Artikel top billede

(Foto: scyther5 / scyther5)

Sådan kan Petya-ransomwaren være blevet spredt til virksomheder verden over

Petya-ransomwaren har ramt over 2.000 virksomheder i hele verden, men størstedelen af angrebene har ramt Ukraine, og det er der måske en grund til.

En ny type ransomware spreder sig i disse dage over hele verden og lægger både virksomheder og statsstyrede systemer ned på stribe.

Blandt andet er Mærsk blevet hårdt ramt af Petya-ransomwaren, men størstedelen af angrebene finder sted i enten Ukraine eller Rusland.

Det viser en oversigt foretaget af Kaspersky Labs, der har registreret over 2.000 angreb d. 27 juni, hvilket formodentligt er steget siden.

Og de mange angreb i Ukraine og Rusland kan måske forklares med, hvor angrebet stammer fra.

I hvert fald mener Kaspersky Labs og Talos Intelligence, at den ondsindede software er sket via en forfalsket opdatering fra det ukrainske softwareselskab MeDoc, der udvikler regnskabssoftware.

Ukraine hårdest ramt

60 procent af alle Petya-angreb har fundet sted i Ukraine, og store dele af det ukrainske infrastruktur, heriblandt landets centralbank og største lufthavn, er ramt.

Tilsyneladende har et forfalsket certifikat gemt i en opdatering fra MeDoc givet fri adgang for Petya til virksomhedernes systemer, og er Petya først kommet ind i systemet, har ransomwaren via Windows’ netværksværktøjer haft frit lejde til at sprede sig på hele netværket.

MeDoc afviser beskyldningerne (link på ukrainsk), men flere it-sikkerhedseksperter peger på det fundne certifikat som bevis.

I mellemtiden har Petya spredt sig til både USA og Asien. Den største container-havn i Indien styret af A.P. Møller-Mærsk er også blevet ramt og kan hverken læsse eller modtage containere ifølge Bloomberg.

Petya krypterer indholdet på den ramte computer og kræver beskedne 300 dollars i bitcoins for at låse indholdet op per ramt computer.

Umiddelbart har Petya ikke noget med WannaCry-angrebet, der ramte globalt for en måned siden.

Læs også: Mærsk ramt af kæmpe it-nedbrud - massive problemer med it-systemer på tværs af lande og afdelinger




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere