Artikel top billede

Dansk erhvervsliv må fortsat vente på afklaring om EU-persondataforordning

Justitsministeriet har stadig ikke nogen dato for, hvornår længe ventet kæmpe-vejledning om EU-persondataforordningen kan være klar.

Justitsministeriet ved fortsat ikke, hvornår det kan være klar med den efterhånden længe ventede betænkning, der skal klarlægge, hvordan den kommende EU-persondataforodning skal fortolkes i forhold til dansk lov.

Ministeriet meddelte i slutningen af april til Computerworld, at betænkningen ville komme ‘til maj.'

Det kan du læse mere om her: Længe ventet dansk kæmpevejledning om EU's persondataforodning bliver forsinket.

Stadig ingen dato

I dag - to uger senere - er det fortsat uklart, hvornår ministeriet er færdigt med arbejdet.

Justitsministeriet meddeler, at det ‘desværre ikke kan give en præcis dato' for offentliggørelsen, hvor danske organisationer og virksomheder altså skal kunne komme i gang med at læse den store vejledning, der ventes at blive på mere end 1.000 sider.

Ministeriet meddeler dog til Computerworld, at det fortsat er planen, at betænkningen bliver offentliggjort ‘i maj måned' - altså om senest 13 arbejdsdage.

"Det er et meget omfattende arbejde at fastlægge forordningens betydning for dansk ret og at tilpasse de eksisterende danske regler. Det involverer en lang række ministerier, styrelser og organisationer samt en tæt koordinering med andre europæiske lande for at sikre en fælles forståelse af de nye regler," lyder det fra ministeriet i et skriftligt svar til Computerworld.

Endvidere peger ministeriet på, at det ‘for at sikre åbenhed om processen' løbende har holdt informationsmøder om emnet.

"Brancher, som ønsker at gå i gang, har mulighed for at udarbejde adfærdskodekser, som bidrager til korrekt anvendelse af databeskyttelsesforordningen," skriver ministeriet.

Skulle have været klar i april

Den store vejledning udarbejdes af Justitsministeriet, Datatilsuynet og Digitaliseringsstyrelsen i fællesskab.

Det var oprindeligt planen, at den skulle have været klar inden udgangen af april.

Den kommer til at bestå af blandt andet en betænkning, et udkast til lovforslag samt vejledninger og anbefalinger for den nødvendige tilpasning af dansk lovgivning i forhold til persondataforordningen.

Materialet bygger på redegørelser fra samtlige ministerier om persondata-relateret lovgivning under deres resort-områder, og det har været et ganske stort stykke arbejde.

Persondataforordningen bliver som udgangspunkt indført direkte i dansk lov 25. maj 2018, men forskellige tilretninger til særlige danske forhold er nødvendige.

Det var ellers oprindeligt EU's ide, at forordningen skulle implementeres over alt i Europa bogstav for bogstav, men det har vist sig umuligt, da loven har indvirkning på mange særregler i de forskellige lande.

Herhjemme er der mere end 50 områder i EU-forordningen, hvor der er juridisk plads til fortolkning af reglerne, og det er blandt andet disse områder, som Justitsministeriet vil have en afklaring på.

Derfor arbejdes der for tiden på højtryk i de forskellige lande, hvor godt et år til forberedelse, politisk behandling og beslutning er meget kort tid.

Først herefter kan virksomheder og organisationer reelt skride til arbejdet.

Lovarbejde

Rapporten fra Digitaliseringsstyrelsen, Justitsministeriet og Datatilsynet skal anvendes som grundlag for det efterfølgende lovarbejde, der skal til for at implementere dele af EU-persondataforordningen herhjemme.

Det forventes, at der vil blive fremsat lovforslag i oktober 2017, samt at al lovgivning er på plads i løbet af første kvartal 2018 - blot få måneder før den for mange virksomheder meget omfattende forordning bliver indført direkte ved lov.

Den meget stramme tidsplan har tidligere vakt opmærksomhed, i det virksomheder og organisationer har været nødt til at igangsætte arbejdet meget tidligere, da persondataforordningen i mange tilfælde har store implikationer på organisationernes it-struktur og arbejdsprocesser.

Læs også:

Frustreret dansk it-virksomhed tvunget til at famle i blinde: "Hverken vi eller vores kunder ved, hvad persondataforordningen kommer til at betyde"

Danske virksomheder er voldsomt langt bagude med GDPR - det kan blive en bekostelig affære

Bølge af nye love tvinger BEC til at bruge flere hundrede millioner kroner på compliance: "Det suger udviklingskræfter væk fra vores innovative udvikling"

Ny persondataforordning fra EU er en gylden forretningsmulighed: Milliarder på spil for it-branchen

Systemer og procedurer skal testes nu: Kan du fjerne persondata fra jeres backup?




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ciklum ApS
Offshore software- og systemudvikling.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere


How to Sikkerhed: Awareness, email fraud og phishing

Man kan aldrig vide sig sikker, for uanset hvor godt man sikrer sig mod hackerangreb og anden svindel, vil hacker næsten altid være et skridt foran. De går efter organisationernes svageste led i håbet om at kunne snyde sig til data, penge eller andet værdifuldt. Få derfor konkrete bud på, hvordan du kan gribe opgaven an og understøtte et effektivt awareness-niveau i din organisation med enkel, men velfungerende, teknologi.

17. november 2021 | Læs mere