Ny fransk lov: Al statslig kildekode skal være offentlig tilgængelig

Med ny fransk lov bliver al statslig kildekode i Frankrig frit tilgængelig på samme måde som alle andre officielle dokumenter.

Lørdag trådte den nye, franske digital-lov i kraft.

Med loven tilføjes kildekode til den lange række af statslige dokument-typer, som borgere og andre skal have mulighed for at få adgang til og indblik i.

Listen tæller også dokumenter som eksempelvis rapporter, transkriptioner, statistiker, referater, korrespondancer, beslutnings-papirer og lignende.

Gælder dog ikke alt
Franskmændene har dog forståelse for, at kildekode kan indeholde kritiske kvaliteter, som det kan være nødvendigt at beskytte.

Loven indfører derfor også nye muligheder for at afvise indsigt i offentlig kildekode.

I dag kan de franske myndigheder afvise indsigt med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske hensyn, personlig sikkerhed eller politi-efterforskning.

Hertil tilføjes nu muligheden for at afvise indsigt med henvisning til risikoen for, at det kan true 'sikkerheden i statslige informations-systemer,' som det hedder.

Det har fået den franske 'free software'-organisation April til at protestere.

"Loven er baseret på en fantasi om sikkerhed gennnem uklarhed. Her vægtes riscisi højere end lovens bogstav," lyder det fra organisationen.

Ifølge loven skal al kildekode - og andre dokumenter - der gøres offentligt tilgængelige leveres i et åbent format, der nemt kan genbruges og bearbejdes.

I de tidligere faser af lovarbejdet frem mod den endelige digitale lov, blev der i øvrigt arbejdet ud fra det mål, at al statslig software i Frankrig skulle være open source-baseret og gratis.

Den endelige version er dog end med en formulering om, at de statslige myndigheder skal 'opfordre' tl brug af open source og åbne formater, når de udvikler, køber og anvender software.

Se den nye lov her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
GDPR, status og overblik: Påbud og afgørelser strømmer nu ud fra Datatilsynet

Få styr på hvordan du kan sikre løbende overholdelse af GDPR-reglerne i fremtiden. Ved hjælp af de rigtige processuelle værktøjer og systemer kan du leve op til forventningen om, at din virksomhed har styr på reglerne og overholdelses af dem.

25. november 2020 | Læs mere


Hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? Data Governance i en hybrid infrastruktur

Vores infrastruktur er i høj grad blevet ”sluppet løs”. Vi lever alle sammen med hybrid IT, hvor vores workloads er (eller skal ende) som frie og mobile entiteter, og hvor data kan bo overalt. Men hvordan bevarer du kontrollen, når målet er ultimativ frihed? I dette webinar retter vi fokus mod én af de måder, hvormed vi bedst bevarer balancen mellem frihed og kontrol over vores værdifulde data.

26. november 2020 | Læs mere


Simplificeret storage: Spar penge og besvær med software-defined storage fra Red Hat

Alle organisationer skal forholde sig til håndtering og lagring af hastigt stigende datamængder, hvilket igen øger behovet for en stabil, sikker og fleksibel måde at opbevare deres data på. Vel at mærke uden samtidig at presse økonomien unødigt. Når du har deltaget i Arrow’s webinar, har du viden om, hvordan din næste storageløsning skal se ud og hvorfor open source modellen fra Red Hat CEPH er det rigtige valg.

26. november 2020 | Læs mere

mest debatterede artikler

Premium
Nets risikerer at skulle betale bod efter stor forsinkelse af MitID Erhverv: Forhandler med Digitaliseringsstyrelsen
Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Nets rummer mulighed for, at Nets kan blive ramt af en bod på grund af forsinkelsen af MitID Erhverv.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.