Artikel top billede

(Foto: Frederik Danvig)

Apple og Facebook løber fra skatte-regningen: Danmark går glip af fem milliarder kroner om året

Forskere vurderer, at luskede selskabskonstruktioner hos blandt andet Apple og Facebook koster den danske stat fem milliarder kroner om året i tabte skatteindtægter.

Selskaber som Apple og Facebooks brug af skattely betyder, at Danmark går glip af skatteindtægter for fem milliarder kroner om året.

Det skriver Politiken.

Betaling for danske Facebook-annoncer ryger ifølge lækkede dokumenter fra advokatfirmaerne Appleby og Asiaciti direkte videre til et selskab i Irland, hvorfra de igen sendes videre til et skattely i Caymanøerne.

Facebooks pengetank i det Caribiske Hav er vokset med 50 milliarder kroner alene i de første ni måneder af 2017.

Apple, der netop har lanceret en mobiltelefon til mere end 9.000 kroner, benytter sig ifølge de lækkede dokumenter af en lignende konstruktion.

Apple har siden 2005 blot betalt mellem 1,24 og 6,17 procent i skat af sit overskud uden for USA, og den amerikanske teknologigigant har i årevis nydt godt af en lukrativ skatteaftale med Irland.

Læs også: Margrethe Vestager uddeler kæmpe skattesmæk til Amazon - skal betale milliardbeløb tilbage

Da Irland ændrede sin skattelovgivning i 2015, reagerede Apple ved blandt andet at flytte datterselskabet Apple Operations International i skattely på øen Jersey.

»De store multinationale it-virksomheder har i princippet hjemme overalt, så reelt kunne de alle sige, at de hører hjemme på Bermuda, hvor skatteprocenten er 0«, siger ph.d.-stipendiat Ludvig Wier fra Københavns Universitet.

Sammen med flere andre forskere vurderer han, at skattely koster Danmark fem milliarder kroner om året.

Både Frankrig og Tyskland har talt for at opkræve skat af internationale virksomheders indtægter i hvert enkelt land, men det har den danske skatteminister Karsten Lauritzen (V) afvist af frygt for, at virksomhederne forlader EU.

Læs også: 

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Irland slår sig i tøjret: Vil ikke være med til at opkræve skatte-milliarder fra Apple




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere