Artikel top billede

Dansk bredbåndsprojekt i alvorlige problemer: Kommune må trække sig fra projektet efter alvorlige fejl

Dramatisk udvikling i det meget omtalte bredbåndsprojekt i Ringkøbing-Skjern Kommune, der skal sikre fiberbredbånd til kommunens borgere og virksomheder. Kommunen trækker sig fra projektet.

Bredbåndsprojektet i Ringkøbing-Skjern Kommune, der med EnergiMidt (nu Eniig) som leverandør skulle sikre kommunens 8.000 virksomheder, 10.000 sommerhuse og 21.000 husstande højhastighedsinternet, tager nu en højst dramatisk drejning.

Ringkøbing-Skjern Kommune trækker sig nemlig fra projektet.

"På byrådsmødet d. 17. januar 2017 besluttede byrådet i Ringkøbing-Skjern Kommune at bringe kontrakten med Eniig til ophør."

"Beslutningen kommer efter at advokatfirmaet Bech-Bruun og EU-Kommissionen har påpeget fejl i udbuds-processen, der førte frem til aftalen," oplyser kommunen i en pressemeddelelse.

Kritik af aftalen

Aftalen mellem Ringkøbing-Skjern Kommune og energiselskabet Eniig om fiberbredbånd blev indgået i november 2015, men har lige fra starten ført til en del debat om, hvorvidt en sådan aftale var lovlig og eventuelt kunne være konkurrenceforvridende.

Blandt andet har Teleindustrien og flere bredbåndsvirksomheder kritiseret aftalen.

Læs også: Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Flere end 32.000 adresser skulle med aftalen få adgang til højhastighedsinternet, men nu trækker kommunen sig altså fra aftalen.

"Det er nødvendigt at sikre alle borgere og virksomheder højhastighedsinternet. Vi har samtidig vidst, at vi med vores udbud skulle holde tungen lige i munden, da juraen på dette område kan være svær at navigere i," udtaler borgmester Iver Enevoldsen fra Venstre.

"Derfor allierede vi os også fra begyndelsen med de bedste rådgivere på markedet. Alligevel er vi nu der, hvor vi er nødt til at ophæve kontrakten. Det ærgrer os selvfølgelig utrolig meget," fortsætter han.

"Jeg vil gerne takke Eniig og RAH Fiberbredbånd. Begge selskaber er gået til opgaven på en særdeles konstruktiv måde, og der er leveret på den opgave, der er stillet. Det er ikke fejl fra selskabernes side, der gør, at vi nu er nødt til at stoppe op, men derimod fejl i udbudsprocessen," forklarer borgmesteren i pressemeddelelsen.

Bredbånd er stadig vigitgt

Kommunen har på grund af kritikken haft advokatfirmaet Bech-Bruun til at undersøge hele processen.

Det er den undersøgelse samt en dialog med EU-Kommissionen, der har afdækket fejl i udbuddet i forhold til EU's statsstøtteregler, og som nu betyder, at vi er nødt til at stoppe op og gøre status, oplyser Ringkøbing-Skjern Kommune.

Læs mere: Teleindustrien klager over manglende indsigt i kæmpe-aftale om fiberbredbånd

Det fremgår samtidig af meddelelsen, at målet om at sikre højhastighedsbredbånd ikke er opgivet.

"Vi vil finde en løsning, der sikrer alle i kommunen adgang til en fremtidssikret digital infrastruktur," skriver kommunen og tiføjer: "Samtidig er det tydeligt, at markedet ikke af sig selv kommer til at give alle i kommunen de samme muligheder uanset geografi."

Eniig og selskabet RAH Fiberbredbånd, der står for selve udrulningen, har opgjort, at der ved udgangen af 2016 var 4.943 virksomheder, husstande og sommerhuse, der kunne få fiberbredbånd som følge af aftalen med kommunen.

Det tal forventes at være steget med yderligere godt 11.000 adresser ved udgangen af 2017, også selvom selskabet ikke længere har en kontrakt med kommunen.

Læs også:

Ny klage over kæmpe fiber-projekt i kommune: "De går langt over stregen"

Aftale indgået: Alle borgere og virksomheder i Ringkøbing-Skjern Kommune får lynhurtig fiberbredbånd inden 2020
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Bliv klar til AI Act: Det vil påvirke både din udvikling, drift og organisation

Fordelene ved at anvende kunstig intelligens bliver stadig mere udtalte, og både som virksomhed og myndighed er det i stigende grad uholdbart ikke at udforske mulighederne. Men der er også risici forbundet på den nye teknologi, og på dette formiddagsseminar ser vi på, hvordan verdens første regulatoriske kompleks – EUs kommende AI Act – adresserer behovet for en etisk, ansvarlig og kontrolleret anvendelse af AI.

20. august 2024 | Læs mere


Det Digitale Produktpas

Kom med og hør om, hvordan du kommer i gang med at sikre din virksomhed er klar til Det Digitale Produktpas. Vi sætter fokus på, hvordan du bliver klædt på til at få styr og struktur på dine data, samt hvilke krav du skal sætte til dine leverandører og andre i din værdikæde, for at sikre den nødvendige information er tilgængelig.

21. august 2024 | Læs mere


Cyber Security Summit 2024

På Cyber Security Summit får du indsigt i det aktuelle trusselslandskab, overblikket over de nyeste værktøjer og trends indenfor sikkerhedsløsninger, indsigt i de relevante rammeværktøjer og krav samt de bedste løsninger og værktøjer til at sikre effektiv drift og høj compliance.

27. august 2024 | Læs mere