Byggeri af Apple-datacenter i krise: Risikerer flere års forsinkelse - og måske endda aflysning

Byggeriet af Apples store datacenter i Irland er i dyb krise. Det store datacenter skulle ellers bygges parallelt med Apples center ved Viborg, men står nu til at blive flere år forsinket - eller måske endda helt afblæst.

Mens byggeriet af Apples enorme datacenter ved Foulum uden for Viborg er i fuld gang, står det værre til med byggeriet af søster-datacenteret, som Apple vil opføre i den lille by Athenry i Galway i det vestlige Irland.

De to mega-centre udgør tilsammen kernen i Apples store europæiske data-satsning og vil ifølge planerne tilsammen fylde 166.000 kvadratmeter, når de en dag er fuldt udbyggede.

I Foulum er byggeriet for tiden i fuld gang. Du kan se byggeriet og en model af det færdige datacenter i dette fotogalleri: Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg

I Irland er Apple-byggeriet slet ikke kommet i gang endnu. Faktisk er det ikke engang afgjort, om Apple overhovedet får lov til at bygge.

Sagen er for tiden under behandling i den irske Højesteret, som i næste uge vil afgøre, om den vil tage sagen videre.

Stoppet af tre personer
Byggeriet af det irske datacenter - budgetteret til at koste 850 millioner (cirka 7,3 milliarder kroner) - er indtil videre forsinket i mindst halvandet år.

Indbyggerne i Athenry har nemlig mildest talt været delt i opfattelsen af, om mega-byggeriet er til gavn eller gene for området.

Ganske vist var byrådet i Galway hurtig til at godkende planerne, men det væltede siden hen ind med klager og indsigelser til den irske anlægsmyndighed, An Bord Pleanála.

Athenry-datacenteret er planlagt til at ligge midt i Coillte-skoven i Derrydonnel-området, som ligger nogle kilometer uden for Athenry.

Borgerne var bekymrede over datacenterets indvirkning på det lokale dyreliv, dets energiforbrug samt risikoen for oversvømmelser og lignende.

Andre mente, at datacenteret ville føre til arbejdspladser og vækst for området. Uenighederne har blandt andet ført til demonstrationer gennem Athenrys gader med vajende bannere og taler under kampråbet ‘Athenry for Apple.'

Ifølge lokale aviser har flere tusinder mennesker deltaget i demonstrationerne i Athenry, der i alt kun har 4.000 indbyggere.

Lokale kræfter har også oprettet en Facebook-gruppe under navnet ‘Athenry for Apple.' Den har i skrivende stund 1.700 medlemmer.

I august i fjor gav An Bord Pleanála så grønt lys til opførelse af en enkelt datahal.

Som i Foulum ved Viborg planlægger Apple opførelse af i alt otte haller med en samlet længde på mere end to kilometer over de næste 10-15 år.

Tilladelsen blev givet med den begrundelse, at datacenteret ville give området et ‘markant økonomisk løft,' ligesom An Bord Pleanála også tog i betragtning, at det er meget svært at finde arealer, der overhovedet er egnede til denne type mega-datacentre.

Anket til Højesteret
Det faldt to lokale Athenry-borgere - Allan Daly og Sinead Fitzpatrick - samt Brian McDonagh, der bor i Wicklow på den anden side af Irland, så meget for brystet, at de ankede afgørelsen til den irske højesteret.

De har blandt andet argumenteret med, at An Bord Pleanála ikke har udarbejdet en lovpligtig miljø-undersøgelse, der blandt andet indregner datacenterets enorme energiforbrug.

Fuldt udbygget vil centeret ifølge dem have et højere energiforbrug end hele Dublin-området.

Apple har hele tiden presset voldsomt på for en hurtig behandling gennem det irske retssystem og har bedyret, at selskabet vil have ‘så hurtig en behandling som mulig.'

"Datacentrene er kritiske dele af den infrastruktur, der er nødvendig for at understøtte den globale efterspørgsel efter storage," lyder det fra Apple.

Brian McDonagh klagede omgående over, at Højesteret vil hastebehandle sagen, men Højesteret har siden helt afvist hans sag, da han ikke har nogen lokal tilknytning til Athenry og samtidig er direktør for selskabet Ecological Datacenters.

Høring næste uge
De to andre klageres sag er planlagt til at komme i høring i næste uge, hvorefter Højesteret vil bruge et par uger på at vurdere, om den vil tage sagen op.

Accepterer den irske Højesteret sagen, kan det betyde, at en afgørelse om, hvorvidt Apple overhovedet får lov til at bygge, bliver yderligere 18 måneder forsinket.

Det betyder, at afgøreksen først vil falde nogenlunde samtidig med, at Apple tænder for den første færdigtbyggede datahal i Foulum.

Apple har europæisk hovedkvarter i Irland, hvor selskabet i dag beskæftiger 5.500 medarbejdere. I alt har Apple 18.300 medarbejdere i Europa.

Det har været via dette hovedkvarter, at Apple i mange år via den særlige såkaldte ‘double irish'-model har formået at betale et minimum i skat af sin europæiske indtjening.

Apple har i mange år således kun betalt 0,005 procent i skat i Irland af den europæiske indtjening. Det svarer til 50 kroner i skat for hver indtjente million kroner.

Det har ført til et krav fra EU, der har forlangt, at Apple betaler gigantiske 100 milliarder kroner retur i skat til Irland. Selv står Irland last og brast med Apple i sagen.

Det kan du læse mere om her: Apple anker kæmpe-krav fra EU for skattesnyd: Vil ikke betale milliarder tilbage

Også Google, Microsoft og Amazon har datacentre i Irland. Du kan komme med Computerworld inden for i Microsofts store datacenter i hovedstaden Dublin her: Microsofts tophemmelige datacenter: Her gemmer vi dine data

Læs også:

Kristian Brøns Nielsen er Viborgs Apple-mand: "Næsten uanset hvad Apple har haft brug for i forbindelse med datacenteret, har selskabet bare kunne spørge"

Så langt er Apple nået med kæmpedata-center ved Viborg: Tag med på besøg

Overblik: Internet-giganterne buldrer ind i Danmark med datacentre

Sådan kommer Facebooks datacenter i Odense til at se udYtringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...

Computerworld
Danske netbanker og Nets ramt af massive it-problemer: Her er årsagen
Opdateret torsdag morgen: En stribe danske netbanker samt Nets var onsdag ramt af store problemer med blandt andet betalinger og pengeoverførsler. Samtidig blev DSB ramt af et totalt nedbrud.
CIO
Tidligere it-topchefer fra Saxo Bank og DSB klar med stor dansk it-satsning: Satser massivt på kunstig intelligens
To tunge danske it-profiler står bag et nyt it-selskab, der satser på det brandvarme marked for kunstig intelligens. Tidligere it-topchef i Saxo Bank står i spidsen for virksomheden, der allerede har en række store kunder og samarbejdspartnere på plads.
Comon
Anmeldelse: Flitsbuer og mekaniske fortidsøgler forenes på smukkeste vis i Horizon: Zero Dawn
Fremtids teknologi og stammesamfund blandes i knap så original, men imponerende spil-blockbuster.
Channelworld
White paper
Cloud transformation: Vind, træn eller tab
Dette whitepaper er for de virksomheder, der vil i gang eller er ved at træffe beslutningen om at gå i gang med migreringen til cloud.