Artikel top billede

Ny fransk lov: Al statslig kildekode skal være offentlig tilgængelig

Med ny fransk lov bliver al statslig kildekode i Frankrig frit tilgængelig på samme måde som alle andre officielle dokumenter.

Lørdag trådte den nye, franske digital-lov i kraft.

Med loven tilføjes kildekode til den lange række af statslige dokument-typer, som borgere og andre skal have mulighed for at få adgang til og indblik i.

Listen tæller også dokumenter som eksempelvis rapporter, transkriptioner, statistiker, referater, korrespondancer, beslutnings-papirer og lignende.

Gælder dog ikke alt

Franskmændene har dog forståelse for, at kildekode kan indeholde kritiske kvaliteter, som det kan være nødvendigt at beskytte.

Loven indfører derfor også nye muligheder for at afvise indsigt i offentlig kildekode.

I dag kan de franske myndigheder afvise indsigt med henvisning til national sikkerhed, udenrigspolitiske hensyn, personlig sikkerhed eller politi-efterforskning.

Hertil tilføjes nu muligheden for at afvise indsigt med henvisning til risikoen for, at det kan true 'sikkerheden i statslige informations-systemer,' som det hedder.

Det har fået den franske 'free software'-organisation April til at protestere.

"Loven er baseret på en fantasi om sikkerhed gennnem uklarhed. Her vægtes riscisi højere end lovens bogstav," lyder det fra organisationen.

Ifølge loven skal al kildekode - og andre dokumenter - der gøres offentligt tilgængelige leveres i et åbent format, der nemt kan genbruges og bearbejdes.

I de tidligere faser af lovarbejdet frem mod den endelige digitale lov, blev der i øvrigt arbejdet ud fra det mål, at al statslig software i Frankrig skulle være open source-baseret og gratis.

Den endelige version er dog end med en formulering om, at de statslige myndigheder skal 'opfordre' tl brug af open source og åbne formater, når de udvikler, køber og anvender software.

Se den nye lov her.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere