Artikel top billede

Google lancerer intelligent højttaler: Kan blive den næste store ting - men konkurrencen er hård

Kampen om den intelligente hjem spidser til. Indtil videre tegner til at blive en kamp mellem Google og Amazon, men snart kan flere konkurrenter melde sig.

I årtier har elektronikproducenter talt om det digitale hjem, og langt om længe ser det nu ud til at blive virkelighed.

Det bliver dog ikke i form af intelligente køleskabe eller robotter, der laver vores mad. 

I stedet ser det intelligente hjem i første om gang ud til at komme i form af en højttaler.

For gennem de seneste år har Amazons såkaldte Echo-højttaler gået sin sejrsgang på det amerikanske marked, og nu er Google hoppet med på bølgen med den intelligente Google Home-højttaler.

Allerede tidligere på året ved udviklerkonferencen Google I/O gav Google os de første informationer om den nye højttaler, men tirsdag aften fik vi både pris og lanceringsdato på Google Home. 

Amerikanske kunder kan allerede nu forudbestille Google Home og startprisen i USA kommer til at lyde på 129 dollar, hvilket med den aktuelle dollarkurs svarer til 860 kroner. Der blev intet nævnt om en eventuel dansk lancering.

Intelligens er den hemmelige ingredients

Google Home er udstyret med Googles intelligent digitale assistent, Google Assistant, der også er indbygget i Googles nye telefon, Google Pixel.

Læs også: Google har for første gang bygget sin egen telefon - se den her

Og det er Google Assistant, der den "secret sauce", som sikrer, at Google Home ikke blot er en højttaler, men en intelligent højtaler. 

Google Assistant er en digital assistent, der er sammenlignelig med Apples Siri, Microsofts Cortana og Amazons Alexa.

Sidstnævnte er ligeledes indbygget i Amazons Echo-højttaler. 

Det betyder, at højttaleren ikke bare blot kan afspille musik, men at du via stemmestyring også kan foretage Google-søgninger, svare på spørgsmål, ønske en specifik type musik eller udføre handlinger som at bestille en Uber eller foretage en reservering på en restaurant for dig. 

Google har oplyst, at en særlig sensitiv mikrofon sikrer, at Google Home er i stand til at afkode dine kommandoer, selvom du befinder i den anden ende af rummet.

Den næste store trend

Højttaler som disse er blevet udråbt som den næste store trend, og Amazon har tidligere oplyst, at virksomheden alene i USA har solgt mere end tre millioner udgaver af enheden, siden den første  Echo-højttaler blev lanceret i november 2014. 

I dag tales der om, at digitale assistenter - eksempelvis indbygget i højtalere - kan blive afløseren for den grafiske brugerflade, der gennem de seneste årtier har domineret den måde, som vi interagerer med vores computere på.

I stedet kan vi meget vel komme til at tale med og give ordre med stemme til vores digitale dimser i fremtiden.

Er trenden gået henover hovedet på mange almindelige danskere, så er det ikke overraskende, fordi de nye højtalere har indtil for kort tid siden være forbeholdt det amerikanske marked. 

For nylig er Amazon Echo dog også blevet lanceret i Storbritannien og Tyskland. 

Melder Apple sig i kampen?

Udover Google og Amazon går der også rygter om, at Apple arbejder på en lignende intelligent højttaler, der baserer sig på Siri. 

Det amerikanske medie Bloomberg rapporterede for nylig, at Apple har arbejdet på projektet i to år, men at virksomheden først for nylig at begyndt at teste prototyper af enheden. 

Indtil nu har Apples udfordring ifølge Bloomberg været, at virksomhedens digitale assistent Siri ikke lever op til Apple egne kvalitetskrav.

For selvom Apple med Siri var blandt de første virksomheder til at lancere en digital assistent har Apple i løbet af de seneste år måtte se sig selv overhalet af konkurrenter som Amazon og Google.

Læs også:
Er denne helt nye digitale assistent Siris afløser?