Artikel top billede

Jagten på den næste danske tech-gigant med 1.000 ansatte: Hvor er den store it-succes fra Danmark?

Hvor skal den næste tech-virksomhed med mere end 1.000 ansatte komme fra?

"Hvor skal den næste danske virksomhed med 1.000 arbejdspladser komme fra?"

Det var et af de spørgsmål, der blev stillet igen og igen, da den danske tech-konference TechBBQ løb af stablen i sidst uge.

For mens Spotify, Candy Crush og Minecraft er blevet skabt i Sverige, så viste en rapport fra Erhvervsstyrelsen tidligere på året, at der i Danmark ikke er blevet skabt en eneste virksomhed med mere end 1.000 ansatte i løbet af de seneste 20 år.

I en tid, hvor tech-virksomheder med rekordfart kan vokse fra to mennesker i en kælder til et global imperium, er det derfor nærliggende at tro, at den næste store danske virksomhed kan blive skabt af en af konferencens 1.600 deltagere.

De danske succeshistorie

Det er dog værd at huske på, at der allerede i dag findes enkelte store succeshistorier med et dansk islæt. 

Blandt dem finder vi Zendesk, der er stiftet af de tre danskere Mikkel Svane, Morten Primdahl og Alexander Aghassipour, og som i dag har mere end 1.000 ansatte på globalt plan.

Zendesk har dog hovedkvarter i San Francisco og er børsnoteret på New York Stock Exchange. Formelt set er det således en amerikansk virksomhed.

Læs også: Stifter af dansk milliard-succes og bosat i USA siden 2009: "Jeg siger ikke, at det er entydigt positivt, men amerikanerne har en 'commitment' og et 'drive', som vi ikke i samme grad ser hos danskere"

Spørgsmålet er dog, hvad der skal til for, at virksomheder som Zendesk i fremtiden vælger at bygge deres base i København fremfor Silicon Valley? 

Morten Primdahl, der CTO og medstifter af Zendesk, påpegede i et interview med Computerworld i sidste uge, at der stadigvæk er mange områder, hvor vi i Danmark kan lade os inspirere af Silicon Valleys styrker. 

Han påpeger, at Silicon Valley ikke blot tilbyder en høj koncentration af højt kvalificeret arbejdskraft, men at den californiske dal også har en enorm ophobning af arbejdskraft med en unik erfaring, der endnu ikke findes i Danmark. 

"Det giver dem (medarbejderne, red.) en helt unik indsigt, der også kan hjælpe dig som dansk founder med at tænke anderledes - og tænke større," siger han og uddyber. 

"Jeg tror, at det kommer af sig selv, når flere danske startups får vokset sig store, og folk derfra begynder at give deres erfaring videre. Jeg ser sådan set ret optimistisk på det, men vi skal rubbe neglene, hvis vi ønsker, at der inden for en overskuelig fremtid opstår en tech-virksomed med mere end 1.000 ansatte i Danmark." 

Efterlyser flere politiske tiltag

Mange iværksættere efterlyser desuden tiltag fra Christiansborg, der kan være med til at booste de danske iværksættermiljøer. 

Højt på ønskesedlen står der et investorfradrag, som det eksempelvis kendes fra Storbritannien og Sverige, hvor investeringer i iværksættervirksomheder kan give en skatterabat.

Regeringen har i sin 2025-plan foreslået et investorfradag, der kan give en skatterabat på op til 90.000 kroner for investeringer på maksimalt 650.000. I iværksættermiljøet er der dog et ønske om et fradrag, der også omfatter endnu større investeringer. 

"I Storbritannien har fradraget haft den effekt, at der er blevet pumpet op mod 12 milliarder pund ud i britiske iværksættervirksomheder, og det er en del af forklaringen på, at der i Storbritannien i dag er dobbelt så mange vækstiværksættere per indbygger sammenlignet med Danmark," sagde Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i DVCA, der er en dansk interesseorganisation for venturekapitalfonde og business angels, for nylig til Computerworld

Drop nationalstaten?

Til en af paneldebatterne ved TechBBQ høstede en investor et ikke ubetydeligt bifald fra publikum, da han svarede på, om det i dag er muligt opbygge en stor tech-virksomhed i Danmark.

Hans reaktion lød: "Hvorfor pokker bekymrer folk sig pludselig så meget for nationalstaterne?"

Ja, det er fristende at undre sig over det, hvis man slår sine folder i en digital verden, hvor landegrænserne synes mere og mere udvaskede.

Og måske skal vi bare acceptere, at vi lever i en global verden med en global arbejdsdeling, der betyder at de bedste tøjdesignere tager til Milano, de bedste vindyrkere slår sig ned i Bourdeaux og de bedste startups flytter til Silicon Valley, hvor arbejdskraften, kapitalen og netværket er tilstede.

Men ikke desto mindre er vi en del mennesker, der hverken har lyst eller råd til at sælge vores rød-hvide hacienda og købe en ny i Californien.

Derfor har vi en fortsat interesse i, at Danmark ikke udvikle sig til et globalt udkantområde, men også i fremtiden er et attraktivt land at slå sig ned i for virksomheder og højtkvalificerede arbejdet.

Læs også: 

Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv

"Da vi blev børsnoteret, slog vi et lille hak i universet"