Chromebooks storsælger på kriseramt pc-marked - men det danske marked skiller sig ud

Chromebooks er en af de få succeshistorier på det ellers lunkne pc-marked. Det danske marked skiller sig dog noget ud.

Googles Chromebooks er for alvor ved at få fat i kunderne - i hvert fald på nogle af de markeder i verden, hvor det giver mening med cloudbaserede klienter, der har begrænset offline-funktionalitet.

Analysefirmaet Gartner forudser, at antallet af solgte Chromebooks på verdensplan vil vokse med 18 procent i år i forhold til 2015.

"Sidste år blev der solgt 6,5 millioner maskiner, så salget i år vil lande på et sted mellem 7,5 millioner og 8 millioner," fortæller Gartner-analytikeren Mikako Kitagawa til Computerworlds internationale nyhedsbureau.

Det er dog stadig kun en meget lille del af verdens totale pc-marked, som Gartner regner med vil udgøre 290 millioner solgte enheder i år.

Men Chromebooks er et af de eneste lyspunkter, når det gælder vækst i det traditionelle pc-salg. De andre lyspunkt er Windowsbaserede 2 i 1-maskiner og gaming-pc'er.

Se de seneste forudsigelser fra Gartner her

90 procent bliver solgt i USA
Langt hovedparten - 90 procent - af Chromebook-maskinerne bliver solgt i USA. Europa er det næststørste marked.

"Til gengæld går det skidt i Sydamerika, Afrika og Asien. Muligheden for internetforbindelse er vigtig i den sammenhæng. Samtidig er det langt fra alle steder, man kan købe en Chromebook. På verdens største pc-marked, Kina, er udbuddet for eksempel begrænset," siger Mikako Kitagawa.

På den anden side er folk i lande som Australien og New Zealand i følge Gartner ved at få øjnene op for, hvordan man bedst udnytter en Chromebooks potentiale.

Har godt fat i de studerende
I USA og Canada er det især studerende, som køber Chromebooks.

"Undervisningsinstitutionerne har den nødvendige trådløse infrastruktur, og så er Chromebooks billige og nemme at vedligeholde," siger Mikako Kitagawa.

Og der er solide vækstmuligheder, hvis Chromebooks for alvor kan få hul på det private marked og det professionelle marked, mener Gartner.

Men Chromebooks er slet ikke i færd med at erstatte Windowsbaserede pc'er, og da slet ikke på det professionelle marked, hvor Windows er den foretrukne platform til at afvikle offline-applikationer.

"Flere virksomheder er dog ved at finde områder, hvor Chromebooks kan bruges. For eksempel som en effektiv laptop nummer to eller som en slags tynd klient til webapplikationer," siger Mikako Kitagawa.

Lavere vækstudsigter i Danmark
I Danmark er der udsigt til en noget lavere vækst end 18 procent i salget af Chromebooks, mener IDC-analytikeren Anders Elbak.

IDC har ikke et konkret bud på væksten i Danmark, men IDC forventer, at Chromebooks markedsandel i Vesteuropa vil vokse fra 1,5 procent i 2015 til 6 procent i 2020.

"Chromebooks har ikke særlig godt fat i uddannelsessektoren i Danmark, så her er der bestemt vækstmuligheder. I Sverige går det bedre på det område," siger Anders Elbak.

I 2014 og 2015 blev der ifølge IDC solgt henholdsvis 29.000 og 32.000 Chromebooks i Danmark.

Det skal sammenlignes med et samlet marked for pc'er på 1.074.000 i 2014 og 872.000 i 2015, hvilket svarer til, at Chromebooks markedsandele var på 2.7 procent og 3.7 procent.

Dog skal man være opmærksom på, at IDC kategoriserer de såkaldte 2in1's som tablets, så for eksempel indgår Microsoft Surface-enheder ikke i ovenstående tal.

Forbrugerne mangler interesse
"Forbrugerne i Danmark har ikke rigtig vist interesse for Chromebooks. Nogle af maskinerne har selv med den lave pris taget i betragtning virket billige, og mange har savnet en touchskærm. Og så mangler der en del apps for at det giver mening for flere private forbrugere," mener Anders Elbak.

Problemet med manglende apps er Google helt klar over, og på den seneste udviklerkonference annoncerede Google, at Chromebooks snart får adgang til Android-apps i Google Play. 

Når det gælder virksomhederne, er Chromebooks endnu ikke et indlysende førstevalg, mener han.

"Det kræver et totalt skift til cloudbaserede applikationer, og hvis virksomheden bruger ERP og lignende systemer, er det svært at skifte," siger Anders Elbak.

Dustin tror på vækst
En af de rigtig store forhandlere i Norden, Dustin, tror også på nordisk vækst for Chromebooks.

"Frem for alt er de meget populære i skolerne. Men i takt med, at alt bliver mere cloudbaseret, er det vores vurdering, at der også vil være øget salg af Chromebooks til virksomheder," lyder det fra Eva Ernfors, kommunikationsansvarlig i Dustin.Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere


Bedre EDI til SAP

Mød førende danske virksomheder, der alle bruger SAP, og hør hvordan de har tacklet komplekse forretningsudfordringer med EDI. Lær af erfaringer fra Lemvigh-Müller og BESTSELLER, få INVIXO’s 5 skridt til bedre EDI, og hør om SAP’s seneste, massive satsning på deres integrationsplatform.

27. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan kan du arbejde effektivt uanset tid, sted og type af enhed
Hvad nu hvis dit arbejde, din information, dine processer og teknologien bag ved, var organiseret på en måde så det passede til din organisation – alt sammen guidet af en intelligent udgave af det digitale arbejdsrum? Det er visionen bag Atea og Citrix´s samarbejde med digital workspace – en smartere og mere effektiv måde at arbejde på. I dette whitetpaper kan du derfor læse om, hvordan du kan skabe et mere effektivt og brugervenligt arbejdsrum uanset tid, sted og enhed. En løsning der på en gang er både enkel og som sætter brugeren i centrum.