Artikel top billede

Eksempel på ransomwaren GoldenEye/Petya. Foto: Check Point.

Ransomware-bagmænd slår til med nye angreb: Mød GoldenEye, Koolova og Popcorn Time

Ransomware-truslerne eksploderer, og angrebs-metoderne udvikler sig hastigt med kreative tiltag fra de kriminelles side. Her er tre nye typer ransomware, som du bør være på vagt over for netop nu.

Det er tilsyneladende ikke længere nok for de it-kriminelle, der står bag ransomware-angreb, blot at kræve løsepenge for at frigive ofrenes data igen.

I hvert fald ses i disse uger flere nye, udspekulerede angreb og krav til ofrene, når de er røget i ransomware-fælden.

Bleepingcomputer skriver om et nyt stykke ransomware, Koolova, der ganske vist endnu ser ud til at være under udvikling, men som alligevel er værd at holde øje med.

Det er sikkerhedseksperten Michael Gillespie, der har set nærmere på Koolova, og han beskriver, hvordan ransomwaren krypterer ofrenes data og herefter viser en besked om, at man skal læse to længere artikler, for man kan få udleveret krypteringsnøglen.

Læs også: Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Herefter får man besked om, at hvis man læser for langsomt, og ikke er færdig, før en tæller rammer nul, vil ens krypterede filer blive slettet.

Og det er er faktisk lige præcis, hvad der sker, fortæller Bleepingcomputer, selvom det ikke står helt klart, hvad formålet med den strategi fra de kriminelles side er.

Går efter HR-afdelingerne

En anden aktuel type ransomware er beskrevet hos Check Point.

Sikkerhedsfimaet oplyser, at malwaren, der bærer navnet GoldenEye og er den seneste variant af Petya, anvender en jobansøgning til angrebet.

Det er derfor virksomhedernes HR-afdelinger, der er i fokus, og det er ganske smart fra de kriminelles side, da en HR-afdeling i sagens natur kan være nødt til at åbne en vedhæftet fil, der foregiver at være en jobansøging.

Ifølge Check Point indeholder emailen en kort besked og to vedhæftede filer. Den første fil er en PDF uden ondsindet kode. Den anden er en Excel-fil med ondsindede makroer.

"Den indeholder et billede af en blomst med ordet "Loading..." under og en besked på tysk om, at ofret bedes slå indhold til, så markroerne kan afvikles."

"Når en bruger klikker "Enable Content", afvikles koden i makroen og sætter gang i krypteringen af filerne, hvorefter ofret nægtes adgang til sine filer," skriver Check Point.

Før jul skrev vi her på Computerworld om ransomwaren Popcorn Time.

De it-kriminelles påhit går med Popcorn Time kort fortalt ud på, at ransomware-ofre bliver stillet i udsigt, at de kan få deres kidnappede data igen uden at betale løsepenge - men ved til gengæld at inficere to andre maskiner med ransomware.

Og de nævnte eksempeler står langt fra alene. 

Antallet af ransomware-angreb er nemlig eksploderet i de senere år. Få overblikket over de mange angreb her:

Hackerne i kæmpe-offensiv: Antallet af ransomware-angreb eksploderer

Nyeste ransomware-påhit: Ofrene skal sprede ransomware til deres kontakter for at få adgang til deres data
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Brother Nordic A/S
Import og engroshandel med kontormaskiner.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på hændelser. Det handler om at eliminere kompleksitet, sikre smidighed og sikre fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Effektiv drift og support af applikationer i Dynamics 365 FO

Med Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations (FO) er forretningssystemet flyttet i skyen. Dermed er det slut med store opgraderingsprojekter, og virksomheder og organisationer skal i stedet være klar til løbende opdateringer, som sendes ud flere gange om året. Det kræver et særligt fokus på effektiv drift af applikationerne, hvis stabiliteten i applikationerne skal opretholdes og konkurrenceevnen bevares. I dette webinar bliver du inspireret til, hvordan du får mest muligt ud af din investering i Microsoft Dynamics 365 FO med en driftsaftale, så platformen udvikler sig sammen med din forretning.

24. juni 2021 | Læs mere


The intelligent business: From neat idea to reality

The choice to become a more intelligent business and optimize workflows is not always straightforward, but it requires that you take a step back and see the possibilities in other ways. Come inside when we try to focus on the intelligent business. Hear how SAP S / 4HANA makes processes intelligent and transforms traditional workflows.

01. juli 2021 | Læs mere


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Kommunal IT-sikkerhed: Sådan håndterer du det mest effektivt
Hvordan sikrer du systemer og fortrolige data i den kommunale sektor trods begrænsede budgetter og en lang række krav til den digitale transformationsproces? Få et godt overblik her.