Artikel top billede

Dansk robot-rigmand med i disruptionrådet: Vi bør satse på at uddanne os via mikrouddannelser, der kun tager et par dage

Interview: Danmark er godt rustet til den store robot-revolution, men uddannelsessystemet skal tilpasses, mener stifteren af en dansk milliard-succes.

Hardware og software-robotter kommer til at forandre det danske arbejdsmarked drastisk, men det bliver ikke nødvendigvis til det værre.

Det mener Esben Østergaard, der er stifter af den danske robot-succes Universal Robots, som i 2015 blev solgt til amerikanske Teradyne for 1,9 milliarder kroner. 

Han er et af medlemmerne af det nye såkaldte Disruption-råd, som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) netop har nedsat. 

Læs også: Se alle medlemmerne: Her er Lars Løkkes helt nye disruptionråd

Esben Østergaard forklarer til Computerworld, at han deltager i rådet, fordi det er hans forhåbning, at nogle af de erfaringer, som Universal Robots har gjort sig også kan anvendes på nationalt plan. 

"Folk er naturligvis bange for at miste deres arbejde, og netop derfor mener jeg, at det er vigtigt, at vi får kommunikeret de erfaringer, som vi har gjort os hos Universal Robots."

"Når virksomhederne begynder at bruge vores robotter er det ganske vist sådan, at de konkrete arbejdsopgaver som robotterne overtager, forsvinder fra menneskehænder, men til gengæld vokser den samlede forretning, og virksomhederne ender med at ansætte flere folk," siger han.

Nu er det jo helt naturligt, at du med din baggrund har en relativ optimistisk tilgang til problemstillingen. Men vi hører også mange dommedagsprofeter, der mener, at robotter vil stjæle flere job end de kommer til at skabe. Hvad tænker du, når du høre de profetier?

"Jeg tror mest af af alt, at det handler om, at der er spalteplads i at komme med dommedagsprofetier. Historisk set har det altid været sådan, at de samfund, der har taget teknologi til sig, også er dem, der har vundet," siger han.

Læs også: Jobløs eller kæmpe vækst? Her er er to vidt forskellige bud på, hvordan fremtiden vil ændre dit arbejdsliv

Danmark er godt rustet 

Ifølge Esben Østergaard er det danske samfund på mange områder allerede godt rustet til de forandringer, som teknologien kommer til at føre med sig.

Som eksempel på det fremhæver han blandt andet den høje danske tillid, det høje uddannelsesniveau og de flade sociale strukturer.

"I Danmark er det ikke akavet, hvis direktøren for en virksomhed taler med maskinoperatøren, mens det i andre lande vil være fuldstændig uhørt. Det betyder, at vi er meget bedre til at dele viden med hinanden i danske virksomheder, og derfor tror jeg også, at vi er bedre til at omstille os og absorbere de forandringer der kommer," siger han.

Læs også: Topforsker: Sådan undgår du at miste dit job til et it-system eller en robot

Fremtidens uddannelser er mikro-uddannelser

For at absorbere forandringer vurderer Esben Østergaard dog, at der er brug for at vi tilpasse vores uddannelsessystem.

Selv tror han, at fremtidens uddannelsesforløb i højere grad vil bygge på såkaldte mikrouddannelser.

Det er ultra-korte uddannelser, der ofte kun tager en uge eller måske blot en weekend at fuldføre.

Det er en uddannelsesform, der også bliver understøttet af den teknologiske udvikling, som betyder, at det via fjernundervisning eksempelvis vil være muligt at sidde i Danmark og deltage i uddannelsesforløb på udenlandske elite-universiteter.

"I dag begynder vi ofte vores liv med at bruge de første mange år på at tage en relativ lang uddannelse. Men jeg tror det paradigme bliver udfordret af den hastighed, som forandringer kommer til at  ske med de kommende år."

"Jeg tror ikke længere, at vi kan forudse, hvad vi kommer til at beskæftige os med i resten af vores liv, og derfor skal folkeskolen fokusere på, at eleverne skal ‘lære at lære'. Samtidig vil det så også give mening, at vi i højere grad bruger mikrouddannelser til at sprede en en del af uddannelsestiden udover vores livsforløb," siger han.

Læs også: Når robotterne kommer, begynder det vilde ridt: Fremtidens arbejdsmarked bliver som hidsig river-rafting



Flere artikler om Job & Karriere

Her er 10 spændende it-job som er ledige lige nu: Søg dem her

Der er en masse ledige stillinger derude, og vi har udvalgt 10 it-stillinger fra hele landet, som du kan søge her og nu.

Vi har fundet 10 spændende it-stillinger, som du kan søge nu
Tag det næste skridt i din karriere: Her er 10 spændende stillinger, som du kan søge lige nu
På udkig efter nyt job? Vi har fundet 10 ledige stillinger til dig
Vi har fundet 10 fristende it-stillinger til dig - søg dem lige her

Er du på udkig efter nyt it-job?

På Computerworld it-jobbank kan du hver dag søge og sortere i nye spændende it-stillinger i ind- og udland. Vi har lige nu ledige it-stillinger på siden.

Computerworld it-jobbank er et samarbejde mellem Computerworld og it-jobbank, Danmarks førende karrieresite for it-folk.

Har du spørgsmål til jobannoncerne på disse sider, så er du velkommen til at kontakte it-jobbank

Lynsøgning

Find dit næste It-Job her - Der er ledige it-stillinger lige nu