Blev it og teknologi lige politikernes darling, mens jeg kiggede væk?

Politikerne er stadig mere fascinerede af de omstillingsparate og internationalt orienterede teknologivirksomheder. Det er er forståeligt, men de bliver selv nødt til at komme op i tempo.

H. C. Andersen kunne ikke have skrevet historien bedre. For hvor it- og teknologi de sidste 10-15 år var den grimme ælling bagerst folketingssalen, er teknologi og teknologivirksomheder pludseligt ombejlede og dukker op her, der og alle vegne.

Hos Liberal Alliance, hvis helt nye it-udspil handler om disruption og en teknologidrevet forandring af den offentlige sektor.

Hos statsminister Lars Løkke Rasmussen, hvor tidligere SAP-direktør Jim Hagemann Snabe i maj holdt tale om digitalisering på Marienborg-topmødet.

Og hos Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen, som 12. juni nedsatte det såkaldte produktionspanel 4.0.

Panelet består af repræsentanter fra klassiske virksomheder som Danfoss og Danish Crown, men også af it-firmaer som QueueIt, CSC Danmark, Universal Robots, 1508.dk og Google.

Panelet skal det næste års tid diskutere, hvordan der kommer fart på den digitale omstilling hos små og mellemstore virksomheder.

Politikernes fascination af de omstillingsparate og internationalt orienterede teknologivirksomheder er forståelig. For teknologien - og ikke mindst vores måde at bruge den på - ændrer lige nu verden.

Teknologivirksomhederne har ikke svaret, men de har i det mindste en ide
Kodeordet er, som Jim Hagemann Snabe sagde på Marienborg, digitalisering. 

Et ord som dækker over, at en teknologisk tsunami længe har samlet kræfter, men nu hastigt nærmer sig vores kyster. Og når tsunamien for alvor rammer, vil den ændre arbejdsformer og selv de gode middelklassejob, som vi længe har betragtet som sikre i en verden fuld af forandring.

Det har teknologivirksomhederne længe prædiket. Og mens de ikke nødvendigvis har svarerne, så har de i det mindste en række pejlemærker i en mildest tal usikker fremtid.

Derfor valfarter politikerne i disse dage til store virksomheder som Google, Microsoft og Apple, hvor de modtages med åbne arme.

Især den såkaldte "sense of urgency", oplevelsen af behovet for hastig forandring, smitter forhåbentligt af på gæsterne under besøgende.

For der er i den grad behov for forandring. Og den er ikke kun teknologisk. Eller blokeret af træge embedsmænd.

I stedet peger pilen direkte mod de samme politikere, som taler om behovet for forandringer. Der er ikke nogen vej uden om: De skal op i tempo.

Det klinger simpelthen hult at tale om digitalisering, om at små og mellemstore virksomheder skal digitaliseres, eller at vi andre skal omfavne forandringen, når det politiske niveau selv kører i slæbesporet.

Det er i hvert fald indtrykket, når de selvsamme politikere brugte 4-5 år på at diskutere internet og mediestøtte, mens store internationale koncerner støvsugede det danske annoncemarked for milliarder hvert år.

Og det nytter ikke noget at diskutere taxa-lov næsten to år efter at Uber indtog København.

For uanset om man er for eller imod Uber. Og uanset hvad produktivitetspanelet kommer op med om et år, så skal der træffes politiske beslutninger.

I dag, ikke i morgen.

Se også videoen herunder hvor forfatter Jesper Bove fortæller om, hvordan digitaliseringen udfordrer både samfund og virksomheder.


Computerworld
Alka lancerer eget mobilselskab - trykker priserne helt i bund: "For os handler det ikke om at tjene penge"
Forsikringsselskabet Alka lancerer eget mobilselskab, der ifølge selskabet bliver Danmarks billigste.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Overser du muligheder for at optimere din Dynamics-investering?
Der er omfattende og ofte oversete muligheder for at understøtte centrale forretningsprocesser med Dynamics 365 Finance & Operations. For eksempel i form af fuld EDI-integration, som optimerer logistik og forsyning. Eller ved at automatisere håndteringen af konsignation eller centrale processer vedrørende elektronisk dokumentflow og dropshipping. Læs mere i dette whitepaper, der også går i dybden med fire konkrete cases.