Artikel top billede

Chromebooks storsælger på kriseramt pc-marked - men det danske marked skiller sig ud

Chromebooks er en af de få succeshistorier på det ellers lunkne pc-marked. Det danske marked skiller sig dog noget ud.

Googles Chromebooks er for alvor ved at få fat i kunderne - i hvert fald på nogle af de markeder i verden, hvor det giver mening med cloudbaserede klienter, der har begrænset offline-funktionalitet.

Analysefirmaet Gartner forudser, at antallet af solgte Chromebooks på verdensplan vil vokse med 18 procent i år i forhold til 2015.

"Sidste år blev der solgt 6,5 millioner maskiner, så salget i år vil lande på et sted mellem 7,5 millioner og 8 millioner," fortæller Gartner-analytikeren Mikako Kitagawa til Computerworlds internationale nyhedsbureau.

Det er dog stadig kun en meget lille del af verdens totale pc-marked, som Gartner regner med vil udgøre 290 millioner solgte enheder i år.

Men Chromebooks er et af de eneste lyspunkter, når det gælder vækst i det traditionelle pc-salg. De andre lyspunkt er Windowsbaserede 2 i 1-maskiner og gaming-pc'er.

Se de seneste forudsigelser fra Gartner her

90 procent bliver solgt i USA

Langt hovedparten - 90 procent - af Chromebook-maskinerne bliver solgt i USA. Europa er det næststørste marked.

"Til gengæld går det skidt i Sydamerika, Afrika og Asien. Muligheden for internetforbindelse er vigtig i den sammenhæng. Samtidig er det langt fra alle steder, man kan købe en Chromebook. På verdens største pc-marked, Kina, er udbuddet for eksempel begrænset," siger Mikako Kitagawa.

På den anden side er folk i lande som Australien og New Zealand i følge Gartner ved at få øjnene op for, hvordan man bedst udnytter en Chromebooks potentiale.

Har godt fat i de studerende

I USA og Canada er det især studerende, som køber Chromebooks.

"Undervisningsinstitutionerne har den nødvendige trådløse infrastruktur, og så er Chromebooks billige og nemme at vedligeholde," siger Mikako Kitagawa.

Og der er solide vækstmuligheder, hvis Chromebooks for alvor kan få hul på det private marked og det professionelle marked, mener Gartner.

Men Chromebooks er slet ikke i færd med at erstatte Windowsbaserede pc'er, og da slet ikke på det professionelle marked, hvor Windows er den foretrukne platform til at afvikle offline-applikationer.

"Flere virksomheder er dog ved at finde områder, hvor Chromebooks kan bruges. For eksempel som en effektiv laptop nummer to eller som en slags tynd klient til webapplikationer," siger Mikako Kitagawa.

Lavere vækstudsigter i Danmark

I Danmark er der udsigt til en noget lavere vækst end 18 procent i salget af Chromebooks, mener IDC-analytikeren Anders Elbak.

IDC har ikke et konkret bud på væksten i Danmark, men IDC forventer, at Chromebooks markedsandel i Vesteuropa vil vokse fra 1,5 procent i 2015 til 6 procent i 2020.

"Chromebooks har ikke særlig godt fat i uddannelsessektoren i Danmark, så her er der bestemt vækstmuligheder. I Sverige går det bedre på det område," siger Anders Elbak.

I 2014 og 2015 blev der ifølge IDC solgt henholdsvis 29.000 og 32.000 Chromebooks i Danmark.

Det skal sammenlignes med et samlet marked for pc'er på 1.074.000 i 2014 og 872.000 i 2015, hvilket svarer til, at Chromebooks markedsandele var på 2.7 procent og 3.7 procent.

Dog skal man være opmærksom på, at IDC kategoriserer de såkaldte 2in1's som tablets, så for eksempel indgår Microsoft Surface-enheder ikke i ovenstående tal.

Forbrugerne mangler interesse

"Forbrugerne i Danmark har ikke rigtig vist interesse for Chromebooks. Nogle af maskinerne har selv med den lave pris taget i betragtning virket billige, og mange har savnet en touchskærm. Og så mangler der en del apps for at det giver mening for flere private forbrugere," mener Anders Elbak.

Problemet med manglende apps er Google helt klar over, og på den seneste udviklerkonference annoncerede Google, at Chromebooks snart får adgang til Android-apps i Google Play. 

Når det gælder virksomhederne, er Chromebooks endnu ikke et indlysende førstevalg, mener han.

"Det kræver et totalt skift til cloudbaserede applikationer, og hvis virksomheden bruger ERP og lignende systemer, er det svært at skifte," siger Anders Elbak.

Dustin tror på vækst

En af de rigtig store forhandlere i Norden, Dustin, tror også på nordisk vækst for Chromebooks.

"Frem for alt er de meget populære i skolerne. Men i takt med, at alt bliver mere cloudbaseret, er det vores vurdering, at der også vil være øget salg af Chromebooks til virksomheder," lyder det fra Eva Ernfors, kommunikationsansvarlig i Dustin.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital vækst 2024

På Digital Vækst 2024 bringer vi danske virksomheders organisation, forretning og data i spil samt spejler dem i det, som teknologipartnerne bringer til fadet. Konferencen bliver tætpakket med dygtige digitale ledere og frontkæmpere fra ind- og udland. De har én opgave på dagsordenen: At inspirere dig til at træffe de rigtige forretningsmæssige, teknologiske og strategiske valg i 2024, som kan sikre vækst for dig.

19. marts 2024 | Læs mere


Cyber Threats 2024: Sådan arbejder de IT-kriminelle – og sådan beskytter du dig

De cyberkriminelle har udviklet sig betydeligt, arbejder professionelt, fleksibelt og udnytter hinandens specifikke kompetencer – omtrent som en velsmurt koncern med klar ansvarsfordeling – og har ofte en klar politisk eller kommerciel motivation. Det stiller også nye krav til din tilgang til cybersikkerhed, og på Cyber Threats 2024 får du viden, som gør dig i stand til bedre at prioritere, planlægge og eksekvere en tidssvarende cybersikkerhedsstrategi.

20. marts 2024 | Læs mere


AI Impact Day: Har du styr på risiko og governance – og er du klar til AI Act?

AI og Machine Learning har for længst gjort sit indtog i centrale, kritiske forretningssystemer, og både udviklere, platformleverandører og koncerner er begyndt at udforske mulighederne. På dette eksklusive event dykker vi ned i AI's indflydelse på fremtidens forretnings- og IT-drift. Men vi ser også på, hvordan du mest effektivt arbejder med governance og risikostyring på dine AI-projekter.

21. marts 2024 | Læs mere