Artikel top billede

Eksempel på ransomwaren GoldenEye/Petya. Foto: Check Point.

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Ransomware-truslerne eksploderer, og angrebs-metoderne udvikler sig hastigt med kreative tiltag fra de kriminelles side. Her er tre nye typer ransomware, som du bør være på vagt over for netop nu.

Det er tilsyneladende ikke længere nok for de it-kriminelle, der står bag ransomware-angreb, blot at kræve løsepenge for at frigive ofrenes data igen.

I hvert fald ses i disse uger flere nye, udspekulerede angreb og krav til ofrene, når de er røget i ransomware-fælden.

Bleepingcomputer skriver om et nyt stykke ransomware, Koolova, der ganske vist endnu ser ud til at være under udvikling, men som alligevel er værd at holde øje med.

Det er sikkerhedseksperten Michael Gillespie, der har set nærmere på Koolova, og han beskriver, hvordan ransomwaren krypterer ofrenes data og herefter viser en besked om, at man skal læse to længere artikler, for man kan få udleveret krypteringsnøglen.

Læs også: Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Herefter får man besked om, at hvis man læser for langsomt, og ikke er færdig, før en tæller rammer nul, vil ens krypterede filer blive slettet.

Og det er er faktisk lige præcis, hvad der sker, fortæller Bleepingcomputer, selvom det ikke står helt klart, hvad formålet med den strategi fra de kriminelles side er.

Går efter HR-afdelingerne

En anden aktuel type ransomware er beskrevet hos Check Point.

Sikkerhedsfimaet oplyser, at malwaren, der bærer navnet GoldenEye og er den seneste variant af Petya, anvender en jobansøgning til angrebet.

Det er derfor virksomhedernes HR-afdelinger, der er i fokus, og det er ganske smart fra de kriminelles side, da en HR-afdeling i sagens natur kan være nødt til at åbne en vedhæftet fil, der foregiver at være en jobansøging.

Ifølge Check Point indeholder emailen en kort besked og to vedhæftede filer. Den første fil er en PDF uden ondsindet kode. Den anden er en Excel-fil med ondsindede makroer.

"Den indeholder et billede af en blomst med ordet "Loading..." under og en besked på tysk om, at ofret bedes slå indhold til, så markroerne kan afvikles."

"Når en bruger klikker "Enable Content", afvikles koden i makroen og sætter gang i krypteringen af filerne, hvorefter ofret nægtes adgang til sine filer," skriver Check Point.

Før jul skrev vi her på Computerworld om ransomwaren Popcorn Time.

De it-kriminelles påhit går med Popcorn Time kort fortalt ud på, at ransomware-ofre bliver stillet i udsigt, at de kan få deres kidnappede data igen uden at betale løsepenge - men ved til gengæld at inficere to andre maskiner med ransomware.

Og de nævnte eksempeler står langt fra alene. 

Antallet af ransomware-angreb er nemlig eksploderet i de senere år. Få overblikket over de mange angreb her:

Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Nyeste ransomware-påhit: Ofrene skal sprede ransomware til deres kontakter for at få adgang til deres data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere