Artikel top billede

Dansk Industri til regeringen i kølvandet på WannaCry: Vi mangler flere it-specialister

Vi mangler flere it-sikkerhedsspecialister, når vi rammes af et angreb som WannaCry, mener DI, der ønsker opbakning fra regeringen

Da ransomware-angrebet WannaCry ramte hundredetusindvis af computere verden over, slap Danmark billigt, og kun relativt få computere blev ramt.

Men sådan bliver det måske ikke næste gang et angreb rammer. Sådan lyder det hos Dansk Industri, der opfordrer regeringen til straks at udfærdige en handleplan for at styrke it-sikkerheden.

Det fortæller Ritzaus Bureau blandt andet via ITwatch.

"Der er ikke én løsning. Vi har brug for bedre redskaber over for cyberkriminalitet og muligheder for at vide, hvornår det kommer samt rådgivning til virksomheder," fortæller Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, til Ritzau.

Han henviser til en analyse fra erhvervsstyrelsen, der anslår, at Danmark om 17 år vil mangle op imod 19.000 it-specialister, der blandt andet skal sikre borgere, ansatte og forbrugere.

"Virksomhederne skal også selv gøre noget, men det kræver, at der er tilstrækkeligt med specialister, så der skal uddannes flere," siger Adam Lebech.

Låser op for 300 dollars

Det vides endnu ikke, hvorfra WannaCry-angrebet oprandt, men der gættes blandt andet på hackergruppen Lazarus, der har tilknytninger til diktaturstaten Nordkorea.

WannaCry ramte computere verden over - hovedsageligt Windows 7-computere - ved først at penetrere et netværk via klassisk phishingmails hvorefter at infiltrere og kryptere andre computere på samme netværk. Filerne kan først tilgås ved at betale 300 dollars i bitcoins.


Det er dog muligt måske at dekryptere sine filer ved hjælp af et nyt værktøj: Få dine filer tilbage: Nyt værktøj kan dekryptere WannaCry

Adam Lebech er ikke den eneste, der ønsker politikere tage stilling efter WannaCry-angrebet.

Leif Jensen, Nordisk direktør for sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, mener, at de offentlige it-systemer er så nedslidte, at det kun er et spørgsmål om tid før, at også et dansk offentligt system rammes af et ransomware-angreb.

Du kan læse Leif Jensens klumme her: Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere