen for et flop af episke proportioner.

Læs også: 
Er disruption blevet et meningsløst bullshit-begreb?


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Sådan: Giv medarbejderne frit valg og øg arbejdsglæden
Mange virksomheder udleverer stadig samme smartphone, laptop eller tablet til alle medarbejderne. Det kan koste dyrt på produktivitet, effektivitet, arbejdsglæde – og reelt også medføre ressourcespild, massivt øget administration og øgede sikkerhedsrisici. Men det behøver slet ikke at koste ekstra, hvis du giver medarbejderne indflydelse på, hvilke enheder de skal arbejde på. Tværtimod kan du med en gennemtænkt choose-your-own-device-aftale stille præcis det udvalg af enheder og tilbehør til rådighed, som både lever op til medarbejdernes forventninger og virksomhedens sikkerhedskrav.