Artikel top billede

Dansk Industri til regeringen i kølvandet på WannaCry: Vi mangler flere it-specialister

Vi mangler flere it-sikkerhedsspecialister, når vi rammes af et angreb som WannaCry, mener DI, der ønsker opbakning fra regeringen

Da ransomware-angrebet WannaCry ramte hundredetusindvis af computere verden over, slap Danmark billigt, og kun relativt få computere blev ramt.

Men sådan bliver det måske ikke næste gang et angreb rammer. Sådan lyder det hos Dansk Industri, der opfordrer regeringen til straks at udfærdige en handleplan for at styrke it-sikkerheden.

Det fortæller Ritzaus Bureau blandt andet via ITwatch.

"Der er ikke én løsning. Vi har brug for bedre redskaber over for cyberkriminalitet og muligheder for at vide, hvornår det kommer samt rådgivning til virksomheder," fortæller Adam Lebech, der er branchedirektør for DI Digital, til Ritzau.

Han henviser til en analyse fra erhvervsstyrelsen, der anslår, at Danmark om 17 år vil mangle op imod 19.000 it-specialister, der blandt andet skal sikre borgere, ansatte og forbrugere.

"Virksomhederne skal også selv gøre noget, men det kræver, at der er tilstrækkeligt med specialister, så der skal uddannes flere," siger Adam Lebech.

Låser op for 300 dollars

Det vides endnu ikke, hvorfra WannaCry-angrebet oprandt, men der gættes blandt andet på hackergruppen Lazarus, der har tilknytninger til diktaturstaten Nordkorea.

WannaCry ramte computere verden over - hovedsageligt Windows 7-computere - ved først at penetrere et netværk via klassisk phishingmails hvorefter at infiltrere og kryptere andre computere på samme netværk. Filerne kan først tilgås ved at betale 300 dollars i bitcoins.


Det er dog muligt måske at dekryptere sine filer ved hjælp af et nyt værktøj: Få dine filer tilbage: Nyt værktøj kan dekryptere WannaCry

Adam Lebech er ikke den eneste, der ønsker politikere tage stilling efter WannaCry-angrebet.

Leif Jensen, Nordisk direktør for sikkerhedsfirmaet Kaspersky Lab, mener, at de offentlige it-systemer er så nedslidte, at det kun er et spørgsmål om tid før, at også et dansk offentligt system rammes af et ransomware-angreb.

Du kan læse Leif Jensens klumme her: Efter WannaCry må politikerne da fatte det: Nedslidte og ubeskyttede offentlige it-systemer er en alvorlig trussel mod vores alle sammens sikkerhed
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Computerworld Summit 2021

En moderne digital vindervirksomhed bringer nye teknologier i spil, skaber digital innovation, udnytter data som styringsværktøj og ser verden som én stor markedsplads. Men succes kræver, at du ved, hvor den dyre teknologi kan gøre den største forskel i forretningen. Den kræver, at du ved i hvilken retning den øgede politiske regulering af teknologi og data bevæger sig hen. Og den succes kræver, at du kan udnytte teknologien til at automatisere og skalere til gavn for bundlinjen og budgettet.

26. oktober 2021 | Læs mere


Sats på DevOps og få mere kvalitet og hastighed i både udvikling og drift

Der er mange potentielle gevinster at hente ved at satse på DevOps. Rigtig mange danske virksomheder er allerede i gang. På denne konference får du et indblik i mulighederne med DevOps og gode råd, der kan sikre dig succesen.

02. november 2021 | Læs mere


CIO Trends 2021: Sådan ser teknologiradaren ud hos Danmarks bedste CIOs

Teknologien i virksomheder spiller i den grad en større og større rolle, hvor vi er nødt til at stille endnu større krav til, hvordan vi udnytter den, og hvilke muligheder den giver. Spørgsmålet er dog, hvordan man formår at lede en virksomhed, der konstant skal forholde sig til teknologiens forandringer.

16. november 2021 | Læs mere