Sådan kan du beskytte din virksomhed ved selv at hacke den

Indkøb af sikkerhedssoftware er langt fra nok til at sikre din virksomhed mod angrebslystne hackere. Her får du opskriften på, hvordan du internt kan højne din sikkerhed markant.

Aldrig har der været så mange it-sikkerhedstrusler i farvandet som i dagens online-samfund, og aldrig har medarbejdere i danske virksomheder derfor skullet være opmærksomme så mange trusler som i dag.

Derfor er det opsigtsvækkende, at en ny sikkerhedsrapport fra it-konsulentselskabet Accenture viser, at mange virksomheder negligerer at sikkerhedsuddanne deres egne medarbejdere.

Undersøgelsen foretaget i 15 lande i store virksomheder med en omsætning højere end syv milliarder kroner viser, at kun 17 procent af de store selskaber vil investere i mere intern uddannelse.

Selvsamme undersøgelse hævder, at hackerne i hvert tredje tilfælde kommer ind en virksomheds hemmelige kamre, da der ofte bliver fokuseret for ensidigt på indkøb af it-sikkerhedssoftware.

"Mønstret er det samme i Danmark, hvor der er en høj grad af tillid til eksempelvis eksterne samarbejdspartnere og deres håndtering af data. Det er en naiv tilgang til it-sikkerhed, der kan give store problemer med, hvor ens forretningshemmeligheder havner."

Det forklarer Hans Rotteveel, sikkerhedsansvarlig hos Accenture i Danmark, ovenpå undersøgelsen til Computerworld.

Angrib dig selv
Hans Rotteveel fortæller, at en virksomhed først og fremmest bør have en holistisk tilgang til it-sikkerhed, da truslerne kan komme alle steder fra.

Her gælder det om at definere, hvad virksomheden i bund og grund skal beskytte sine mest værdifulde kronjuveler imod.

"It-sikkerhed starter i bestyrelsen og skal gennemsyre hele virksomhedens kultur. Jeg har i Danmark oplevet, at mange it-sikkerhedsansvarlige føler sig ensomme, fordi de ofte lægger en dæmper på begejstringen i nye projekter på grund af deres sikkerhedsspørgsmål," siger Hans Rotteveel.

"Men hvis sikkerhed og beskyttelse af virksomhedens immaterielle ejendomme reelt er en del af en virksomheds kultur, så bliver it-sikkerheden også en meget mere naturlig del af projekterne. Derfor må medarbejderne meget gerne tale om, hvad der kunne ske, hvis man mister sine kronjuveler," fortsætter han.

For at sætte gang i sådan en diskussion blandt medarbejderne kunne interne penetrationstests af både virksomhedens egne it-miljøer og på den fysiske arbejdsplads være en måde at starte på.

For ved at simulere et udefrakommende angreb og vise konsekvenserne ved at miste forretningshemmeligheder, kan man få gjort medarbejderne opmærksomme på de reelle trusler, som kan presse virksomheden.

It er mere end teknik
Udover investeringer i it-sikkerhedsprogrammer påpeger Hans Rotteveel, at virksomheder bør sætte ind med uddannelse - især til de forretningsfolk, der sidder med fortrolige og forretningskritiske data.

"Jeg har set mange eksempler på, at folk i forretningsledet deler data med eksterne partnere fra marketingbureauer og freelancere, der reelt kan være en trussel. Det kræver en seriøs kulturændring fra topledelsen, hvis man skal undgå det fremover," fastslår Hans Rotteveel.

Med en mere holistisk tilgang til it-sikkerheden er det derfor langtfra en god ide at spendere hele sikkerhedsbudgettet på software, men derimod også undersøge, hvilke faktorer som reelt truer virksomhedens overlevelse.

"Mange nystartede selskaber spørger mig, om de virkelig skal investere i at opstille sikkerhedsprocedurer og uddanne folk i it-sikkerhed. Mit svar er altid ja, fordi brud i sidste ende kan koste sådan en iværksættervirksomhed livet," runder Hans Rotteveel af.

Du kan selv lære mere om fundene i Accentures sikkerhedsundersøgelse her

Læs også:

Ransomware-angreb vælter ind over Danmark: Allerede dobbelt så mange angreb i 2017 som i hele 2016 - her er grunden

Dansk sikkerhedsekspert efter kæmpe CIA-læk: Derfor skal du ikke frygte aflytning via dit fjernsyn


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
IT Relation A/S
Outsourcing, hosting, decentral drift, servicedesk, konsulentydelser, salg og udleje af handelsvarer, udvikling af software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Gå hjem møde: GDPR og skygge-it

Den 25. maj 2018 skal det hele være på plads! Her skal danske virksomheder leve op til EUs nye regler om databeskyttelse. Hvordan får I både styr på skygge-IT og sikrer brugerne adgang til nettets glæder og dermed de værktøjer, der gør dem mere produktive samtidigt med, at man får styr på IT-sikkerheden, compliance, risk og herunder persondataforordningen? Kom og få svar

21. marts 2018 | Læs mere


Computerworld Summit 2018

Det har aldrig været bedre end nu at være it-professionel. Den teknologiske udvikling brager af sted og kravene til dig er skyhøje. Forventningerne fra forretningen er i top – for også konkurrenter og it-kriminelle nyder godt af de samme teknologiske fordele. Derfor skal du mestre den afgørende digitale transformation, som er omdrejningspunktet for Computerworld Summit 2018.

11. april 2018 | Læs mere


Software asset management - få styr på dine applikationer og undgå dyre overraskelser

På seminaret får du kendskab til best practice inden for Software Asset Management, som giver dig den bedste mulighed for at styre, indkøbe, vedligeholde og afvikle software i din organisation eller virksomhed.

17. april 2018 | Læs mere

mest debaterede artikler

Premium
Seks måder at fastholde dine dygtige it-folk på i et brandvarmt rekrutterings-marked
Det går over stok og sten i den danske it-branche, hvor der er rift om de dygtige it-folk. Det gør fastholdelse til en vigtig opgave. Her har du seks gode råd til at fastholde firmaets (nok) vigtigste aktiver, nemlig medarbejderne.
CIO
Et opgør med it-projekter har gjort Alm. Brand mere produktiv - hør hvordan i Tech fra Toppen
Tech fra Toppen: It- og forretningsudvikling er to sider af samme sag. It- og digitaliseringsdirektør i Alm. Brand, Thomas Erichsen, er gæst i Computerworlds podcast-serie Tech fra Toppen, hvor vi går all in på it-ledelse, governance og sammenhængen med forretningen.
Job & Karriere
Facebook søger medarbejdere til kæmpe-datacenter i Odense - se de ledige stillinger her
Facebook søger nye medarbejdere til selskabets kæmpedata-center i Odense, der efter planen skal åbne i 2020. Se her, om du kan komme i betragtning.
White paper
Derfor er kunstig intelligens super effektivt til software- og apptest
Kunstig intelligens går sin sejrsgang i mange virksomheder, når det gælder big data og business intelligence. Men kunstig intelligens kan også gøre software- og apptest betydelig mere effektivt. Læs i dette whitepaper fra Ciklum, hvad perspektiverne er, og hvordan virksomheder udnytter det i virkeligheden.