Artikel top billede

Datacentre bliver en storindustri: Skal bidrage med 52 milliarder kroner i Sverige i 2025

På den anden side af Øresund øges forventningerne til, hvilken effekt den nye datacenterindustri vil få på nationaløkonomien. Senest er prognosen opjusteret med flere milliarder kroner, og arbejdspladserne vil følge med, lyder det.

Herhjemme taler vi ofte om den danske muld som en lykkens oase, der som et fluepapir tiltrækker datacentre.

Men vores nordiske nabonationer fungerer på samme vis, og i Sverige er man overbevist om, at datacenterinvasionen vil udvikle sig til at blive en decideret storindustri. Det skriver ComputerSweden.

"Det er svært at forstå, at det er en stor branche, men regner man på det, så kan man næsten sammenligne det med stålbranchen, og så taler vi altså om en branche, der påvirker svensk økonomi," siger Fredrik Lind, der er ansvarlig for teknik, medier og telekom i Norden for Boston Consulting Group (BSG) til ComputerSweden.

Læs mere om datacentre i Norden her: Datacentre vælter ind over landets grænser: Danmark kan blive hjemsted for de motorer der driver internettet

Giver skruen et "nyck"

Hos Boston Consulting Group er man overbevist om, at når multinationale it-giganter som Amazon placerer datacentre i Eskilstuna, Katrineholm og Västerås, så kommer det til at bidrage væsentligt til den svenske økonomi.

BSG forventer på nuværnede tidspunkt, at industrien kommer til at vokse med 14 procent årligt. 

Tidligere har BSG spået, at industriens bidrag i 2025 ville være 49 milliarder svenske kroner, men optimismen breder sig.

Læs mere her: Sådan foregår det: Fra den første spæde kontakt til aftalen om et nyt datacenter er i hus

Efter at endnu flere ordrer er vundet og der dermed er planlagt endnu flere datacentre på svensk grund, er prognosen blevet opjusteret. Nu forventer man et positivt bidrag på 52 milliarder svenske kroner i 2025, og det er en del.

Det svarer konkret til en fremskrivning, hvor en industri, der i 2015 udgjorde 0.15 procent af den svenske bruttonationalprodukt i 2025 vil udgøre en halv procent.

Det vilde norden

Men hvor kommer det bidrag egentlig fra? Det spørgsmål stiller mange sig selv, i det man forestiller sig et datacenter, som en stor summende blok med en tilknyttet pedel, der skifter halgonrør og sikringer. 

Læs mere om den nordiske kamp om datacentre her: Norden stormer frem som datacenter-mekka: Danmark og Sverige i hård kamp om tech-giganternes gunst

Det er da heller ikke de ansatte i datacentret, der kommer til at give den svenske økonomi en "tryck" i den rigtige retning. 

Det reelle skub til økonomien skal komme fra en virkning, der minder om den, man så, da man i sin tid lagde jernbanen ud.

Selve etableringen af projektet skaber naturligvis arbejdsplader, men samtidigt giver projektet næring til en hel følgeindustri, vækst hos underleverandører og sågar til at hele byer opstår omkring projekterne. 

Tror du på, at de store datacentre reelt set vil give økonomien et skub, og hvor mener du, at Danmark står henne i det kampen om at udvikle den nye industri? Giv dit besyv med i debatfeltet herunder.

Læs også:

 Amazon i ny stor nordisk datacenter-satsning - men valget faldt ikke på Danmark

Overblik: Her er hvad vi ved om it-giganternes danske datacenterplaner




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere