Artikel top billede

Kritikken tager til: Windows 10 fryser og hakker efter stor opdatering

Microsofts store Windows 10-opdatering skaber alvorlige problemer på en række maskiner, der fryser og hakker. Kritikken fra brugerne tager til.

Som Computerworld skrev tidligere på ugen, er der flere små og store problemer, der har ramte visse Windows-brugere, efter Microsoft for nu to uger siden frigav den store Anniversary Update.

Heriblandt er det mest alvorlige problem, at nogle Windows 10-brugere oplever, at deres maskine ganske enkelt hakker eller fryser.

Også blandt Computerworld læsere er der Windows-brugere, der oplever fryse-problemet efter at have opdatereret til den nyeste udgave af Windows 10:

"Jeg har problemet på begge mine SSD-baserede pc'er og har derfor på begge lavet fall-back. Gad vide, hvordan Microsoft tester?" skriver en læser i debatten under vores første artikel.

Læs artiklen: Efter Microsofts kæmpe Windows 10-opdatering: Her er problemerne

Da Microsoft for nogle dage siden anerkendte, at der var et problem, lød beskeden fra selskabet:

"Microsoft har modtaget et lille antal meldinger om, at Windows 10 fryser efter installering af Anniversary Update på systemer, hvor operativsystemet er på et solid-state drive (SSD), og apps og data opbevares på et andet drev."

Sådan rammer problemerne

Efter Microsofts første udmelding er kritikken og meldingerne om fryse-problemet dog kun taget til.

Det er først og fremmest i Microsofts eget support-forum, at man får et indtryk af, hvordan problemet kommer til udtryk på forskellige maskiner og med forskellige konfigurationer.

"Jeg har en Dell XPS15 med en SSD. OS og filer er alle på samme drev. Efter installeringen af anniversary-udgaven bliver min computer ved med at fryse. Jeg har ikke andre muligheder end at slukke med power-knappen og starte op igen," lyder det et sted i debatten fra en uheldig Windows 10-bruger."

En anden Windows 10-bruger skriver:

"Jeg har det samme problem med, at den fryser efter anniversary-opdateringen. Kører apps på en SSD og data og cache på to forskellige drev. Jeg har formået at gå tilbage til en nylig backup, men hvordan forhindrer jeg auto-opdateringen?"

Hvor mange er ramt?

Flere stiller også spørgsmål ved, hvor få brugere det nu også er, der er ramt, efter at Microsoft skrev, at det var et "lille antal" meldinger, der var tale om.

"Et lille antal? Jeg har min tvivl om den udmelding. Jeg har forsøgt at installere opdateringen fra et medie (DVD) fra Microsofts Media Creation Tool og endelig fra Windows Update på tre forskellige SSD-konfigurationer (med eller uden separate drev). Ingen forskel overhovedet - de hænger alle."

Mens problemet i første omgang så ud til at opstå på maskiner, hvor Windows ligger på en SSD, er der i debatten også brugere med traditionelle harddisk, der oplever, at Windows 10 fryser efter opdateringen.

En bruger skriver eksempelvis:

"Jeg oplever også 'freezes' efter Windows 10's anniversary-opdatering (de varer 10-20 sekunder) ved alle opgaver, men ofte efterfølges disse sekvenser af en pludselig pc-genstart (med en kortvarig blå skærm)."

"Efter disse genstarter siger operativsystemet desuden, at det ikke kan finde boot-drevet/disken, så jeg er nødt til at foretage en hård genstart. Pc'en har kun en enkelt (klassisk) harddisk."

Ny melding fra Microsoft - men ingen løsning

Microsoft erkendte som sagt allerede for flere dage siden, at der er et problem på nogle maskiner, men har endnu ikke leveret en softwareopdatering, der løser problemet.

I stedet har Microsoft forsøgt at beskrive nogle mulige workarounds, som de ramte brugere anbefales at bruge indtil videre. Find dem her.

Microsoft har samtidig netop opdateret informationerne om fryse-problemet i selskabets support-forum.

Seneste besked til de ramte Windows 10-brugere lyder nu blandt andet:

"Vi oprettede i første omgang denne tråd for at indsamle yderligere information om meldinger om 'freeze' lige efter logon, der forhindrer brugeren i at komme videre."

"Fra brugere, der har postet her og har besøgt Microsoft Store, har vi været i stand til at indsamle log-filer og ser nærmere på, hvorfor et lille antal med to-drev-konfigurationen (SSD som OS med et sekundært data-drev) oplever dette, mens størstedelen med den samme konfiguration kører normalt."

"I skal vide, at vi lytter," lyder det desuden fra Microsoft, der altså indtil videre anerkender problemet og undersøger det nærmere - men ikke er klar med en egentlig forklaring på, hvad der er galt, eller en løsning på problemerne."

Læs også:

Efter Microsofts kæmpe Windows 10-opdatering: Her er problemerne

Seks ting du bør tjekke efter download af den store opdatering af Windows 10

Har du endnu ikke modtaget den store opdatering af Windows 10? Sådan henter du den selv

Kort før lukketid: Så mange har endnu ikke hentet gratis Windows 10