Artikel top billede

Ny fransk lov: Al statslig kildekode skal være offentlig tilgængelig

Med ny fransk lov bliver al statslig kildekode i Frankrig frit tilgængelig på samme måde som alle andre officielle dokumenter.

Lørdag trådte den nye, franske digital-lov i kraft.

Med loven tilføjes kildekode til den lange række af statslige dokument-typer, som borgere og andre skal have mulighed for at få adgang til og indblik i.

Listen tæller også dokumenter som eksempelvis rapporter, transkriptioner, statistiker, referater, korrespondancer, beslutnings-papirer og lignende.

Gælder dog ikke alt

Franskmændene har dog forståelse for, at kildekode kan indeholde kritiske kvaliteter, som det kan være nødvendigt at beskytte.

Loven indfører derfor også nye muligheder for at afvise indsigt i offentlig kildekode.

I dag kan de franske myndigheder afvise indsigt med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske hensyn, personlig sikkerhed eller politi-efterforskning.

Hertil tilføjes nu muligheden for at afvise indsigt med henvisning til risikoen for, at det kan true 'sikkerheden i statslige informations-systemer,' som det hedder.

Det har fået den franske 'free software'-organisation April til at protestere.

"Loven er baseret på en fantasi om sikkerhed gennnem uklarhed. Her vægtes riscisi højere end lovens bogstav," lyder det fra organisationen.

Ifølge loven skal al kildekode - og andre dokumenter - der gøres offentligt tilgængelige leveres i et åbent format, der nemt kan genbruges og bearbejdes.

I de tidligere faser af lovarbejdet frem mod den endelige digitale lov, blev der i øvrigt arbejdet ud fra det mål, at al statslig software i Frankrig skulle være open source-baseret og gratis.

Den endelige version er dog end med en formulering om, at de statslige myndigheder skal 'opfordre' tl brug af open source og åbne formater, når de udvikler, køber og anvender software.

Se den nye lov her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

05. december 2023 | Læs mere


Teknologien bliver den næste konkurrencedefinerende slagmark – sådan forbereder du dig

Få bud på, hvordan du kan tænke IT-planlægning som en løbende strategisk proces frem for noget, der foregår fra enkeltprojekt til enkeltprojekt. Herunder hvordan strategisk brug af IT giver dig et stærkt grundlag for at orkestrere kundeoplevelser, kunderelevans og produktivitetsforbedringer.

06. december 2023 | Læs mere


People Tech 2023: Sådan gør du din gode arbejdsplads endnu bedre

Du får indsigt i de nyeste trends, hvor udviklingen går hen, masser af inspiration fra andres erfaringer samt god tid til netværk – og værdifuld indsigt i mulighederne for at effektivisere løn- og HR-processer, understøtter nye arbejdsformer og helt basalt skabe grundlaget for at skabe en bedre og mere attraktiv arbejdsplads.

13. december 2023 | Læs mere