Vinderen er fundet:Her er Danmarks bedste CIO: Susanne Schustin fra Blue Water Shipping er Årets CIO 2023

Artikel top billede

Eksempel på ransomwaren GoldenEye/Petya. Foto: Check Point.

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Ransomware-truslerne eksploderer, og angrebs-metoderne udvikler sig hastigt med kreative tiltag fra de kriminelles side. Her er tre nye typer ransomware, som du bør være på vagt over for netop nu.

Det er tilsyneladende ikke længere nok for de it-kriminelle, der står bag ransomware-angreb, blot at kræve løsepenge for at frigive ofrenes data igen.

I hvert fald ses i disse uger flere nye, udspekulerede angreb og krav til ofrene, når de er røget i ransomware-fælden.

Bleepingcomputer skriver om et nyt stykke ransomware, Koolova, der ganske vist endnu ser ud til at være under udvikling, men som alligevel er værd at holde øje med.

Det er sikkerhedseksperten Michael Gillespie, der har set nærmere på Koolova, og han beskriver, hvordan ransomwaren krypterer ofrenes data og herefter viser en besked om, at man skal læse to længere artikler, for man kan få udleveret krypteringsnøglen.

Læs også: Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Herefter får man besked om, at hvis man læser for langsomt, og ikke er færdig, før en tæller rammer nul, vil ens krypterede filer blive slettet.

Og det er er faktisk lige præcis, hvad der sker, fortæller Bleepingcomputer, selvom det ikke står helt klart, hvad formålet med den strategi fra de kriminelles side er.

Går efter HR-afdelingerne

En anden aktuel type ransomware er beskrevet hos Check Point.

Sikkerhedsfimaet oplyser, at malwaren, der bærer navnet GoldenEye og er den seneste variant af Petya, anvender en jobansøgning til angrebet.

Det er derfor virksomhedernes HR-afdelinger, der er i fokus, og det er ganske smart fra de kriminelles side, da en HR-afdeling i sagens natur kan være nødt til at åbne en vedhæftet fil, der foregiver at være en jobansøging.

Ifølge Check Point indeholder emailen en kort besked og to vedhæftede filer. Den første fil er en PDF uden ondsindet kode. Den anden er en Excel-fil med ondsindede makroer.

"Den indeholder et billede af en blomst med ordet "Loading..." under og en besked på tysk om, at ofret bedes slå indhold til, så markroerne kan afvikles."

"Når en bruger klikker "Enable Content", afvikles koden i makroen og sætter gang i krypteringen af filerne, hvorefter ofret nægtes adgang til sine filer," skriver Check Point.

Før jul skrev vi her på Computerworld om ransomwaren Popcorn Time.

De it-kriminelles påhit går med Popcorn Time kort fortalt ud på, at ransomware-ofre bliver stillet i udsigt, at de kan få deres kidnappede data igen uden at betale løsepenge - men ved til gengæld at inficere to andre maskiner med ransomware.

Og de nævnte eksempeler står langt fra alene. 

Antallet af ransomware-angreb er nemlig eksploderet i de senere år. Få overblikket over de mange angreb her:

Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Nyeste ransomware-påhit: Ofrene skal sprede ransomware til deres kontakter for at få adgang til deres data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere


NIS2 - Når ansvaret for cyberforsvaret lægges i hænderne på danske produktionsvirksomheder

I takt med at cybertruslen stiger og kravene til cybersikkerheden skærpes, når det nye NIS2-direktiv træder i kraft den 17. oktober 2024 bliver en endnu større del af det officielle ansvar for at beskytte den kritiske infrastruktur i Danmark lagt i hænderne på direktionen og bestyrelserne i private produktionsvirksomheder og ledelsen i offentlige organisationer og myndigheder.

14. juni 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Skab og dokumentér værdien af virksomhedens enterprise arkitektur

Vi går i dybden med, hvordan du kan optimerer driften af dit it-landskab præget af et godt mix af egne datacentre, hostede løsninger, API-integrationer og middleware – alt tilsat et stigende antal cloud-løsninger, som binder løsningerne sammen. Programmet for dagen afspejler den situation, virksomheder møder i bestræbelserne på at håndtere et it-landskab i forandring, hvor man skal have virksomhedens egen infrastruktur til at spille sammen med integration til cloudbaserede elementer.

15. juni 2023 | Læs mere