Artikel top billede

(Foto: Vladimir_Timofeev / Vladimir_Timofeev)

Klar besked om cloud computing: Glem alt om billige servere og storage - nu har virksomhederne fanget fidusen

Virksomhederne har ændret opfattelse af cloud computing. Væk er fokus på at spare penge. I stedet handler det nu om en række nye teknologier, der er helt afgørende for virksomhedens fremtid.

Cloud computing har efterhånden i et årti været et centralt emne i de fleste virksomheder.

Det er dog først i de senere år, at man for alvor er begyndt at opfatte cloud som en strategisk satsning i forhold til eksempelvis innovation. Tidligere var der mest fokus på økonomien i at vælge cloud fremfor en traditionel, lokal it-løsning/hosting.

Alt tyder dog på, at de fleste virksomheder nu har forstået budskabet om, hvor strategisk vigtig cloud-modellen i virkeligheden er.

“Cloud handler ikke længere om billige servere eller storage - det er nu den bedste måde at gøre store idéer til fantastisk software på,” lyder det fra Dave Bartoletti, vice president og analytiker hos Forrester.

I et blogindlæg giver han et bud på, hvordan cloud-markedet og brugen af cloud-løsninger vil ændre sig i 2018:

“I 2018 vil cloud computing accelerere virksomheders transformation alle steder, når det bliver en must-have forretningsteknologi,” lyder det blandt andet.

Læs også: Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne

Afgørende milepæl i 2018

Her taler vi naturligvis i mindre grad helt banale cloud-løsninger som eksempelvis email i skyen.

Det handler derimod i højere grad om brugen af cloud computing som en platform til at udvikle og drive nye, innovative it-løsninger i forhold til både kunder og medarbejdere.

Læs også: Massivt ryk af brugere til Microsofts Office 365 og Googles G Suite: Æder stort set hele markedet – de andre må indordne sig

I forhold til den type løsninger forventer Dave Bartoletti og Forrester, at vi næste år når en afgørende milepæl:

“I 2018 vil vi passere den magiske tærskel: Forrester forudser, at mere end 50 procent af de globale virksomheder vil være afhængige af mindst én public cloud platform til at drive digital transformation og til at skabe glæde hos kunderne.”

Nye teknologier kommer i spil

Forrester skriver videre om den interessante udvikling på cloud-markedet:  

“Ikke alene har public cloud platforme fuldstændig ændret, hvordan virksomheder i alle størrelser bruger teknologi; de førende globale mega-clouds fortsætter med at innovere i et hæsblæsende tempo.”

Forrester fremhæver, at især analytics, machine learning, IoT, edge computing, container-baserede udviklingsplatforme, nye database-services, avancerede SaaS-apps og API'er skaber en verden af nye muligheder for virksomhederne.

Det er teknologier, der i stigende grad satses på hos alle de store, globale cloud-leverandører.

Leverandørerne har også fokus på innovation

Det er nemlig ikke kun hos cloud-kunderne, at der er et stigende fokus på innovation og digital transformation frem for blot på priserne.

Sebastian Krause, der er general manager for IBM Cloud i Europa, har tidligere i et interview til Computerworld, fortalt om den markante ændring i måden, man anskuer cloud computing på.

”For to til tre år siden blev cloud primært set som en måde at få lavere omkostninger på eller til at øge effektiviteten. Diskussionen handlede om billigere regnekraft, storage og netværk."

“Den diskussionen er set fra mit perspektiv nu fuldstændig forsvundet," lød det sidste år fra Sebastian Krause fra IBM.

“Det betyder ikke, at cloud ikke kan give omkostningsmæssige fordele for virksomheder og kunder - for det kan stadig føre til effektiviseringer. Men cloud har udviklet sig på dets industri-livscyklus, og nu handler det om at drive innovationen og om værdi for forretningen."

Læs interviewet: Engang handlede cloud om at spare penge: I dag handler snakken slet ikke om besparelser - fordelen ved cloud ligger et andet sted

Cloud-markedet er præget af voldsom vækst i disse år i takt med, at flere og flere virksomheder begynder at se lyset i at satse på cloud også til digital innovation.

Analysefirmaet Gartners seneste opgørelse viser, at der i 2016 blev omsat for 209 milliarder dollars - omkring 1,4 billioner danske kroner - på det globale marked for public cloud services.

Det tal vil i 2017 stige til omkring 1,7 billioner danske kroner, og i 2020 vil omsætningen være på hele 2,6 billioner kroner.

Deltag på gratis Computerworld-konference om cloud den 14. december:

Cloud og it-infrastruktur: Udnyt de nye teknologier og platforme til at optimere performance

Læs også:

Massivt ryk af brugere til Microsofts Office 365 og Googles G Suite: Æder stort set hele markedet – de andre må indordne sig

Kæmpe cloud-rapport: Her er styrkerne og svaghederne ved alle cloud-leverandørerne

Google-topchefs budskab til it-folket: Ikke kun Microsoft og Amazon har store cloud-muskler - nu kommer Google for fuld kraft

Det rumler på cloud-markedet: Pludselig er Google i gang med at udfordre Amazon og Microsoft

Dugfriske tal fra det boomende cloud-marked: Disse cloud-services bruger vi flest penge på