Artikel top billede

Dansk Industri til regeringen i kølvandet på WannaCry: Vi mangler flere it-specialister

Vi mangler flere it-sikkerhedsspecialister, når vi rammes af et angreb som WannaCry, mener DI, der ønsker opbakning fra regeringen

Da ransomware-angrebet WannaCry ramte hundredetusindvis af computere verden over, slap Danmark billigt, og kun relativt få computere blev ramt.

Men sådan bliver det måske ikke næste gang et angreb rammer. Sådan lyder det hos Dansk Industri, der opfordrer regeringen til straks at udfærdige en handleplan for at styrke it-sikkerheden.

Det fortæller Ritzaus Bureau blandt andet via ITwatch.

"Der er ikke én løsning. Vi har brug for bedre redskaber over for cyberkriminalitet og muligheder for at vide, hvornår det kommer samt rådgivning til virksomheder," fortæller Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, til Ritzau.

Han henviser til en analyse fra erhvervsstyrelsen, der anslår, at Danmark om 17 år vil mangle op imod 19.000 it-specialister, der blandt andet skal sikre borgere, ansatte og forbrugere.

"Virksomhederne skal også selv gøre noget, men det kræver, at der er tilstrækkeligt med specialister, så der skal uddannes flere," siger Adam Lebech.

Låser op for 300 dollars

Det vides endnu ikke, hvorfra WannaCry-angrebet oprandt, men der gættes blandt andet på hackergruppen Lazarus, der har tilknytninger til diktaturstaten Nordkorea.

WannaCry ramte computere verden over - hovedsageligt Windows 7-computere - ved først at penetrere et netværk via klassisk phishingmails hvorefter at infiltrere og kryptere andre computere på samme netværk. Filerne kan først tilgås ved at betale 300 dollars i bitcoins.


Det er dog muligt måske at dekryptere sine filer ved hjælp af et nyt værktøj: Få dine filer tilbage: Nyt værktøj kan dekryptere WannaCry

Adam Lebech er ikke den eneste, der ønsker politikere tage stilling efter WannaCry-angrebet.

Leif Jensen, Nordisk direktør for sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, mener, at de offentlige it-systemer er så nedslidte, at det kun er et spørgsmål om tid før, at også et dansk offentligt system rammes af et ransomware-angreb.

Du kan læse Leif Jensens klumme her: Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
NIS2 - Sådan forbereder du din virksomhed til den store dag med ny EU-lovgivning om cybersikkerhed

NIS2 er et nyt EU-direktiv, som pålægger medlemslandene at sikre, at udbydere af kritisk infrastruktur og tjenester har passende sikkerhedsforanstaltninger på plads til at styre cyberrisici og opretholde modstandsdygtighed i tilfælde af en hændelse. Du skal være klar fra dag et – ellers vanker der bøder.

26. september 2023 | Læs mere


Er der en vej uden om usikker, kostbar og kompleks clouddrift?

Få indsigt i konklusionerne fra en nylig, storstilet undersøgelse fra Computerworld og Veritas med svar fra mere end 100 danske IT-topchefer i detaljer om deres erfaringer med de seneste års bevægelse mod cloudbaserede platforme og services. Derudover får du bud på, hvordan man som virksomhed både høster fordelene ved øget clouddrift og et stigende antal leverandører. Vel at mærke samtidig med, at man får det overblik, som gør det muligt at drive infrastrukturen sikkert og effektivt.

05. oktober 2023 | Læs mere


OT-sikkerhed i produktionsmiljøer - hvor kommer truslerne fra og hvordan opnår I optimal modstandsdygtighed overfor cyberangreb?

Til trods for den intense fokus på cybersikkerhed og NIS2 er mange produktionsvirksomheder og organisationer stadig usikre på, hvad de konkret skal gøre for at sikre, at de lever op til direktivets nye skærpede krav, når det gælder risikostyring, dokumentation og indberetning samt kravene om at garantere sikkerheden igennem hele forsyningskæden – og det ansvar, der følger med.

10. oktober 2023 | Læs mere