Jim Zemlin er chef for The Linux Foundation. Foto: Nicolai Devantier.

Han er verdens (måske) mest magtfulde Linux-mand: "Linus Torvalds er som min otte-årige datter: Sød, genial og men ikke i stand til at høre efter noget som helst"

Den gratis software vinder altid over den lukkede kode, mener den øverste chef for The Linux Foundation. "Der er 3,8 millioner udviklere, der bidrager med kode, og den kollektive model er styrken." Vi har mødt Jim Zemlin.

AnalyticsX 2016, Rom: Jim Zemlin er chef for The Linux Foundation, hvilket gør ham til Linus Torvalds boss.

Det har dog ikke har den store effekt på, hvad den karismatiske, finske udvikler tager af beslutninger i forhold til udviklingen af den åbne kildekode.

"Linus Torvalds, der godkender alle Linux-ændringer, er som min otte-årige datter. Sød, genial og men ikke i stand til at høre efter noget som helst, jeg siger," forklarer Jim Zemlin.

Der er dog stor tillid til finnens evner og en stor selvtillid i hele den åbne kildekodeverden.

Verdens mest succesfulde software
Kodelinjerne i Linux er allerede platform for hovedparten af aktiehandlerne, de mobile enheder og næsten alle supercomputere har Linux som styresystem.

"Linux er verdens mest succesfulde software," lyder hans ubeskedne vurdering.

Han peger på open source-udviklingsmodellen som den afgørende faktor.

"800 linjer kode modificeres hver dag i Linux. Det er en utrolig udviklingshastighed. Den åbne model er derfor ved at blive standarden for softwareudvikling."

I open source-verdenen er der dog langt flere fokusområder, og Jim Zemlin peger på fem områder, der optager udviklerne.

"Det er sikkerhed og privacy, netværk, cloud-platformen, bilindustrien og Blockchain-teknologien, der anvendes til Bitcoin. Det er nogle af de områder, som open source-verdenen kommer til at dominere."

Læs også: Derfor er Linux død som en sild på din pc

Den kollektive vej er den eneste vej
Med hvad er kodeordet for at nå resultaterne?

"Der er 3,8 millioner udviklere, der bidrager med kode, og den kollektive model er styrken," forklarer han.

"Denne form for udvikling er blevet den nye norm. Det hele kan opsummeres i en enkelt sætning: Alle er smartere end den enkelte person."

I starten var open source-produkterne udviklet som et gratis alternativ til de lukkede og dyre produkter. Det skabte blandt andet firmaer som MySql og Red Hat.

Men det har ændret sig i de seneste to til tre år, lyder Jim Zemlins vurdering.

"Nu handler det ikke bare om at skabe alternativer. Det handler om at skabe nye teknologier og forretninger. Open source følger ikke i fodsporerne fra betalingsprogrammerne. Open source viser vejen frem."

Prisen er i den forbindelse en af de afgørende faktorer.

"I regnskabet vinder den gratis version altid over licens-software. Pengene kan i stedet anvendes til udvikling. Det har firmaer som eksempelvis Google, Amazon eller Facebook allerede set. Eller kig på softwarebetingelserne på din iPhone. Der er millioner af linjer åben kode i Apples produkter."

Ligeledes er hastigheden og udviklingsmodellen gearet til at levere med det samme. Nye ændringer skal ikke igennem afdelinger og bureaukratier, men kan bygges i et helt andet tempo.

"Adgangen fra bruger og udvikler er direkte. Efterspørger du en ny funktion, henvender du dig direkte til open source-miljøet, hvor udviklerne kan byde ind med det samme. Det er direkte kommunikation, og den arbejdsgang breder sig med lynets til alt softwareudvikling."

Her er udfordringerne
Den lukkede og licensbaserede-software er dog langt fra død.

Det skyldes faktisk også den åbne arbejdsgang.

"En af udfordringerne er, at virksomheder ikke kan håndtere den eksterne udviklingsmodel. Ligeledes er der forpligtelser forbundet med brugen af open source-software, som selvfølgelig skal overholdes."

For at få glæde af open source skal man således prioritere ekstern udvikling og have en klar strategi for sin software, der ikke bare kommer som en færdig, men også lukket, løsning i en boks. Virksomheden får et ansvar for at tiltrække de dygtige udviklere med spændende projekter.

"Men start med at se på den software, der allerede er i organisationen. Mange har allerede open source inden for dørene," fortæller Jim Zemlin.

"Man skal vælge en strategi omkring de produkter, man vil anvende, og hvordan de kan indgå i it-miljøet. Men open source er basalt set ikke forskellig fra anden software."

Men man skal være villig til at tage et eksternt produkt, integrerer det i den eksisterende infrastruktur og dele sit arbejde med andre.

"En del af licenserne handler om, at man skal levere tilbage til open source-miljøet. For mange virksomheder er det grænseoverskridende, indtil man har prøvet det og set fordelene, der er forbundet med kollektiv udvikling."

Hvis man ønsker at anvende open source, skal der altså den nødvendige viden til i it-udviklingen og en kultur i virksomheden, der kan se fordelene ved at arbejde sammen frem for i små lukkede enheder.

"Man skal forberede sig og have lyst til at møde udfordringen med ekstern udvikling, men herefter er der rigtig mange fordele. Der er behov for så meget software i verden, at vi er nødt til at udvikle den i fællesskab." lyder Jim Zemlins knap så beskedne vurdering.

Læs også:
Microsoft rykker mod Linux: Kronjuvelen SQL Server klar i Linux-version

Open source buldrer ind på database-markedet: Har Oracle og Microsoft (snart) et problem?

Derfor er Linux død som en sild på din pc

Premium
Test: Kæmpestort gaming-headset er perfekt til dine lange Teams-møder - men har også nogle besværligheder
Længe før vi andre blev slået hjem til hjemmekontorets endeløse webmøder har gamerne gennemskuet behovet for komfortabelt grej. Så vi tog danske EPOS top gamingheadset med på arbejde. Læs testen her.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
White paper
Fri medarbejdermobilitet - med digital bodyguard
Om at gå fra adgangsstyring på personniveau til adgangsstyring på desktopniveau. I takt med at flere og flere medarbejdere arbejder remote og logger på jeres systemer og netværk uden for virksomhedens sikkerhedsværn, risikerer de at efterlade døren til forretningen på klem. Dermed bliver endpoints som pc’ere, Mac’s og servere et oplagt mål for hackere, som vil ind i virksomhedens infrastruktur. I blandt sker det også, at medarbejdere udnytter deres privilegerede adgangsrettigheder til skadelige formål. Det er derfor mere aktuelt end nogensinde at rette opmærksomheden mod jeres endpoints og de rettigheder, der ligger her.